Situata in partea vestica a tarii, Tara Hategului este o depresiune inconjurata de munti: Poiana Ruscai, Retezat si Sureanu.
Pe langa faptul ca reprezinta o poarta de acces catre minunatiile Masivului Retezat - unul dintre cele mai mari si mai vechi parcuri nationale din Romania -, aceasta zona are un potential turistic deosebit, bazat pe triunghiul natura-istorie-credinta.
Bisericile din Tara Hategului -Densus, StreiSantamaria Orlea si celebra manastire Prislopsunt vestite in lume datorita vechimii si frumusetii lor, urmele romane sunt deosebit de puternice (in Hateg se afla capitala Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa), iar splendoarea vailor si a dealurilor impadurite, talazuind sub lantul de munti cu crestele acoperite pana tarziu de zapezi, nu mai are nevoie de prezentare.
Atractii turistice
- Rezervatia de Zimbri Hateg-Slivut se intinde pe o suprafata de 50 de hectare, aflate in stapanirea padurii de carpeni, stejari si brazi. O oaza a aerului curat si a linistii, un loc in care natura iti ofera ce are mai bun. (In rezervatie traiesc liber caprioare si lupi.)
Din pacate, din adevarata fala a rezervatiei - zimbrii - n-au mai ramas decat doi veterani: Roman si Romanova, ultimii locatari ai Rezervatiei din Hateg.
Nu este momentul sa discutam "grija deosebita" a autoritatilor fata de aceste adevarate simboluri ale Hategului,insa, daca treceti prin rezervatie, indulciti-le batranetea cu un stiulete sau o mana de porumb. (Vreo reactie a organizatiilor sau a partidelor ecologiste n-a fost pana in prezent semnalata.)
- Barajul Raul Mare - Retezat. Se afla la 45 de kilometri de orasul Hateg, la capatul unui drum (acces auto) ce trece printre stanci uriase si pante abrupte.
(Nerecomandat pe vreme rea cu vanturi puternice si ploi.) Daca drumul prin salbatica Vale a Raului Mare nu v-a taiat respiratia, privelistea de la baraj are toate sansele sa o faca. Inalta de 168 metri, constructia are o baza de aproape un kilometru si, ca fundal, inaltimile Muntilor Retezat.
- Sarmizegetusa. Vestita capitala a Daciei romane se intindea odinioara pe o suprafata de aproximativ 32 hectare, inconjurata cu ziduri, si avea o populatie de 25.000-30.000 de oameni. Vestigiile scoase la lumina de arheologi au fost fie adapostite in muzeul din apropiere, fie pastrate pe locul unde se inalta orasul antic.
Muzeul prezinta in salile sale altare inchinate zeitatilor, coloane si obiecte pentru constructii, monumente si statui funerare. Se apreciaza ca arheologii mai au de lucru cel putin 100 de ani, pentru a da la iveala restul marturiilor vechiului oras.
Deocamdata, puteti vizita ruinele Forumului (centrul civic si politico-administrativ), ale Amfiteatrului si Templului Mare, cele ale sanctuarului dedicat zeilor medicinii, Aesculapus si Hygia, sau ruinele Templului Zeitei norocului si a sortii, Nemesis.
- Biserica din Densus. Considerata cea mai veche biserica din Romania, a fost inaltata pe ruinele unui edificiu antic, cu materiale de constructii provenind de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. In interiorul lacasului se gasesc si obiecte de cult ale romanilor.
Unicitatea acestei biserici este data si de o straveche pictura, ce-l infatiseaza pe pruncul Iisus in costum popular romanesc. Este "fara pereche in toata romanimea", spunea Iorga despre aceasta biserica, aflata acum in grija unui parinte, Daniel, care stie sa primeasca cu inima deschisa pe cei care-i trec pragul.
- Rezervatia paleontologica Sanpetru. Este cunoscuta in intreaga lume datorita descoperirii unor fosile si chiar a unor oua dedinozauri pitici, ce traiau acum mai bine de 65 de milioane de ani in Insula Hateg. Colectii cuprinzand fosile din aceasta rezervatie se afla atat la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, cat si la celebrul British Museum din Londra.
- Castelul Corvinestilor. Daca tot sunteti in Tara Hategului, puteti face o excursie de 20 de kilometri pana la "vecinii" din nord, in Hunedoara, pentru a admira cel mai important monument laic de arhitectura gotica din Romania.
Un castel grandios, in care poti respira in voie parfumul medieval, pasind pe urmele vitejilor cavaleri si ale frumoaselor domnite. Castelul este ctitoria lui Iancu de Hunedoara, care a transformat (la mijlocul secolului al Xv-lea) o cetate de aparare intr-un palat.
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
0 comments:
Post a Comment