Friday, November 13, 2009

REIKI-INTERVIU CU SENSEI NAKAMURA


Interviu al maestrului Risvan Vlad Rusu cu Sensei Komyko Nakamura despre Reiki.








“Membru in Usui Reiki Ryoho Gakkai (Scoala Traditionala de Reiki japoneza), unul dintre Maestrii formati de doamna Hawayo Takata si Phyllis Ley Furumoto. Este considerat a fi unul dintre cei mai intelepti Maestri Reiki traditionali la ora actuala. Dansul urmeaza cu strictete invataturile traditionale, insa a avut amabilitatea de a acorda acest interviu:

RR: Maestre Nakamura, ce este Reiki?

KN: Reiki este viata. Reiki este vantul care sufla si imprastie semintele pentru a da recolte bogate. Reiki este cunoastere si vindecare. Spiritul Reiki este deasupra tuturor, dar Reiki in sine este ceva la care se ajunge prin practica.

RR: De aceea in scoala dumneavoastra realizati saptamanal Reiju invataceilor? Pentru ca acestia sa poata atinge sau mai bine zis, sa poata cuprinde conceptul de Reiki?

KN: Reiki nu inseamna doar acordaj. Acordajul dureaza doar cateva minute. El deschide si atat. Este ca si cum ai deschide o usa, dar ca ceva sa intre pe acea usa trebuie sa fie indrumat. O usa poate fi deschisa fara ca ceva sa intre. De aceea acordajul trebuie sa fie urmat si de alte indrumari de la un Sensei. Iar Reiju este una din metode. Face ca pe acea usa deschisa sa intre lumina, vindecarea. Face sa intre Reiki.

RR: In tara dumneavoastra atat de frumoasa – Japonia – Reiki este considerat o forma serioasa de terapie? La noi in tara din pacate nici macar nu este recunoscut inca.

KN: Japonezii sunt crescuti de mici in spiritul Reiki, in spiritul disciplinei si al onoarei. Nu trebuie sa ne dovedim, dar poate ca autoritatile din tara ta ar trebui sa compare statisticile despre sanatatea populatiei din Romania cu cele din Japonia. Asa vor vedea ca Reiki functioneaza. Noi avem scoli de Reiki, clinici si spitale de Reiki. Dealtfel noi combinam Reiki cu Kiko. Am inteles ca si tu ai invatat Kiko…

RR: Da. Am avut onoarea sa fiu instruit pe parcursul mai multor ani de Sensei Masato Nakagawa care este, dupa cate stiu, presedintele Federatiei Japoneze de Terapie Kiko. Puteti sa explicati pe scurt pentru cititorii nostri ce este Kiko?

KN: Kiko, dupa cate vezi are ceva in comun cu Reiki. Ce are in comun? “Ki”! Ki este viata, Rei este fantana, sursa vietii, iar Ko este aplicarea lui Ki pentru vindecarea bolilor grele si a tulburarilor de tot felul. Kiko are ca si corespondent chinezesc Qi Gong, insa este ceva mai complex. Noi combinam Reiki si Kiko si avem rezultate foarte bune.

RR: Maestre Nakamura, cam cati oameni apeleaza la serviciile dumneavoastra zi de zi?

KN: Zilnic avem la clinica circa o mie de pacienti. Nu avem timp sa facem terapie individual tuturor, dar multi vin pentru Reiju. Altii, tot multi, vin pentru ca stiu ca fiind in prezenta unui Sensei se vindeca. Vin oameni multi si incercam sa ii ajutam pe toti. Este suficient Reiki pentru toata lumea.

RR: Aveti un mod de a rade molipsitor. Sunteti o fire foarte deschisa si vesela si totusi, nu va suparati, aveti peste 85 de ani… Cum reusiti?

KN (razand iarasi): Nu ma supar deloc. Chiar ma simt mandru. Am 86 de ani si inca o sa mai traiesc. In fiecare zi lucrez cu oameni, adica fac ceea ce imi place. Ofer dragoste zilnic tuturor, adica imi hranesc sufletul. Beau apa, mananc sanatos si fac arte martiale, adica imi hranesc trupul. Reiki imi hraneste mintea. Acesta este secretul. (Rade).

RR: In tara noastra este “la moda” notiunea de atac psihic. Nu stiu cum sa va explic foarte clar… multi cred ca pot fi sau ca sunt atacati mental de cineva prin Reiki sau prin alte metode energetice. Ce parere aveti despre aceasta?

KN: Atac psihic? Cine poate ataca o minte puternica? Cine poate ataca un suflet curat? Cine poate ataca un trup sanatos fara arme? Nimeni!

RR: Si totusi multi oameni se plang ca sufera de asa ceva…

KN: Oameni care au urmat cursuri de Reiki? Practicanti Reiki?

RR: Da.

KN: Eu asa ceva nu am vazut si nici nu am auzit. Cel putin nu in Japonia si nici in Statele Unite si China unde mai tin ocazional cursuri. Pai Reiki este armonie universala. Asa se traduce in dictionar. Cum poti sa creezi dizarmonie prin armonie? Oamenii aceia poate nu sunt suficient de pregatiti spiritual ca sa realizeze ca Reiki este atat de pur incat nu numai ca nu poate face rau, dar nu se abtine sa nu faca bine! (Rade).

RR: Argumentele dumneavoastra sunt perfect valide, insa am vazut oameni suferind fizic…

KN: Stop. Eu zic asa: mintea neantrenata este periculoasa. Este de ajuns ca un virus verbal sa isi faca culcus intr-o minte slaba si acesta se va inmulti creand iluzii. Nu neg ca ai vazut oameni suferind. Erau cu adevarat atacati. Atacati de ei insisi! Nu prin Reiki.

RR: Si…

KN: Si stiu ce o sa ma intrebi acum. Iti raspund. Se poate face rau cu mintea. Cineva te vorbeste de rau, te insulta, te inseala… Toate astea fac rau, dar doar daca permiti asta! Tine minte: O MINTE ANTRENATA, UN SUFLET CURAT SI UN TRUP INTRETINUT TE FAC INVULNERABIL la astfel de banalitati. Cu cat cineva se gandeste mai mult la asa ceva cu atat ii e mai rau. Stop acestor ganduri parazite si gata.

RR: Va multumesc pentru lamuriri Maestre. As dori sa va intreb acum ce rol au de fapt Principiile Reiki ale lui Mikao Usui? Am vazut ca in cadrul cursurilor dumneavoastra insistati sa meditati cu invataceii pe aceste principii…

KN: Principiile Reiki sunt deosebit de importante. Daca acordajul deschide usa, principiile atrag tot ceea ce este mai bun ca sa intre pe aceasta usa. Principiile Reiki stau de paza la usa mintii si la usa sufletului si au grija ca aici sa nu intre decat ce este bun. Mikao Usui a cercetat toate scrierile imparatilor de demult pentru a gasi aceasta similaritate care a format Principiile Reiki. Daca vrei, ele sunt Legea Atractiei la noi, practicantii Reiki. Vad ca fenomenul acesta se raspandeste la voi in tara si in Europa in general. In Japonia principiile sunt de ajuns. Evident, aceasta daca sunt rostite cu mainile in Gassho, dimineata si seara, asa cum ne-a instructat Usui Sensei.

RR: Maestre Nakamura, ce parere aveti despre capacitatile paranormale, despre extrasensibilitatile pe care le au unii oameni? Indraznesc chiar sa va intreb ce fel de astfel de capacitati aveti dumneavoastra…

KN: Exista oameni care au tot felul de capacitati, dar sincer nu prea m-a interesat sa cercetez aspectul acesta. Tot ce pot sa spun este ca practicand Reiki cu regularitate primesti in dar de la Divinitatea Suprema o serie de “puteri” paranormale. Eu le consider daruri… Ce pot face eu? Eu pot gati cele mai bune paste pe care le-ai mancat vreodata! (Rade). Si aceasta este un dar divin. Acuma serios, pot face si eu cate ceva… pot de exemplu sa trimit lumina si vindecare tuturor celor ce lectureaza acest interviu. Chiar acum, chiar in acest moment. Un dar de Craciun…

RR: Maestre Nakamura, ce parere aveti despre simbolurile Reiki? In tara noastra se vehiculeaza o sumedenie de simboluri. Care sunt, in opinia dumneavoastra cele originale?

KN: Simbolul este doar o imagine. Simbolul este o reprezentare grafica a unei energii pe care, altfel, nu am putea sa o intelegem pe deplin. Nu stiu cate simboluri ati invatat voi. Eu folosesc patru: simbolul fortei nemarginite care se numeste Choku Rei, simbolul impacarii sufletesti care se numeste Seihe Ki, simbolul unitatii spatiului si al timpului care se numeste Hon Sha Ze Sho Nen si simbolul luminii sursa, care se numeste Dai Ko Myo. Stiu ca exista si altele, dar eu ma descurc foarte bine cu acestea.

RR: Totusi, in acceptiunea moderna a Reiki, exista si alte simboluri care “fac” alte lucruri, care au alte roluri sau care, ca sa zic asa, deschid alte dimensiuni…

KN: Probabil. Eu stiu ca pentru vindecare imi trebuie o singura dimensiune – cea a luminii. Sigur ca am vazut si eu simboluri care parca ar functiona punctual, direct la tinta, stiu si eu, simbolul pentru invatare usoara sau simbolul pentru noroc si altele, insa eu cred ca atata timp cat ai Reiki tot ce este necesar este sa vrei sa inveti usor sau sa vrei sa ai noroc, sa fi convins de acestea si lumina sursei se va modula pentru a-ti indeplini dorintele. Exista mii de simboluri si toate sunt corecte, dar cred ca este mai usor sa stiu doar patru si sa fac cu ele ce vreau eu atata timp cat stiu ca in esenta acestea patru le cuprind pe toate celelalte…

RR: Maestre Nakamura, am sa va intreb deasemenea despre modul in care realizati dumneavoastra acordajul Reiki. Am vazut ca exista diferente intre acesta si felul in care se face la noi.

KN: Acordajul Reiki, asa cum il fac eu, este cel lasat traditional de catre Usui Sensei. Nu stiu cum se face la voi, insa regula de baza, sau mai bine zis regulile de baza sunt urmatoarele: cel care iti ofera acordajul sa fie si el initiat, acordajele pe grade sa se faca la 21 de zile distanta intre ele si sa se respecte perioada de 21 de zile de autotratament.

RR: Si daca acordajele s-ar face cumulat, daca de exemplu s-ar face primele doua grade impreuna?

KN: Eu nu am nici o problema cu asta, dar atentie! Daca persoana care primeste acordajele cumulate nu este pregatita energetic, atunci va avea mai mult de suferit cel putin temporar.

RR: In ce sens va avea de suferit?

KN: Acordajul inseamna ca in corpurile persoanei (atat fizic cat si corpuri energetice) trebuie sa patrunda lumina. Lumina patrunde si inlocuieste intunericul, inlocuieste boala si suferinta. Daca intra prea multa lumina brusc, criza de vindecare poate fi mai puternica. Poate sa existe suferinta pentru o perioada de minim 21 de zile.

RR: In legatura cu perioada de 21 de zile de autotratament, o considerati obligatorie?

KN: Nimic nu este obligatoriu! Insa autotratamentul face ca armonia si vigoarea sa patrunda in corpul, mintea si sufletul celui initiat. Initiatul care nu si-a facut autotratamentul de 21 de zile de dupa acordaj este ca o barca fara vasle in mijlocul torentelor. Sa nu uiti draga Risvan ca aceste 21 de zile nu sunt doar o perioada de purificare, ci sunt si un omagiu, o repetare simbolica daca vrei a celor 21 de zile de post ale lui Usui Sensei de pe Muntele Kurama. Este traditie si la noi in Japonia, traditia se respecta, nu se comenteaza! (Rade)

RR: Inteleg Maestre. Legat de traditie acum, ce parere aveti despre sistemele Reiki non-traditionale, cele care, intr-un fel sau altul se indeparteaza usor de invataturile clasice ale lui Mikao Usui?

KN: Eu personal am initiere in doar doua sisteme: Usui Reiki si Gendai Reiki Ho, sistemul colegului meu – Hiroshi Doi. Mie imi ajunge, dar asta nu inseamna ca este gresit sa ai mai multe initieri. Nu uita ca eu traiesc intr-o tara traditionalista. Poate, daca traiam in Romania sau in Statele Unite, as fi primit mult mai multe initieri pentru ca asa este traditia locului. Sunt pana acum, cel putin cercetate oarecum de mine, peste 3000 de sisteme Reiki. Din toate acestea am gasit vreo 200 care chiar au ceva de-a face cu vindecarea. Restul sut fie strategii de luat bani de la oameni fie chiar, nu te speria, strategii ale necuratului. Cele care sunt valide insa, este bine sa le ai daca simti ca asa trebuie. Nu uita ca pana la urma Reiki este intuitiv.

RR: Ce ati vrut sa spuneti prin faptul ca unele sisteme sunt strategii ale “necuratului”?

KN: Din pacate, cel putin deocamdata, lumina nu poate exista fara a fi contrabalansata de intuneric. Echilibrul este bun, dara atunci cand balanta se clatina, necuratul isi face loc pe pamant. Are multe strategii de a fura suflete, iar una dintre ele este prin sisteme asa zise Reiki care nu fac decat sa te umple de opusul luminii sau prin asa zisi maestri care, chiar fara sa stie, promoveaza aceste tehnici.

RR: Si totusi, de ce se permite atunci ca cineva sa apeleze la astfel de persoane si sa primeasca initieri pe astfel de sisteme?

KN: Pentru ca trebuie. Tine minte: ECHILIBRU!!! Daca trebuie sa iti echilibrezi propria persoana fie si prin suferinta, intuitia ta te va ghida catre asa ceva. Supraeul sau intuitia nu greseste. Ti se poate parea ca ti se intampla lucruri rele, dar ele sunt numai spre binele tau. Nu poti urca un munte abrupt fara sa te julesti un pic la picioare!

RR: Maestre Nakamura, va multumesc pentru aceste clipe pe care mi le-ati acordat si pentru bunavointa cu care ati fost de acord sa publicam acest interviu pe situl nostru, reikilight.ro. A fost o onoare pentru mine si, in incheiere, v-as ruga sa transmiteti un mesaj celor care citesc acest articol.

KN: Onoarea a fost de partea mea tinere Sensei! Sufletul mi se umple de bucurie cand vad ca spiritul Reiki traieste si se dezvolta in spirite puternice si trupuri tinere! In primul rand o urare pentru tine: Fie ca spiritul Reiki sa traisca si sa infloreasca in tine pe vecie si fie ca puterea ta sa creasca zi de zi, fie ca sa fi sanatos si prosper si fie ca sa ajuti cat mai multi oameni. O plecaciune plina de onoare pentru tine Risvan Sensei!

RR: Va multumesc Maestre Nakamura, va multumesc din inima si fie ca spiritul Reiki sa straluceasca si in dumneavoastra la fel de puternic! Si o urare pentru cititori in prag de an nou…

KN: Dragilor, nu uitati ca spiritul Reiki este lumina ce va calauzeste viata. Spiritul Reiki vegheaza asupra vindecarii si sanatatii, asupra prosperitatii si implinirii, asupra iubirii si compasiunii. Acesta este spiritul Reiki. Fie ca Reiki sa coboare asupra voastra acum si sa va lumineze existenta si sa va asiste in parcurgere usoara a drumului vostru evolutiv! Fie ca sa va realizati potentialul real si lin de stralucire in viata! Fie ca sa aveti un an nou mai bun decat cel care se incheie si plin de impliniri. Reiki sa ne imbratiseze pe toti! Iubire multa va transmit chiar acum, Nakamura Sensei, pastrator si continuator al traditiei Reiki de la Mikao Usui pana in prezent. Lumina, pace si incredere! Va multumesc!

via puterea prezentului

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites