Friday, May 22, 2009

Cele mai bune medicamente din lume






Un botanist din Londra, James Wong, promoveaza utilizarea plantelor ca alternativa la medicamentele clasice, pentru a vindeca diferite afectiuni, de la tuse, raceli sau dureri, pana la eczeme si… paduchi.


Recent, intr-o zi friguroasa, James Wong a parcurs pe jos drumul spre casa intr-o jacheta subtire. Este un optimist, s-a justificat el. Dar ca sa fie sigur ca nu raceste, atunci cand a ajuns acasa si-a preparat supa de pui dupa reteta bunicii sale, folosin radacini de echinacea, fructe de padure goji, cantitati mari de ghimbir, chilli si usturoi. "N-am mai racit", spune el. "Este un lucru pe care il fac tot timpul. In Asia, mancarea nu este asa strict delimitata de medicamente. Supa ar fi fost oricum consumata la cina, chiar daca nu te simteai rau".

Aceasta reteta a lui Wong, pentru intarirea sistemului imunitar, se regaseste in cartea sa, "Cultiva-ti singur medicamentele", un set de instructiuni pentru remedii pe baza de plante si produse de infrumusetate. Dupa aceasta carte se filmeaza si o emisiune cu acelasi nume, pe BBC Two. Titlul poate parea provocator, dar Wong este un tocilar (dupa cum spune chiar el) cuceritor cu o misiune simpla: vrea ca oamenii din Occident sa priveasca plantele nu ca pe obiecte de decor, ci ca pe niste substante chimice ce pot fi remedii pentru multe afectiuni, de la insomnie la cistita sau paduchi. Inainte sa respingi ideea de sanatate prin natura pe motiv ca este invechita, trebuie sa afli ca multe plante contin aceleasi ingrediente active ca si medicamentele comercializate. Aspirina, cu toate ca in prezent este sintetica, a derivat initial din acidul salicilic, gasit in salcie, cretusca si in arbustul spirea. Calmantele cu morfina au la baza opiu, din maci, iar pilulele contraceptive au fost initial obtinute din cartofi dulci mexicani.

Organizatia Mondiala pentru Sanatate estimeaza ca 80% din populatia lumii foloseste medicamente pe baza de plante pentru a se vindeca. "Este o problema culturala. In Malaezia, unde mi-am petrecut o mare parte din copilarie, medicina occidentala a aparut si a fost vazuta ca utila, dar ca ajutor al medicinei traditionale, care nu s-a irosit niciodata. In Europa de Nord, revolutia industriala a facut oamenii sa paraseasca satele, unde aveau bogate cunostinte etnobotanice, si sa poposeasca in orase. PEste cateva generatii, toate aceste cunostinte s-au pierdut. A mai ramas foarte putin de transmis mai departe".

Wong are 27 de ani si este etnobotanist- un om de stiinta care studiaza uzul plantelor. In casa bunicii sale din Malaezia a inteles ca plantele nu sunt doar frumoase, ci si ca multe dintre ele pot fi foare folositoare. "Ma plimbam cu bunica prin gradina. Uneori, ea rupea cate o frunza de palmier, si dupa cateva minute de origami, obtinea o palarie perfect functionala pe care o folosea ceva vreme", isi aminteste el. "Langa palmier crestea o planta pe care o foloseau pentru bandajele celor raniti in cel de-al doilea Razboi Mondial, fiind atat fibroasa, cat si antiseptica. Era magic pentru un copil ca mine sa vad ca se pot face atat de multe cu o planta pe langa care majoritatea oamenilor treceau nepasatori. Oamenii vor sa afle sursa medicamentelor pe baza de plante din Amazon, dar in momentul in care o afla, au nevoie de o multime de cercetatori care sa o prepare in laborator, prin procese complicate si elaborate".

"Acesta este un mit. Medicamentele pe baza de plante au evoluat ca raspuns in situatiile in care oamenii nu aveau timp si nici bani. Cand studiam medicina samana in Ecuador, daca o femeie avea opt copii si unul dintre ei avea o durere de stomac, trebuia sa gaseasca ceva in imediata ei apropiere, rapid si usor de preparat, in timp ce avea grija de ceilalti sapte copii. Dar exista vreo dovada ca aceste metode chiar functioneaza? Unde sunt experimentele clinice care sa sprijine supa de pui ca intaritor al imunitatii? Nu exista, desigur pentru ca firmele de medicamente nu investesc in experimente costisitoare decat daca stiu ca isi vor recupera banii din vanzari.

Wong are grija sa nu faca afirmatii pe care sa nu le poata sustine, si tocmai de aceea cartea sa contine un numar de avertismente- consultati doctorul inainte sa incercati remediile naturale, in special daca urmati un alt tratament, verificati-va alergiile, aveti grija ca plantele pe care le folositi sa fie alese corect, si asa mai departe. "Nu spun ca metoda mea pentru durerea de cap, de exemplu, este dovedita clinic ca fiind eficienta, dar plantele pentru aceasta metoda contin substante care sunt dovedite a fi eficiente. Chimicalele din ele cer la fel de mult respect ca si un medicament conventional, deci ar trebui considerate un medicament".

Orice remediu propus de Wong e facut in casa si este economic. Multe dintre ingrediente le gasiti usor si nu aveti nevoie de ustensile speciale ca sa le preparati. Wong, care imparte o casa cu alti botanisti in vestul Londrei, isi aminteste cum un coleg de apartament a cheltuit 25 de lire pe tinctura de echinacea. "L-am intrebat daca stie ce contine. I-am explicat dupa aceea ca e doar echinacea zdrobita si tinuta in vodca timp de doua saptamani. Avem echinacea in gradina si sticle de vodca pe care le aduc musafirii cand ne viziteaza. Eu nu o beau, o folosesc pentru prepararea medicamentelor traditionale".

***Salvie cu miere pentru dureri in gat

Frunzele de salvie au proprietati antiseptice si antiinflamatorii. Numele provine din verbul latin "a salva". Combinata cu proprietatile antibacteriene si de vindecare ale mierii, salvia este un excelent calmant.

Ingrediente

- o legatura de frunze proaspete de salvie - o cantitate suficienta de miere pentru a acoperi salvia (puteti cumpara chiar miere de salvie)

Mod de preparare

1. Spalati si uscati frunzele de salvie, dupa care pune-le intr-o craticioara, apoi acopera-le cu miere. Fierbeti la foc mic timp de o ora. Lasati sa se raceasca.

2. Strecurati mierea astfel obtinuta intr-un borcan si sterilizati-l.

Mod de utilizare

Luati cate o lingurita de fiecare data cand va doare in gat. De asemenea, puteti folosi mierea pentru indulci bauturile fierbinti cu lamaie, atunci cand sunteti raciti sau aveti gripa. La nevoie, luati de 3-4 ori pe zi.

***Tratament cu neem pentru paduchi

Aceasta reteta, fara fosfati, foloseste extracte de plante cu proprietati insecticide, pentru a ucide paduchii si ouale acestora.

Ingrediente -100 de grame de frunze de rozmarin -25 de grame de flori de levantica -200 de mililitri de ulei de neem -200 de mililitri de ulei d emigdale -6 capatani de ustoroi, maruntite -2 linguri de arbore de ceai

Mod de preparare

1. Separati frunzele si florile plantelor de crengute.

2. Amesteca uleiul de neem si de migdale intr-un vas.

3. Zdrobiti jumatate din cantitatea de rozmarin si de levantica si stropiti-o cu uleiul preparat. Puneti continutul astfel rezultat intr-o cratita. Repetati operatiunea si pentru cantitatea ramasa de ierburi.

4. Puneti ierburile zdrobite, uleiul de neem si de migdale pe foc, apoi adaugati usturoiul. Incalziti usor timp de 20 de minute.

5. Strecurati amestecul. Adaugati uleiul de arbore de ceai, amesteca, apoi varsati totul intr-o sticla de 500 de mililitri.

Mod de utilizare

Aplicati pe parul uscat, in asa fel incat toata suprafata sa fie acoperita si uleiul sa ajunga pe scalp. Acoperiti cu un prosop si lasati sa actioneze cel putin o ora, sau peste noapte, daca este posibil. Spalati apoi parul cu doua aplicari de sampon, Aplicati balsam si pieptanati bine. Repetati peste sapte zile.

***Fructe de padure Goji si supa Shiitake pentru intarirea sistemului imunitar

In China, supele, alaturi de ceai, sunt un remediu natural pentru diferite afectiuni. Aceast fel de supa este plin de nutrienti care ajuta sistemul imunitar si diminueaza simptomele racelii si gripei. Consumati aceasta supa de indata ce simtiti ca va paste o raceala.

Ingrediente

-2 linguri de radacina uscata de echinacea

-200 de ml de apa fiarta

-5 linguri de fructe goji, proaspete sau uscate

-2 litri de supa de pui (facuta in casa sau din cuburi concentrate)

-3 aripioare de pui sau copanele (de preferinta, organice)

-2 cepe mari, curatate si taiate -

12 ciuperci shitake, taiate subtire

-10 cm de radacina de ghimbir, curatata si

-2 ardei iuti proaspeti, tocati marunt

-8 capatani de usturoi, tocate

-Ghimbir si ardei iuti, pentru servire

Mod de preparare

Amestecati echinacea uscata cu apa fiarta intr-un vas pentru a face infuzie. In alt vas, acoperiti fructele goji cu apa rece si lasati-le sa se hidrateze. Puneti supa si bucatile de pui intr-o cratita larga. Adaugati cepele tocate, ciupercile, ghimbrilul, ardeii. Lasati amestecul la foc mic timp de o ora, doua, sau pana puiul este suficient de fiert. Opriti focul. Cu cinci minute inainte de de servire, adaugati fructele goji si usturoiul. La final, strecurati infuzia de echinacea si adaugati-o la supa. Reincalziti daca este necesar.

Mod de utilizare

Serviti in castroane mari si garnisiti cu ghimbir si ardei iute pentru un efect sporit.
sursa romania libera


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites