O echipa comuna compusa din speologi si arheologi romani si francezi a descoperit, intr-o pestera din Muntii Apuseni, cele mai vechi picturi rupestre gasite vreodata in Europa Centrala.
"Picturile rupestre contin imagini trasate cu negru pe peretii pesterii, imagini care reprezinta animale care populau teritoriul actual al Romaniei in perioada Cuaternarului mediu, precum zimbri, cai salbatici si rinoceri, alaturi de capul unui urs. Toate picturile se afla pe peretii pesterii Coliboaia din Muntii Apuseni", declara Traian Lascu, presedintele Federatiei Romane de Speologie.
"Cu acesta ocazie, a fost descoperita si confirmata cea mai veche forma umana de arta rupestra de pe intregul teritoriul al Europei Centrale. Nu avem niciun dubiu asupra autenticitatii picturilor", declara Jean Clottes, un expert francez in arta preistorica chemat la fata locului de catre specialistii romani.
Echipa care a facut descoperirea este compusa din speologi, un paleontolog, un arheolog si doi cercetatori specializati in arta preistorica. Cercetatorii estimeaza ca picturile au fost realizate in perioadele Gravettian-ului sau Aurignacian-ului, adica in urma cu circa 23.000-35.000 ani.
Surse: AFP, HDOD via descopera.ro
0 comments:
Post a Comment