Thursday, August 11, 2011

Medicina magica

  • LEACURI CELTICE
LEACURI CELTICE
* Ierburile Sfantului Ioan Botezatorul *

MUSETELUL
(Matricaria Chamomilla)

Semn planetar
: Soarele.

Este o planta modesta ca infatisare, dar deosebita prin miros si putere vindecatoare.

Cu petalele delicate si albe, insirate imprejurul unui banut auriu, Musetelul se afla printre plantele in care celebrul Plinius avea o incredere nestramutata, recomandand-o ca leac sigur, care vindeca muscaturi de sarpe, expulzeaza fetii morti din pantecul mamei si elimina pietrele la rinichi.

Datorita infatisarii lui vesele, a mirosului placut si a virtutilor medicale, Musetelul este pus in legatura cu Venus, zeita iubirii. Folosirea lui in antichitate
era legata tot de femei.

Banutul auriu, bombat si gol pe dinauntru, este simetric, ca simbol, cu colul uterin. De pe vremea celtilor si pana astazi, musetelul este un leac redutabil contra scurgerilor vaginale sau contra infectiilor cu fungi.

Indicatii terapeutice


Uz intern:


* Anxietate, atonie intestinala, migrene


Reteta: o lingurita de flori uscate se infuzeaza cu o cana de apa clocotita, vreme de 3 minute. Se bea o cana dupa fiecare masa principala. Se poate indulci cu miere.


* Tonic digestiv, gastrite, infectii urinare

LEACURI CELTICE

Reteta
: 3 lingurite de flori uscate se infuzeaza intr-o cana de apa clocotita, vreme de 10 minute. Se strecoara. Se beau 4 cani pe zi, inainte de fiecare masa principala.

Tinctura de musetel
: o lingura de flori uscate de musetel se lasa la macerat vreme de o saptamana, in 100 ml de alcool de 70 de grade. Se strecoara, se pune in sticlute de culoare inchisa si se pastreaza la frigider. Se beau 15 picaturi, puse intr-un sfert de pahar de apa, dupa mesele principale.

Uz extern:


* Dureri reumatismale, entorse, lovituri, dureri legate de sciatica sau de deplasarea vertebrelor


Se foloseste cu succes un unguent pe baza de musetel.


Ulei de musetel: se fierb pe baia de aburi, vreme de 2 ore si 30 de minute, 5 lingurite de flori uscate de musetel, in trei sferturi de litru de ulei de masline.
Se adauga un varf de cutit de Camfor. Se lasa sa se raceasca si se strecoara printr-un tifon. Se maseaza partile dureroase foarte incet, mereu de jos in sus.

* Eczeme


Reteta
: puneti 100 g flori de musetel intr-un saculet de tifon si lasati-l in baie, legat cu un siret de robinetul cu apa fierbinte. Asteptati pana ce apa devine suportabila si intrati in ea. Baia cu musetel aduce mai repede vindecarea, in boli de piele, dar si in caz de hemoroizi.

* Scurgeri vaginale, infectii cu ciuperci


Spalaturi vaginale cu decoct de musetel. Inlatura infectiile si mancarimile.


Reteta
: 2 linguri de flori de musetel se oparesc cu 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara si se lasa sa se raceasca la temperatura corpului. Se amesteca cu 2 linguri de zer sau de otet de mere.

Se introduce lichidul intr-o seringa de unica folosinta, cu capacitatea de 10 ml, apoi se introduce in vagin. In cazurile acute de scurgeri vaginale se poate folosi de 2-3 ori pe zi.
LEACURI CELTICE
Nu exagerati cu remediul, pentru ca folosit prea des usuca mucoasa fina care captuseste vaginul.

Amestec de ulei eteric de musetel (se gaseste in pravaliile naturiste, dar se poate prepara si acasa, conform retetei de mai sus) cu iaurt.

Reteta
: 2 linguri de iaurt + 1 picatura de ulei de musetel. Se amesteca si se introduce in vagin, cel mai bine prin imbibarea unui tampon folosit in timpul menstruatiei.

In medicina celtica, se foloseau si compresele cu ceai concentrat de musetel, aplicate pe locurile bolnave, precum si baile de sezut in fiertura de musetel. Se foloseau scaldatoare din lemn de plop.

Avertisment:


Musetelul nu este o planta periculoasa, dar nu trebuie abuzat de el pe cale interna, pentru ca organismul se obisnuieste usor cu el si isi pierde calitatile vindecatoare. Amareala plantei se atenueaza adaugand o frunza de menta in ceai sau o lingurita de miere.


IEDERA

(Hedera Helix)

Semn planetar
: Soarele.
LEACURI CELTICE
E prezenta aproape in toate padurile, agatata de trunchiurile copacilor, pe care le infasoara cu tulpina ei ca o sfoara, plina de frunze lucioase, colorate in verde inchis, care rezista si iarna.

Pentru ca se ridica pana la inaltimi de 20 de metri, parand ca vrea sa ajunga sus, in vazduh, druizii, preotii celtilor, considerau ca iedera este o planta ce face legatura intre cer si pamant, impletind fortele de vindecare ceresti cu cele terestre. O planta magica, ce leaga constientul de subconstient.

Ca toate plantele vesnic verzi, iedera reprezinta, si ea, principiul nemuririi, transmitand omului vitalitate si energie pe termen lung. In zonele unde ea crestea abundent, imbracand copacii in tufe, se credea ca sunt locuri cu iradieri negative, de care oamenii se fereau.

Prin asociere, celtii credeau ca iedera vindeca iradierile negative si are efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Culoarea laptoasa a vinisoarelor care o strabat formeaza desene ce pot fi asociate cu bronhiile, iar curgerea clorofilei prin ele seamana cu circulatia limfei.

Tot atatea similitudini care au impus folosirea terapeutica a iederei in boli de plamani, in blocaje de curgere a limfei, ca anti-inflamator, anti-cancerigen si stimulent al functiilor glandei tiroide.

Indicatii terapeutice


Uz intern:


*Guta, reumatism

Reteta
: 3 g de frunze proaspete se infuzeaza intr-un litru de apa, care se pune la fiert 3 minute. Se beau 3 cani de ceai pe zi, intre mese.

* Miomuri, sangerari puternice menstruale


Legenda spune ca faimoasa calugarita germana Hildegard van Bingen ar fi luat o reteta a preotilor druizi, pe care a perfectionat-o aducand-o la desavarsire. Uitata o vreme, ea a fost preluata de un medic german, dr. Claus Schulte, care a realizat o noua reteta, de mare efect. Iat-o:


Ingrediente
: 20 g marar, 20 g seminte de telina, 40 g frunze de iedera, 40 g radacina rasa de ghimbir, 40 g cuisoare, 40 g coada-soricelului.

Mod de preparare
: se amesteca toate ingredientele. Se pun 2 lingurite la o cana de apa clocotita. Se lasa in repaus 12 minute. Se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, vreme de 6 saptamani, de doua ori pe an.

Uz extern:


* Contuzii, plagi cangrenoase


Reteta
: preparati un decoct din 3 g de frunze, puse pe foc intr-un litru de apa rece. Se tin pe foc 3 minute, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara. Se fac 4 aplicatii pe zi (2 dimineata, 2 dupa-amiaza), lasand locul sa se usuce la aer, vreme de 15 minute.

* Celulita


Se realizeaza un unguent foarte eficient, in modul urmator:


Reteta
: se amesteca frunze proaspete de iedera date prin mixer, cu tarate de grau, in proportie de 30-70%, adica un sfert de pahar de frunze tocate si restul tarate. Se toarna deasupra ulei de musetel, cat sa se obtina o pasta mai consistenta, care sa poata fi intinsa pe piele.

Se aplica de 3-4 ori pe zi, evitand eventualele inflamatii aflate pe piele.

Uleiul de musetel se obtine umpland o sticla, pana la gura, cu flori proaspete (acum e vremea lor!), peste care se toarna ulei vegetal extras la rece. Se lasa o saptamana la soare, dupa care se poate folosi.
LEACURI CELTICE



Avertisment:

Iedera trebuie utilizata cu precautie, cel mai bine sub control medical, pentru ca in exces poate deveni toxica. Infuziile administrate anarhic pot duce la ciroza hepatica.

Fructele sunt otravitoare. In caz ca sunt ingerate din greseala, de catre copii, trebuie sa li se dea sa bea imediat lapte si sa fie chemat medicul.
Iedera nu trebuie folosita de femeile insarcinate, nici intern, nici extern.
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites