Friday, November 13, 2009

Falsa mirare a presei inocente


Falsa mirare a presei inocente

Acum 11 ani, la Centrul pentru Jurnalism Independent, cunosc un ziarist, care participa şi el la unul din cursurile organizate acolo (tehnica interviului, cu Istodor, dacă mai ţin bine minte)(fotodocument). Într-o seară, după ce se termină cursul, mergem la o bere într-o bodegă. După prima bere, oamenii din presă încep să spuna tot, inclusiv metode de a scoate un ban în plus. Omul nostru pune capac conversaţiei. Tocmai am încasat 50$ de la un fraier de provincie să nu scriu de el în ziar! Şi ca dovadă, scoate bancnota din buzunar! Aveam să îl revăd pe acel ziarist peste câţiva ani, într-o ipostază oarecum diferită.

Oricine a lucrat în presă jumătate de zi ştie că poate face un ban frumos pe lângă salariu, din mici afaceri. Sau mari. Par example:

  • 500€ a fost suma care s-a plătit jurnaliştilor care au sunat la PSD să întrebe dacă au ceva de comentat la caseta cu Ana Birchall, ca să nu apară. Căutaţi prin ziarele din acele zile să vedeţi că nu există decât 1-2 articole, de culoare, nimic specific. Băieţii au luat banii şi au dat-o în diverse. Aceeaşi sumă a încasat şi “Clipici” ca să dea clipul (eu am lucrat moca, ca blegul!)

  • Telefoane pe care “ni le daţi dvs. înapoi mai încolo” se dau jurnaliştilor prieteni de către firmele de telefonie mobilă. La pachet cu excursii prin Asia şi Europa.

Pe lângă cadouri, există şi şantajul. Care se petrece mult mai subtil decât l-au făcut Roşca-Stănescu şi Bogdan Chirieac.

  • Bună ziua, Gigel de la ziarul X, aş vrea să discut cu directorul dvs general. Lucrez la un material despre cum firma dvs. îşi înşeală clienţii la cântar. Credeţi că are timp să îmi răspundă la nişte întrebări? Mâine la ora 8? Excelent, multumesc. Şi a doua zi ei au răspunsurile, banii şi cadoul pregătite.

  • Sau, mai amuzant, scrii nişte inepţii pe blog pe post de analize media şi după aia te duci cu contractul de consultantă la trustul respectiv, propunând o colaborare sub deviza “am scris prostii pentru că nu aveam toate informaţiile; dacă facem contractul ăsta, o să le am şi nu mai scriu”. Hai sa ghicim cine e consultantul care lucra la Adevărul, Ringier, Hotnews şi Realitatea în acelaşi timp, fructificând această metodă la maxim.

Aşadar, această falsă mirare pe care o expun toţi presarii acum e o dovadă de ipocrizie. Da, nu ştia nimeni că SRS e santajist. Nimeni care nu a citit ziarele in ultimii 10 ani. Săracul, din ce bani şi-o fi făcut el vila la Snagov? Sau că Chirieac arată ca un porc acum pentru că e un ziarist cinstit şi drept-mergător (fapt documentat în 2007).

E ca geaca de mătase a lui CTP sau ca vesta lui Cristoiu. Toata lumea ştie că nu e pe bune şi ca Vasilică ananlistul are bani să işi ia numai Armani, dar nimeni nu are curajul să zica nimic. Ca ar intra in morişcă. Eu zic de tine, tu zici de mine. Nu bun. Hai să ne avem ca fraţi, toţi suntem puţin luaţi, cum zicea Pittiş…

Ah, am uitat ceva. MUIE Realitatea şi Antena3 şi tuturor celor care îi tolerează pe jegurile astea la TV! Criminalul Nistorescu pare un domn pe lângă şobolanii ăştia doi!

A ZIS ZOSO

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites