Sunday, June 7, 2009

Formula magica protectoare







-- O "sticluta de vraji" datand din secolul al XVII-lea, folosita pentru indepartarea descantecelor malefice, a fost descoperita intreaga si cu continutul intact: unghii, fire de par si cuie.




















Sticluta de vraji si continutul ei, dezvaluit de razele X










Se ia o bucata de piele in forma de inima, un pumn de cuie, opt monede de arama, o suvita de par, niste unghii taiate. Toate aceste "ingrediente" se pun intr-o sticla. Apoi se adauga aproximativ o jumatate de litru de urina, se sigileaza sticla si se ingroapa in fata usii de la intrare. Aceasta este reteta pentru protectie impotriva blestemului unei vrajitoare. O analiza a conti­nutului primei "sticlute cu vraji" gasite intacta reflecta teama pu­ter­nica pe care o aveau oamenii secolului XVII fata de vrajitorii. Teoria din spatele acestei formule de paza era aceea ca, in urma realizarii acestei compozitii, descantecul malefic nu numai ca era "deviat" de la tinta initiala, ci chiar se intor­cea impotriva vrajitoarei. Se presupune ca unghiile si cuiele din sticla actionau precum acele infipte intr-o papusa voodoo. Fosta carafa de vin a fost dez­gropata in zona unei constructii din Greenwich, in sud-estul Lon­drei, in anul 2004. A fost una dintre cele 200 de sticle desco­perite intacte. Apoi a fost trimisa chimistului Alan Massey din Loughborough, care a examinat jumatate de duzina de astfel de sticlute vrajitoresti. Abia dupa 12 luni a fost finalizata analiza asupra acestui obiect. Pana sa fie deschisa, a fost supusa unor raze X si scanata cu tot felul de aparate, care i-au dezvaluit con­tinutul. Apoi cu ajutorul unei seringi a fost extrasa o proba din lichidul neidentificat din interior. Testele ulterioare au aratat ca era vorba de urina veche de 300 de ani, iar urmele de nicotina din ea au indicat faptul ca ea provenea de la un fumator. Dupa examinarea sub microscop a celor zece fragmente de unghii aflate in componenta potiunii respective, s-a aflat ca ele apartinusera unui adult.

Fumator instarit Mike Pitts, editor al British Archaeology in care a fost publi­cat rezultatul testelor lui Massey, explica: "Dupa dimen­siunile lor, se pare ca au provenit de la un barbat. Erau bine ingrijite, deci el apartinea unei clase soci­ale inalte. Este posibil ca pe viitor sa il identificam pe acesta cu ajutorul analizei ADN si a zonei in care a fost gasita sticla". Micuta inimioara de piele era prinsa de unul dintre cuie. Au mai fost descope­rite inauntru urme de sulf - atunci cunoscut sub denumirea de pucioasa. Celelalte obiecte se poate sa fi avut o anumita sem­nificatie precisa pentru ritualul respectiv sau doar sa fi apartinut persoanei care a realizat acest descantec. "Aceasta este o relicva de la ince­pu­turile Marii Britanii moderne. Se cunostea felul in care oamenii isi faceau aceste potiuni protec­toare, dar sticluta in cauza este prima care a fost supusa unor analize atat de indelungate si riguroase", relateaza Pitts. Tot felul de alte obiecte puse in preaj­ma caselor ca protectie impotriva spiritelor rele sunt desco­perite ocazional in timpul renovarilor. Oamenii au practicat aceasta metoda de aparare pana la inceputul secolului XX. Sticlutele de vraji sunt descoperite destul de rar. Dr. Massey isi aminteste amuzat: "Cand am auzit prima oara de acestea, am presupus ca procesul implica si prinderea unei vrajitoare pentru a o forta sa faca pipi in micutul recipient. Dar normal ca este mult mai usor sa faci asta singur".

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites