INCREDIBIL!!!! Un articol inclus in proiectul de cod civil, da voie medicilor sa faca interventii in scop de cercetare stiintifica asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernamant din cauza unui handicap mintal. Potrivit noului Cod civil, "interventiile in scop de cercetare stiintifica asupra unui minor sau asupra unei persoane lipsite de discernamant din cauza unui handicap mintal, unei tulburari mintale grave sau dintr-un alt motiv similar se pot efectua numai daca rezultatele previzibile sunt de natura fie sa aduca un beneficiu real si direct sanatatii sale, fie sa contribuie in mod semnificativ si cu un risc minim pentru persoana in cauza la dezvoltarea stiintei medicale". Actul normativ aflat in dezbaterea Parlamentului prevede, ca filtru contra abuzurilor, ca aceste interventii "se pot efectua numai cu consimtamantul reprezentantului, al ocrotitorului legal sau, dupa caz, al mandatarului ori curatorului, precum si cu autorizarea instantei tutelare", anunta Antena 3.
Profesorul Vasile Astarastoae, membru in Comitetul director de bioetica al Consiliului Europei, a explicat pentru Cotidianul ca intrarea in vigoare a acestui text de lege ar transforma Romania intr-o destinatie privilegiata pentru experimentele medicale ale institutelor si companiilor occidentale.
„Marile companii sau cercetatorii vor migra spre Romania pentru a-si efectua cercetarile interzise in tarile lor“, a declarat Astarastoae. Psihologul clinician Mugur Ciumageanu confirma temerile profesorului Astarastoae: „Cred ca lucrul asta deja se intampla, pentru ca in Romania accesul la pacienti se face cu destula usurinta fata de alte tari, in care exista nenumarate filtre prin care se asigura ca nu se ajunge la abuzuri“.
Profesorul Astarastoae a explicat ca, potrivit reglementarilor internationale, „persoanele vulnerabile, cum sunt detinutii, femeile gravide, minorii sau persoanele lipsite de discernamant, nu pot fi subiecti de cercetare stiintifica decat daca nu exista alta posibilitate de tratament pentru bolile de care sufera si doar daca aceste metode experimentale le aduc un beneficiu real”. In Romania, numarul studiilor clinice pe pacienti cu discernamant este oricum foarte mare in comparatie cu tarile occidentale, a completat Ciumageanu.
Potrivit Ziua, autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap contesta un astfel de articol pentru ca bolnavii cu handicap mintal nu pot sa isi dea acordul. Experimentele sunt la fel de periculoase si asupra minorilor si pot incuraja traficul, spun cei de la Protectia Copilului.
Informare dupa „capacitatea de intelegere“
Proiectul noului Cod civil prevede ca „persoana in cauza trebuie sa fie in prealabil si in mod corespunzator informata cu privire la scopul, natura, consecintele si riscurile interventiei medicale“. Biroul de presa al Ministerului Justitiei a explicat pentru Cotidianul cum poate fi informata asupra unei interventii medicale persoana lipsita de discernamant. „Informarea se va face in mod «corespunzator», adica potrivit capacitatii sale de intelegere“, a explicat Ministerul Justitiei.
sursa 9am
0 comments:
Post a Comment