Astazi incepe TISHA B'AV sarbatoarea religioasa iudaica ce aminteste ziua in care templul din Ierusalim a fost ras de pe suprafata pamintului.
In acest clip excelent, ideea principala este ca nici un pacat nu a dus la distrugerea Templului-in fara de unul singurul, care este ADEVARATUL pacat-lipsa de unitate.
Din cauza faptului ca oamenii in loc sa fie tovarasi devenisera competitori ce se urau, d-ZEU a permis ca Templul sa fie distrus si Prezenta Sa retrasa (in afara de Zidul Plingerii).
Unitatea este ideea acestui clip, ca unica sursa a salvarii (apropos de ce scriam in articolul de mai devreme 'Comunitatea').
Astazi se tine post negru in Israel, oamenii nu se imbraca luxos (nu poarta incaltari de piele de exemplu), nu se sta pe scaune comode, nu se face baie, femeile nu se parfumeaza sau fardeaza, si cei casatoriti nu fac dragoste (ceilalti...brrrr)
"One who mourns Jerusalem will merit to see her happiness, as the verse (Isaiah 66:10) promises: 'Rejoice with her greatly, all who mourn for her'"—Talmud Taanit 30b.
In general este o zi de meditatie si de elevatie spirituala.
Ca si de Shabbat, inainte de inceperea propriu zisa a postului se tine o perioada de separare a sacrului de profan, ultima masa fiind una specifica, un ou fiert tare si o bucata de piine unsa cu cenusa.
Spre seara se face curat in casa (ca anticipare a mintuirii ce va sa vina), se incepe gatirea cinei si inainte de terminarea postului se face ritualul numit netilat yadayim-spalarea miinilor.
Pe durata de 9 zile cit tine festivalul nu se maninca deloc carne, asa ca bucataria lacto/vegetariana este in cistig.
Iata si citeva retete in engleza pentru aceasta perioada, mai jos am tradus citeva:
Dairy Recipes for the Nine Days
- Broccoli Cheese Soup with Blintz Souffle
- Cottage Cheese Pancakes
- Egg Souffle
- Eggplant Parmesan
- Parmesan-Crusted Grouper
- Pasta Bechamel (Creamy Macaroni and Cheese)
- Spinach Cheese Squares in Phyllo
- Tuna Pie, Tuna Noodle Casserole or Tuna Tacos
- Zucchini Souffle (Low Carb, Fat Free) with Syrian Cucumber Mint Soup (Low Carb, Fat Free)
Poate fi servita ca supa sau ca sos peste mincare, salate, etc.
Timp preparare: 10 minute
Ingrediente:
- 3 castraveciori
- 3 pahare mari de iaurt
- 1/4 lingurita piper alb (optional)
- 3 catei de usturoi, curatati si maruntiti
- sare dupa gust
- 3 linguri de menta proaspata, taiata fin (sau 1 lingura de menta pulbere)
- 300 gr brinza
- GARNITURA:
- citeva frunze de menta
Preparare:
1. Curatati castravetii, taiati-i in bucati mici si puneti-i deoparte.2. Intr-un bol cu o lingura de lemn, combinati iaurtul, brinza, sarea, usturoiul, menta si piperul.
3. Adaugati castravetii, mixati.
4. Ornati cu menta, eventual citeva masline.
Si inca o bunatate
SUFLEU DE BLINTZII
Ingrediente:
- 1/4 cana de unt topit
- 12 blintzii inghetate(clatite)
- 6 oua
- 1 1/2 cana de smintina
- 1/3 cana de zahar
- 2 linguri vanila (esenta sau pulbere)
- 1/4 cana suc de portocale
- scortisoara
Preparare:
2. Topiti untul intr-o tigaie
3. Puneti blintzii in tigaie una peste alta
4. Intr-un bol bateti ouale, adaugati smintina, vanilia si sucul de portocale.
5. Puneti mixtura peste blintzii.
6. Presarati cu scortisoara.
7. Puneti la cuptor neacoperit timp de 45 de minute, pina se aureste crusta.
POFTA BUNA!
2 comments:
E o perioada de post la: ortodocsi, musulmani si evrei. O fi numai intamplare?
niciodata nue intimpare-in august erua marile sarbatori pagine-legate de fertilizarea noului an si de sacrificiile solare
Post a Comment