Monday, June 1, 2009

Ajuta Copilul Sa-si Foloseasca Ego-ul



Educatie

Intrebare: Mama unui copil de 3 ani afirma ca atunci cand copilul sau intalneste

alti copii mai mari, respectiv de 4 ani, acesta constientizeaza ca ceilalti copii sunt

mai puternici. De exemplu, ei se pot catara mai bine decat el si atunci incepe sa

planga pentru ca vrea sa reuseasca dar nu poate sa faca acest lucru. Ce as putea

sa ii spun? Ce instrumente sa ii ofer pentru a-l ajuta sa treaca peste aceasta situatie ?

Rav Laitman: Acest lucru care se intampla este bun, il va impinge pe copil sa se dezvolte. El vede oameni mai puternici, mai inteligenti si de succes, si are un ego minunat.

Moderator: In consecinta, ce ar trebui sa ii spun unui copil cand acesta plange?

Rav Laitman: Sa nu planga. Trebuie sa-l incurajezi spunandu-i ” Esti capabil sa faci acest lucru. Poti face asta.”. Directioneaza-l pe aceasta cale si ajuta-l. Oricum, nu il opri si nu il face sa se linisteasca. Vice versa; el trebuie sa isi descopere ego-ul in continuare. De ce ar trebui sa se opreasca? Toate acestea nu sunt decat lucruri bune, ne sunt aduse, daruite pentru a evolua.

O persoana nu trebuie sa se limiteze singura, sa fie modesta “nu vreau nimic, o sa raman pe aceasta directie si o sa astept, si ce se intampla, se intampla”. De ce? Ego-ul, in cele din urma, se dezvolta si ne obliga si pe noi sa lucram; pur si simplu noi trebuie sa il exploram. Trebuie sa oferim educatie unei persoane, sa ii oferim toate informatiile si mijloacele pentru a-si oferi ego-ul pentru a realiza lucruri bune. De ce nu ar trebui sa isi

realizeze scopurile? El trebuie sa descopere, sa fie un om al stiintei, trebuie sa fie minunat si trebuie sa fie, de asemenea, sanatos din punct de vedere fizic; O persoana care reuseste sa se descopere este o persoana demna de respect. Trebuie sa vedem o persoana ca fiind de succes.

Moderator: Si in toata aceasta discutie despre success, unde regasim sintagma “Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”?

Rav Laitman: Este parte integrata in discutie. In primul rand, aici vorbim despre copii mici; despre acest lucru a intrebat ea, despre copiii mici. Primul pas, ofera-i copilului totul pentru a se dezvolta si nu ii spune “Ah, e bine. Nu te uita la el”. E ca si cum mama l-ar incuraja sa regreseze sau sa stagneze si acest lucru nu e bun. Daca are o dorinta sa fie ca ceilalti copii mai mari, ofera-i aceasta oportunitate si invata-l. Impinge-l catre asta. Da, constientizeaza ce ai. Nu este bine ca o persoana sa se limiteze. In cele din urma, vor iesi la suprafata, deopotriva ca presiuni fizice si psihice venite din interior si vor cauza diferite probleme. Vice versa, trebuie sa se autorealizeze. Acest lucru priveste varstele mai mici. Oricum, in ceea ce priveste varstele mai mari, cand vorbim de autorealizare, vorbim despre realizarea venita din interior: De ce traiesti si pentru ce traiesti? Este valoros, merita sa descoperi o cale sau o alta? Este accidental, temporar sau nu? Mai sunt acolo si alte obiective? Ai in vedere, daca poti sa iei acesta si acela impreuna?

From Ask the Kabbalist, June 12, 2008

Traducere - Adina Sarbu
Kavana

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites