Sunday, November 22, 2009

COCA COLA





















































John Smyth Pemberton, inventor of Cola Cola

John Stith Pemberton (1831-1888), inventator Coca-Cola


John Pemberton era un om cu o mare obsesie:sa inventeze medicamentul perfect si bautura perfecta, ambele combinate.

Cu toate ca inventase numeroase medicamente si era proprietarul unui magazin de chimicale, interesul sau principal la virsta de 50 de ani era posibiltatea patentarii unei bauturi ce i-ar fi adus o mare avere si recunoasterea sa in analele istoriei stiintei.


Pemberton a devenit interesant de virtutile plantei coca, care era folosita de nativii din Peru si Bolivia de mai mult de 2000 de ani ca stimulent, adjuvant al digestiei, afrodisiac si elixir al tineretii.

De aceea a incercat sa creeze o noua bautura ce sa aiba la baza aceasta planta.


Frunza de coca fusese folosita la acea data de corsicanul Angelo Mariani, ce se bucurase de un enorm succes cu al sau Vino Mariani. Multe celebritati ii faceau reclama vinului, printre care si Thomas Edison, Émile Zola, si regina Victoria, impreuna cu nu mai putin de 3 Papi.


In 1885 Pemberton si-a lansat brandul sau competitiv "Pemberton's French Wine Coca", o bautura careia i se facea reclama ca fiind bautura intelectualilor si invigoranta pentru creier. El a imbunatatit bautura lui Mariani adaugind nuca de Kola, de asemenea faimoasa pentru proprietatile sale, si damiana un afrodisiac puternic.


Datorita faptului ca miscarea temperatilor prinsese avint in SUA, Pemberton si-a reformulat bautura, astfel incit sa nu mai contina alcool, adaugind uleiuri esentiale si acid citric, ce o facea o bautura usor dulce, dar nu scirboasa.


In acesti ani el si-a transformat camera din spatele casei in laborator, testind cantitati diferite de plante, uleiuri eterice si coca, pentru a creea bautura perfecta. Zaharul din trestie de zahar si sorgul erau fierte si apoi filtrate, dupa un lung proces de fermentatie.

Pina la urma, dupa multe incercari bautura Coca Cola-botezata astfel de Frank Robinson- s-a nascut.

Robinson a adus marketingul si experienta sa, companiei lui Pemeberton.El este cel ce a desenat logo-ul original si l-a invatat pe inventator sa daruiasca cupoane gratis si sticle promotionale. Astfel bautura a inceput sa se vinda extrem de bine.


Inca nu se stiu sigur motivele pentru care Pemberton ar fi vindut drepturile la formula Coca Cola-el suferea deja de cancer si probabil ca si dependenta sa de morfina a avut un cuvint de spus- dar 2/3 din actiunile sale au fost vindute in 1887, lui Willis Venable si George Lowndes.


Fiul sau Charley, caruia ii lasase cealalta treime din companie a murit 6 ani mai tirziu, tot din cauza unei supradoze de morfina...hmmmm cam ciudat....


Coca-Cola Orginal (1902)

Coca Cola: delicious and refreshing


Reteta Pemberton

Aceasta reteta a fost gasita intr-un caietel de al lui John S. Pemberton, chiar inainte de moartea sa in 1888. (U.S. measures).[6]


  • Ingredients:
    • 1 oz (28 g) caffeine citrate
    • 3 oz (85 g) citric acid
    • 1 US fl oz (30 ml; 1 imp fl oz) vanilla extract
    • 1 US qt (946 ml; 33 imp fl oz) lime juice
    • 2.5 oz (71 g) flavoring
    • 30 lb (14 kg) sugar
    • 4 US fl oz (118.3 ml; 4.2 imp fl oz) powder extract of cocaine (decocainized flavor essence of the coca leaf)
    • 2.5 US gal (9.5 l; 2.1 imp gal) water
    • caramel sufficient

  • Flavoring:
  • "Mix caffeine acid and lime juice in 1 quart boiling water add vanilla and flavoring when cool. Let stand for 24 hours."

3 comments:

coincidenta face ca si eu tot despe Coca Cola sa postez azi, numai ca am postat din alt punct de vedere cel al PR-ului. Ciudat nu?

Despre cola actuala:
To clean a toilet: Pour a can of Coke into the toilet. Let it sit for one hour, then flush clean.
• To remove rust spots from chrome car bumpers: Rub the bumper with a crumpled-up piece of Reynolds Wrap aluminum foil dipped in Coke.
• To clean corrosion from car battery terminals: Pour a can of Coke over the terminals to bubble away the corrosion.
• To loosen a rusted bolt: Applying a cloth soaked in Coke to the rusted bolt for several minutes.
• To bake a moist ham: Empty a can of Coke into the baking pan; wrap the ham in aluminum foil, and bake. Thirty minutes before the ham is finished, remove the foil, allowing the drippings to mix with the Coke for a sumptuous brown gravy.
• To remove grease from clothes: Empty a can of Coke into a load of greasy clothes, add detergent, and run through a regular cycle. The Coke will help loosen grease stains.
• It will also clean road haze from your windshield!
• In many states the highway patrol carries two gallons of Coke in the truck to remove blood from the highway after a car accident.

Now this just FREAKS me out:
There was a competition in Delhi University: \"Who can drink the most Coke?\". The winner drank 8 bottles and died on the spot because he had too much carbon dioxide in the blood and not enough oxygen. YIKES!

If you put a broken tooth in a bottle of Pepsi, in 10 days it will fully dissolve!

@zad-am vazut adurile de pe siteul tau...aia cu ciocanul e precious
LG-io m-am hotarit sa ma fac criminala cind ma fac mare, dupa ce am vazut ca se sterg toate urmele de singe PERFECT cu cola

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites