Sunday, August 7, 2011

The Robe (1953) (Tunica) – Cămaşa lui Cristos

În vremea când împăratul Tiberius îşi duce în tihnă bătrâneţile pe insula Capri, tribunul Marcellus nu pierde ocazia de a-l umili public în piaţă de sclavi pe duşmanul şi rivalul său în dragoste, Caligula moştenitorul tronului, un om fără scrupule şi cu ambiţii nebune, licitând împotriva lui pentru sclavul grec Demetrius, un bărbat educat, vânjos şi curajos.

Vrând răzbunare, Caligula, care nutrea la mâna logodnicei lui Marcellus, îl trimite pe acesta în provincia romană Iudeea, socotită cloaca imperiului, un teritoriu neînţeles, plin de revolte şi greu de guvernat.

Marcellus împreună cu sclavul Demetrius, companionul său personal, sosesc în Ierusalim odată cu intrarea triumfală a Mântuitorului Isus, unde este desemnat de guvernatorul Pilat să conducă unitatea de soldaţi care-l răstigneau pe Isus pe dealul Golgotei.

Marcellus acceptă cu detaşare misiunea considerând, că dealtfel majoritatea romanilor, că Isus este doar un alt vrăjitor şi instigator la revolte.

Aşteptând ca Isus să-şi dea Duhul după ce l-au răstignit, Marcellus, un petrecăreţ de felul său şi subiect de scandaluri cu femei, împreună cu soldaţii încing un barbut la poalele crucii.

Surprinşi de furtuna iscată din senin, Marcellus îşi acoperă faţa chiar cu cămaşa purtată de Isus, moment în care Marcellus este cuprins de o remuşcare şi un sentiment de nebunie teribile.

Demetrius înşfăcă roba şi fuge de la stăpânul său alăturându-se creştinilor din Iudeea. Convins că asupra sa a fost aruncată o vrajă de cămaşa lui Hristos, Marcellus încearcă să găsească cămaşa şi să o distrugă.

Dându-se un negustor de haine şi amestecându-se printre creştinii ce trăiau ascunşi, Marcellus găseşte cămaşa lui Hristos şi pe Demetrius dar devine puternic atras de curata credinţă creştină.

Alături de Demetrius, Petru ucenicul lui Isus, şi alţi câţiva creştini iudei, revine pe ascuns în Roma, pentru a împărtăşi mai departe învăţăturile lui Isus.

Demetrius este luat prizonier iar Marcellus îl salvează dar cu preţul libertăţii sale. Marcellus este judecat imediat şi condamnat la moarte de către Caligula.

Logodnica lui Marcellus îl înfruntă pe Caligula şi se oferă de bună voie să împărtăşească soarta iubitului ei cu care va fi împreună în împărăţia lui Hristos.

Titlu: The Robe - Tunica

Producator: 20th Century Fox

Distribuitor (international): 20th Century Fox

Dată lansare (SUA): 16 Septembrie 1953

Regizor: Henry Koster

Scenarişti: Lloyd C. Douglas, Gina Kaus, Albert Maltz

Genul: Dramă

Durată: 135 minute

În distribuţie:

Richard BurtonMarcellus Gallio

Jean SimmonsDiana

Victor MatureDemetrius

Michael RenniePeter

Jay RobinsonCaligula

Dean JaggerJustus

Torin ThatcherSenator Gallio

Premiile Oscar

Premii câştigate: Cea mai bună scenografie, Cele mai bune costume

Nominalizari: Cel mai bun film, Cea mai bună realizare cinematografică, Cel mai bun actor (Richard Burton)

Premiile Golden Globe - Globul de aur

Premii câştigate: Cel mai bun film – dramă

sursa altmarius



cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites