Tuesday, April 20, 2010

DE CE A MURIT PRESEDINTELE POLONIEI



Cuvintarea Presedintelui Republicii Polonia

Dragi Doamne si Domni, in iunie anul trecut am negociat un Tratat bun pentru tara noastra, pentru reforma Uniunii Europene. In ciuda presiunilor tarilor europene mai mari pentru a accepta “solutiile” propuse anterior, noi am reusit sa obtinem toate punctele importante pentru Polonia: un sistem de vot mai bun in Tratatul de la Nisa, pana in 2017, compromisul de la Ioannina, care permite blocarea deciziilor proaste pentru tara noastra, solidaritatea energetica, pentru a ne proteja de santaj, si pastrarea prioritatii si suveranitatii legilor Poloniei peste cele UE.

Costa sa fii hotarit in apararea interesului national al Poloniei.

Multumita acestei atitudini, guvernul anterior a reusit sa primeasca 67,5 miliarde euro de la UE. Astazi, aceste fonduri, impreuna cu contributiile Poloniei, schimba fata tarii noastre. Polonia iese din colapsul de civilizatie al erei comunismului
si prinde sansa de a avansa civilizatia noastra.

Dar nu tot ce este in UE este neaparat bun pentru Polonia.

Conform expertilor, unele articole din asa-zisa Declaratie a Drepturilor Fundamentale, ar putea genera, prin deciziile imprevizibile ale Curtii Europene de Justitie, mai multe pretentii germane impotriva cetatenilor polonezi, privind retrocedari sau compensatii pentru proprietati situate in teritoriile de vest si de nord, care au revenit Poloniei dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Un alt articol din Declaratie – din cauza absentei unei definitii clare pentru casatorie ca fiind o relatie intre un barbat si o femeie -, ar putea ameninta ordinea morala in Polonia si ar putea forta tara noastra sa introduca institutii in contradictie cu viziunile morale ale majoritatii covirsitoare din aceasta tara.

Multumita fermei impotriviri a delegatiei noastre am reusit sa protejam Polonia de aceste pericole.

Aceasta s-a garantat prin asa-zisul Protocol Britanic, o parte cheie a Tratatului semnat de noi.

De asemenea, doresc sa spun foarte clar ca orice este de valoare in Declaratia Drepturilor Fundamentale, spre exemplu protectia drepturilor de munca, este garantat si de legile nationale.

Tratatul de la Lisabona negociat de mine ar putea stabiliza pozitia Poloniei in UE si ar putea uni cetateni de toate culorile politice din intreaga tara, care doresc sa aiba o Polonie puternica in Europa.

Din pacate consensul national in acest caz a fost destramat.

O saptamana dupa semnarea Tratatului in prezenta mea, majoritatea guvernului si-a declarat dorinta de a se retrage din Protocolul Britanic, ceea ce inseamna a renunta la unele parti din drepturile fundamentale si interesele Poloniei in Tratatul de la Lisabona.

Am dorit si inca doresc un compromis pentru ratificarea acestuia. Dar, ca Presedinte al Republicii, aparind drepturile si suveranitatea ei, eu nu pot fi de acord cu o degradare voluntara si total nejustificata a pozitiei tarii noastre in UE.

Drept urmare voi porni o initiativa Prezidentiala pentru ratificarea unei legi care sa asigure inviolabilitatea articolelor bune pentru tara noastra din Tratatul de la Lisabona si sa ceata o aprobare nationala – prin referendum – pentru orice schimbare in articolele sale.

In sistemul legal polonez aceast lucru este posibil doar printr-o lege speciala precizata in Constitutie.

Drag popor, sint momente in viata unei natiuni cand trebuie sa uitam directiile de partid si interesele proprii si sa ne gindim doar la un singur interes – al Poloniei!

Noapte buna!

1 Aprilie 2008

Vezi si Dupa moartea de la 10 Aprilie 2010: Trilaterala si-a batut joc de inmormantarea lui Kaczynski. SUA, UE si Japonia nu au participat la funeraliile presedintelui national-crestin al Poloniei. Barrosso si Merkel nu au nici o scuza: puteau sa ia si taxiul pana la Cracovia. UPDATE


sursa roncea

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites