La doi kilometri Est de Aiud sunt dezgropate în 1974, de catre o grupa de muncitori, care lucrau la o cariera de nisip la malul Muresului, la o adancime de zece metri, trei obiecte. Doua s-au dovedit a fi oase fosilizate de mastodonti, animale disparute de peste un milion de ani de pe suprafata Terrei. Al treilea a dat însa multa bataie de cap specialistilor care l-au analizat.
Obiectul metalic de circa 20 cm are o forma de ciocan în care sunt executate doua gauri de forma cilindrica, de diametre diferite, care sunt dispuse perpendicular. In partea inferioara a gaurii de diametru mai mare se poate observa o camera de forma ovala, probabil lacasul unei axe cu capul rotunjit. Obiectul a fost analizat de catre dr. I. Niederkorn de la Institutul pentru Studiul Metalelor si Mineralelor din Magurele.
Analizele au stabilit ca materialul din care era compus obiectul este un aliaj alcatuit din 12 elemente. Materia de baza, adica 89 de procente o constituie aluminiul. Celelalte elemente identificate sunt: cupru- 6,2%; siliciu-2,84%; zinc-1,81%; plumb- 0,41%; staniu-0,33%; zirconiu-0,2 %; cadmiu- 0,11 %; nichel; cobalt; bismut; argint si urme de galiu, acestea din urma în cantitati foarte mici.
Materialul de baza al bucatii de metal, aluminiul, a stârnit curiozitatea. Pentru prima data aluminiul a fost descoperit abia în anul 1825 si doar la sfarsitul secolului 19 s-au obtinut pe cale industriala temperaturi de aproape 1.000 grade Celsius, aluminiul gasindu-se în natura numai sub forma de minerale. In acelasi timp obiectul era acoperit de un strat de oxid mai gros de un milimetru.
Aluminiul se oxideaza în prezenta oxigenului, acoperindu-se cu un strat foarte subtire de oxid. Grosimi ale acestui strat de peste un milimetru, nu numai ca nu sunt cunoscute ci necesita o actiune îndelungata a oxigenului, de-a lungul a cateva mii de ani, fapt ce intareste dovada ca obiectul amintit este foarte, foarte vechi.
0 comments:
Post a Comment