Tuesday, November 3, 2009

ŞOC! Revista “PULA” a existat în România!


Intrând din întâmplare pe blogul actorului Mihai Bendeac, am aflat cu stupoare că patru respectaţi oameni de cultură (Aurel Baranga, dramaturg cu zeci de piese jucate în sute de montări ale teatrelor din România, Gherasim Luca, Paul Păun şi Jules Perahim) au scos în 1931 revista “PULĂ” (vezi foto) .

Revista a apărut într-un singur număr, pe data de 1 octombrie 1931. Conform lui Saşa Pană, 20 de exemplare au fost imprimate, dintre care doar 7 exemplare au fost distribuite. În interiorul revistei se află o fotografie cu doi dintre autori, în pielea goală, sub care se află precizarea: redactorii şefi ai revistei “Pulă” la lucru”.

Dintre celelalte 13 exemplare, unul a ajuns la Saşa Pană, directorul revistei UNU, iar altul i-a fost trimis profesorului lor, Nicolae Iorga, cu dedicaţia: “Tu ai? N-ai!”. Ultragiat, Iorga i-a reclamat pentru “conţinutul pornographic” al publicaţiei. Drept urmare, autorii ajung la tribunal şi stau câteva zile după gratii înainte să fie amnistiaţi. Datorită informaţiilor puţine, fondatorul revistei este considerat încă de unii a fi Geo Bogza.
sursa atac

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites