Friday, June 5, 2009

KRAV MAGA

Revista PLAYBOY, octombrie 2008


Apăsaţi pentru imaginea mărită
Paginile 56-57 ale revistei.
Apăsaţi pentru imaginea mărită
Paginile 58-59 ale revistei.


1. Cât de răspândit este acest stil de luptă în România?
În primul rând, consider că denumirea de 'stil de luptă' este nepotrivită. Krav-Maga grupează o suită de principii şi tehnici de autoapărare, al căror scop este supravieţuirea în cazul conflictelor care nu au putut fi altfel evitate. Pentru a nu crea confuzii, recomand folosirea echivalentului în română a denumii 'martial art of self defense': artă marţială de autoapărare.
Şcoala Bukan (singura şcoală care a fost fondată sub patronajul lui Imi Lichtenfeld) are reprezentanţi doar la Cluj-Napoca.
Se pare ca există în Oradea un reprezentant al IKMF (autointitulata Federaţie Internaţională de Krav-Maga), dar şcoala lor predă tehnici modificate faţă de variantele create iniţial de Imi Lichtenfeld.
La fel ca la celelalte arte marţiale, răspândirea Krav-Maga este îngreunată de perioadele lungi necesare pregătirii unui instructor, mai ales dacă acesta nu locuieşte în localitatea în care se desfăşoară cursurile regulate.

2. Au fost elevi de-ai dvs care au exagerat în vreun conflict stradal? Exista cazuri de exces de zel?
Nu a fost cazul. Pentru aproape toate situaţiile de conflict există 2-3 tehnci alternative, care pot varia de la simpla eliberare până la imobilizarea sau rănirea gravă a atacantului. Krav-Maga te ajută să te cunoşti mai bine, să alegi corect tehnica pe care să o aplici şi intensitatea acesteia. O componentă extrem de importantă a antrenamentului este pregătirea psihică: se urmăreşte atingerea unei stări de calm şi încredere în forţele proprii, situaţie în care violenţa inutilă nu îşi găseşte locul.

3. Sunt diferenţe importante între ceea ce învaţă un amator şi ceea ce învaţă un poliţist sau jandarm?
Tehnicile sunt predate aproape identic atât civililor cât şi celor din diferite organizaţii armate. Profesioniştii învaţă în plus tehnici de anihilare a atacantului, a căror folosire poate fi justificată doar în situaţii de conflict armat.
De cele mai multe ori, profesioniştii angajaţi în conflicte poartă anumite protecţii. Ei sunt mai puţin vulnerabili la atacurile cu mâinile sau picioarele, fiind astfel mai interesaţi de apărarea atacurilor cu diferite obiecte (bastoane, cuţite) sau arme de foc.

4. Care sunt învăţăturile spirituale pe care elevii dvs. ar trebui să le inţeleagă şi cât de preocupaţi sunt de aceste lucruri?
O artă marţială este un stil de viaţă. Te ajută să te cunoşti, să te dezvolţi spiritual şi fizic. Investeşti timp şi energie în antrenamente, iar în schimb dobândeşti calm şi încredere în forţele proprii.
Krav-Maga nu vorbeşte despre violenţă ci despre pace. Cea mai importantă tehnică de apărare (şi prima predată) este chiar evitarea confruntării. Cu cât ştii mai multe tehnici de autoapărare, cu atât simţi mai puţin nevoia de a reacţiona în forţă. Cei puternici spiritual nu reacţionează la provocări şi nu ţin să îşi demonstreze superioritatea.
Contrar opiniei generale, în situaţii de conflict nu forţa şi rezistenţa organismului sunt cele mai importante! Indiferent cât am munci pentru a le dezvolta, întotdeauna va exista cineva mai mare sau mai tare care să ne înfrângă. Avantajele unui practicant de Krav-Maga le reprezintă controlul psihic şi tehnicile executate corect.
Dintre cei care au venit la antrenamente unii au rămas iar alţii au plecat. Cei care căutau violenţă au plecat imediat. Alţii, neavând puţină răbdare să înţeleagă Krav-Maga şi fiind influenţaţi de informaţiile greşite vehiculate despre Krav-Maga au plecat considerând că e prea violent. Mulţi au rămas, conştienţi de încrederea tot mai mare pe care o dobândesc.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites