Wednesday, November 4, 2009

Omul care a rostit doar adevarul




din lucrarea "Maestrii caii Mahamudra", de Abhayadata Sri




Caurangi a fost fiul regelui Devapala, un monarh din India de Est. Cand baiatul avea doisprezece ani, mama sa a murit de o boala incurabila, dar inainte de a trece in lumea de dincolo, ea si-a chemat preaiubitul fiu si i-a spus: "Toate bucuriile si toate supararile isi au originea in actiuni virtuoase si respectiv, in actiuni vicioase. Chiar daca viata iti este in pericol, evita sa faci rau". Spunand acestea, ea a murit.

Regele a fost sfatuit de curtenii sai sa isi ia o alta sotie, dintr-o tara straina. La cateva zile dupa casatorie, regele a fugit din palat si s-a dus in jungla cea deasa pentru a-si alina durerea ascunsa. In ziua urmatoare plecarii sale, regina a urcat pe acoperisul palatului pentru a admira privelistea, l-a vazut de acolo pe fiul sau cel vitreg si s-a indragostit nebuneste de el. I-a trimis un mesager care l-a invitat la ea, dar el i-a refuzat invitatia. Regina s-a simtit umilita la culme. "Ma dispretuieste!", s-a gandit ea. "Este cel mai mare dusman al meu. Trebuie sa fie eliminat". Si a ordonat oamenilor ei de incredere sa il ucida.

Dar acestia nu au vrut sa faca ceva atat de josnic. "Nu merita sa moara", au obiectat ei. "Este doar un copil nevinovat". Astfel incat regina a recurs la o inselatorie. Cand regele s-a intors din retragerea sa, a gasit-o pe regina zacand pe pat, dezbracata, cu hainele sfasiate, cu corpul plin de sange datorita ranilor pe care si le facuse cu mana ei, gemand si vaitandu-se.

"Ce ai patit?", a strigat regele.

"Am fost siluita de fiul tau", a soptit ea cu jale. "Si-a facut poftele cu mine si m-a lasat asa". "Daca a facut asa ceva, atunci trebuie sa moara!", a decis regele manios la culme. A chemat doi calai. "Duceti-l pe print in jungla, taiati-i bratele si picioarele si abandonati-l acolo", le-a ordonat el.

Calaii il iubeau pe print mai mult decat pe proprii lor fii si au decis sa il sacrifice pe unul dintre fiii lor in locul printului. Dar cand i-au spus despre planul lor, printul a ripostat imediat: "Este imposibil sa faceti asa ceva", le-a spus el, iar apoi a continuat: "I-am promis mamei mele cand era pe patul de moarte ca nu voi face nici un rau, chiar daca viata imi va fi in primejdie. Trebuie sa urmati ordinul tatalui meu".

Astfel, ei l-au dus pe print in jungla, i-au taiat bratele si picioarele si l-au lasat sa moara acolo, sprijinit de trunchiul unui copac. Intr-o zi, yoghinul Minapa, renumit in regatul Devapala, a aparut in fata printului. Ca raspuns la cererea plina de suferinta a baiatului, Minapa i-a conferit initierea si investitura spirituala si apoi l-a instruit in yoga respiratiei in forma de cupa. "Atunci cand vei dobandi succesul in aceasta practica, trupul tau va fi din nou intreg", i-a spus maestrul. Apoi a plecat, lasandu-l pe baiat la poalele copacului.

Printul a ramas in meditatie timp de doisprezece ani. Intr-o seara dupa acesti doisprezece ani, un grup de negustori ai regelui purtand cu ei o mare cantitate de aur, argint si pietre pretioase si-au asezat corturile in apropierea copacului sub care se afla printul. Temandu-se de hoti si banditi, la caderea noptii ei si-au luat comorile pentru a le ascunde adanc in padure. Trecand pe langa copacul printului el i-a auzit si a strigat: "Cine este acolo?".

Negustorii s-au temut ca au nimerit peste o banda de hoti si au raspuns nelinistiti: "Suntem negustori de carbune!"

"Asa sa fie!", raspunse printul.

Negustorii s-au intors la tabara lor cu comoara, dar cand au deschis cufarul au descoperit cu teama si uimire ca in el nu se mai aflau aur, argint si pietre pretioase, ci carbune. "Cum se poate?", s-au intrebat ei uluiti.

Atunci unul dintre ei, mai intelept, a spus: "Omul acela care ne-a strigat in padure trebuie sa fie vreun sfant ale carui cuvinte devin realitate, un om care spune doar adevarul. Sa mergem sa vedem daca este intr-adevar un astfel de om".

S-au intors pe urmele propriilor pasi si au gasit un om fara maini si fara picioare sub un copac, i-au spus ce s-a petrecut si l-au rugat sa spuna acum opusul a ceea ce spusese mai inainte.

"Nu stiu daca eu sunt responsabil sau nu de acest fapt. Dar daca sunt, fie ca acel carbune sa redevina ceea ce a fost initial".

Intorsi la tabara lor, negustorii si-au regasit comoara in forma ei initiala. Uimiti, ei s-au intors la Caurangi, de data aceasta cu daruri pentru a-l venera. Atunci Caurangi si-a amintit de cuvintele profetice ale maestrului sau care ii spusese ca atunci cand practica sa spirituala se va termina, corpul lui va redeveni intreg. S-a rugat sa aiba din nou maini si picioare si asa a fost.

Caurangipada, Nemuritorul, a dobandit toate puterile paranormale lumesti si a realizat multe miracole, dar a fost foarte discret si nu a dezvaluit nimanui secretul sau. Totusi copacul care a fost martorul practicii sale spirituale nu a murit niciodata. El exista inca si astazi.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites