Saturday, August 1, 2009

SANTISSIMA MUERTE

In curind un post despre cultul Sfintei Morti-Santissima Muerte- ce se propaga cu o mare viteza in Sudul Americii.
<br/><a href="http://video.msn.com/video.aspx?vid=4b61c765-81e8-4915-a040-8c63f36c3e72" target="_new" title="oracion de la santa muerte para casos judiciales">Video: oracion de la santa muerte para casos judiciales</a>

GNAWA 2GNAWA-MUZICA VINDECATOAREGNAWA este un stil muzical din nordul Africii, alcatuit dintr-o mixtura de cintece si versuri religioase/rituale berbere, africane si arabe. Ritmurile se schimba combinind muzica cu dansul ritual de vindecare si exorcizare.
Prin dansul Gnawa renaste de fapt universul prin sacrificiul celor 7 manifestari divine. Cei 7 Regi-muluk-reprezentati de 7 culori sint chemati de maâlem (maestrul muzician) si moqadma sau shuwafa (clarvazatoarea) .

In timpul ceremoniei clarvazatoarea determina hainele si accesoriile necesare liturgice. Arderea tamiiei invita entitatile supranaturale sa posede corpul credinciosilor ce danseaza in extaz, purificindu-l si exorcizindu-l.

In interiorul fratiei sacre, fiecare grup are un maestru initiator, de obicei o femeie/preot.

Precedat de un sacrificiu animal pentru a asigura bunavointa spiritelor familiare, ritualul ce dureaza o noapte intreaga incepe cu un dans ce purifica spatiul.

Mluk (sing. melk) -Regii-sint entitati abstracte ce au sub control un numar insemnat de jinni. Participantii intra in transa si incep sa danseze acrobatic, negociind relatia lor cu Regii, intarind relatiile cu ei sau cerindu-le iertare daca au gresit intre timp.
Regii sint evocati prin intermediul a 7 tipare muzicale, 7 tipuri de melodii si dansuri/pasi. In acest timp 7 tipuri diferite de tamiie sint arse, iar dansatorii sint imbracti cu 7 voaluri din diferite culori specifice Regilor.

Aceste entitati denumite si 'prezente' ( hadra, Araba: حضرة) pe care constiinta le intilneste in spatiul extatic si in timpul sacru, sint legate de tipare mentale, caractere umane si diverse comportamente.Telul ritualului este sa reintegreze si sa echilibreze puterile principale ale corpului uman ce este alcatuit din aceleasi energii ce suporta fenomenele perceptibile si creatia divina.

Pentru ca toate fratiile nord/africane precum Issawa sau Hamadsha sint legate de autoritatea spirituala a unui sfint, ceremonia incepe prin recitarea lucrarilor scrise ale acestuia, astfel participantii asumindu-si rolul de copii spirituali ai sai.


CALATOR PRINTRE DIMENSIUNI

Am mai postat filmul odata, dar de pe youtube, in parti mici si in originalul german. Acum puteti sa-l vedeti pe tot, dubbed in engleza.
O calatorie fascinanta printre shamanii si vindecatorii din toate traditiile; la sfirsit maestra mea shaman Hiyah PArk..enjoy
!

RELAX-ACVARIUL DIN okinawa


Friday, July 31, 2009

FUN DE WEEKEND-LEAPSA DE LA LIACare a fost primul/prima:


maşină
:O, da! Celebrul Ferrari rosu, darul de nunta pe care l-am facut praf in desertul Negev....the good times

călătorie în perimetrul ţării
: turul Romaniei intr-o Dacie 1100-exista-Imi aduc aminte de Sfantul Gheorghe pentru ca faceam pipi pe mine si nu aveam unde sa ma duc ca tantile vorbeau doar ungureste. Am facut pe strada, sub un pom, sub privirile socate ale trecatorilor si ochiul vigilent al bunica/mii.Aveam 4 ani.

călătorie în afara ţării
: aul lang syne..1990, Israel.cind m-am dat jos din avion pe Ben Gurion am facut shock senzorial: ochii-orbiti de soarele puternic si de culorile stridente ale florilor, nasul-innebunit de aromele plantelor, auzul bombardat cu strigatul muezinilor-tocmai era ora rugaciunii.

amintire
: Lia sint in ton cu tine-la 3 ani am scurs paharele lasate de musafiri care erau pline de tuica. Am intrat in coma alcoolica, nu inainte de a trage fata de masa ca sa ajut la strinsu' mesei, fapt ce s-a soldat cu distrugerea portelanurilor de Rosenthal vechi de 100 de ani.

animal de casă: un catelus de citeva saptamini alb ca un puf cu ochi albastri, pe care l-am bagat in cuptor dupa ce il spalasem in chiuveta. Voiam sa-l usuc. A doua zi maica/mea oripilata l-a dus inapoi. Nu mi-a zis unde.

îndrăgosteală: clar, Paulica care avea obiceiul de a-si suge degetul mic de la mina stinga pina ii ramasese scheletic. Am inceput si eu din solidaritate, pe la 4 ani. Imi aduc aminte cum ii dadeam din portia mea de pasta de dinti roz, chinezeasca, "Primavara"cu gust dulce acrisor sa manince, si cum il alergam prin curtea gradinitei urlind"Paulica te iubesc". Da' el nu statea.

descoperire: ca daca ma frec cu spatele gol de oglinda cea mare din dormitor, imi vine sa fac pipi.

job
: bijutier. Not so funny.

idol: Pentru intrebarea asta si-au luat multi bataie in liceu.Sacrilegiu! JIMI HENDRIX AND JANIS JOPLIN ARE THE BESTER!.

creaţie: o pereche de cercei de argint lungi, in forma de piramida pe care i-am purtat muuult, pina i-am pierdut la mare.

Cine ia leapsa mai departe?

FILMUL DE VINERI-PAMINTUL GOL IN INTERIOR


SUBTITRARE ROMANA

SUSHI-CUM SE FACE


SI UN LOC IN BUK DE UNDE PUTETI COMANDA..NU, NU LE FAC RECLAMA, INCA NU AM GUSTAT BUT IT'S SO COMING.....

WAGASHI-A FACE ARTA SACRA DIN MINCAREAm vazut de curind un serial japonez numit ANDO NATSU. Needless to say mi-a placut enorm.
De ce? Pentru ca am vazut ca onoarea, grija fata de vecini, dragostea fata de aproapele, smerenia si bunul simt sint o adevarata modalitate de a trai in Japonia, inca.

Ando Natsu este o tinara ce a lucrat ca ajutor de cofetar pina ce magazinul ei s-a inchis. Aflindu-se la templul lui Guan Yin, o pala de vint ii ia din mina profetia benefica pe care zeita i-o daduse, si o poarta in fata unui magazin, care se dovedeste a fi unul dintre cele mai traditionale din Tokyo, o afacere de familie unde se inventeaza si se lucreaza wagashi.

Povestea incepe aici si este o intrepatrundere de traditie japoneza, istorie si estetica, dar mai presus de toate o lectie de viata.

Mi-as dori si eu sa traiesc in Tokyo, printre oamenii care vin in magazinul lor vechi de 250 de ani, continuind astfel traditia familiei lor, unde sensei- Maestrul -era cel ce concepea aceste minunate dulciuri wagashi.

M-a uimit faptul ca la ceremoniile de ceai se folosesc wagashi concepute special pentru ceremonia respectiva, in functie de tema data de maestra ceaiului, creatii artistice menite sa supravietuiasca doar o seara.

WAGASHI sint dulciuri alcatuite, inventate, in functie de frumusetea anotimpurilor, in armonie cu anumite haiku, poezii japoneze si starea de spirit pe care creatorul lor vrea sa o transmita din inima. Wagashi pot schimba destinele oamenilor, ii pot face fericiti pe patul mortii, ii pot face sa se reimpace, sau pur si simplu sa traiasca magia unei nopti de sarbatoare in care artificiile explodeaza pe cer, stele plantate de oameni.

Wagashi ne arata ca inima este prima care trebuia hranita, apoi ochii si in cele din urma gura, si ca cel mai important lucru este compasiunea pentru ceilalti si a trai in armonie cu universul.

POLOVRAGI

Ador pesterile, chiar daca sint claustrofoba.
E foarte nashpa sa fii in Romania fara nici o masina, asa ca am profitat de venirea unei prietene si am vizitat un loc pe care de mult voiam sa-l vad-pestera Polovragi.

Drumul pina acolo, frumos de altfel, l-am petrecut pe niste calduri infioratoare, ba mai mult am avut si ceva aventuri, pentru ca oprindu-ne linga o padure am cules un motan negru, superb, care fusese aruncat din masina de cineva inainte. Era pui si schiopata. Dind dovada de o vitejie si o intentie nemaipomenita,ne-a fortat practic cu ochii motanului din Shrek sa-l luam cu noi.

Am ajuns dupa amiaza la manastirea Polovragi construita in 1505 de Radu si Pătru, fiii lui Danciul Zamona; ea a fost reconstruita practic de Constantin Brancoveanu si repictata de celebrul Constantin Zugravul. Situata intr-o gradina de vis, manastirea arata ca si Secu si Sihastria, precum un castel inchis pe dinauntru de ziduri de aparare, ridicate impotriva navalirilor otomane.

Am plecat mai departe cu Manfred pisoiul dupa noi, si ajunsi la pestera Polovragi, timp de aproape o ora, dupa arsita de afara ne-am bucurat de temperatura constanta de 9 grade a ei.
M-au frapat exuberanta si cunostinetele ghidei noastre, doamna Felicia-inginer geolog, care cu o energie de invidiat si pentru un pusti de 18 ani, ne explica entuziasta obiceiurile liliecilor, care tocmai atunci isi invatau puii sa zboare la intrare.

Pasind printre stalactite si stalagmite am ajuns la scaunul lui Zalmoxe, un jilt din piatra foarte vechi, unde se pare ca aveau loc ritualurile de vindecare ale stramosilor nostrii dacii. Energia din aceasta zona este extrem de rarefiata si foarte deosebita de celelalte locuri de putere unde am mai fost, chiar si fata de Pestera, locasul lui Zalmoxe. Se simte ca mii de ani a fost un centru de meditatie si ritualuri, lucru dovedit si de cuptorul dacic unde urme ale sacrificiilor animaliere si ale arderilor de substante folosite la tautajul sacru exisita si azi.
Plantele sacre ale dacilor, dintre care polovragul, un vindecator universal, ce poarta numele pesterii se pare ca a disparut- se macinau fin si apoi erau aplicate celor suferinzi.

O alta pictura rupestra interesanta se pare din sec.16 este Moartea, pictata de calugarul Pahomie. Dupa kapnobataii daci, aici si-au gasit dupa sec.16 refugiul calugarii zavoriti ce doreau sa rupa contactul cu lumea, Moartea ce poarta un coif pe cap raminind ca o permanenta aducere aminte a conditiei noastre trecatoare pe pamint.

Orga mare si cea mica, cascada in piatra si izvorul miraculos sint alte minunatii pe care trebuie sa le vedeti daca ajungeti la Polovragi.
La izvorul miraculos a carui apa se spune ca este vindecatoare, exista o icoana in stinca ce se formeaza din ce in ce mai proeminent odata cu trecerea anilor. I se spune Maica Domnului pentru ca are o forma feminina, dar eu as identifica-o cu Anagkhi, zeita mama devenita Cybele a stramosilor nostri.

Am terminat turul dupa 50 de minute pentru ca din pacate numai 1km este vizitabil, ceilalti 9 fiind interzisi turistilor, caci asa cum spun scrierile vechi pestera sta sub un blestem si inca nu s-a gasit capatul ei.

Cine stie ce mistere vechi de 7 milioane de ani, de cind a fost datata pestera, zac ascunse prin ungherele ei?
Lacas al uriasilor ce au lasat scrierea cuneiforma de pe pereti, al calatorilor prin nouri si al isihastilor, pestera Polovragi ramine un mister nedescifrat inca.
(mai multe amanunte interesante gasiti aici)

Thursday, July 30, 2009

SI FILMUL....

WHATEVER LOLA WANTS
aici
Whatever Lola Wants
subtitrari in engleza aici

Whatever Lola Wants


SI ORIGINALUL

Whatever Lola wants, Lola gets
And little man, little Lola wants you
Make up your mind to have (make up your mind to have)
No regrets (no regrets)
Recline yourself, resign yourself, you're through

I always get what I aim for
And your heart and soul is what I came for
Whatever Lola wants (Lola wants), Lola gets (Lola gets)
Take off your coat, don't you know you can't win
(Can't win, you'll never, never win)
You're no exception to the rule
I'm irresistable you fool
Give in (Give in, you'll never win)

Whatever Lola wants, Lola gets

I always get what I aim for
And your heart and soul is what I came for
Whatever Lola wants (Lola wants), Lola gets (Lola gets)
Take off your coat, don't you know you can't win
(Can't win, you'll never, never win)
You're no exception to the rule
I'm irresistable you fool
Give in (give in, you'll never win)
Give in (give in, you'll never win)
Give in.

ZA-AR-DANS DE EXORCIZARE AFRICAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites