Saturday, March 28, 2009

TAXA PE PIRTURILE VACILOR

Am trăit s-o auzim şi p-asta: pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, parlamentarii europeni caută, de două săptămani, o modalitate de a implementa o taxă pe parţurile vacilor, pe motiv că acestea dăunează mediului. Logica e simplă: dacă fabricile sau vehiculele care poluează sunt taxate, de ce ar scăpa vacile? Primele vizate sunt rumegătoarele din Irlanda şi din Danemarca, unde guvernele caut ă din greu o soluţie de a implementa noul bir.

Vacile au fost scoase în faţă şi arătate cu degetul, după ce reprezentanţii Organizaţiei pentru Agricultură şi Alimentaţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite au ajuns la concluzia că aceste animale emană 18% dintre gazele cu efect de seră. Mai concret, aceştia susţin că o rumegătoare emite patru tone de gaz metan în fiecare an, faţă de cele “doar” 2,7 tone produse de un automobil.

Bovinele poluează mai mult decât maşinile

Primele state europene unde urmează a fi taxate aceste “scăpări” ale animalelor sunt Irlanda şi Danemarca. Guvernul danez plănuieşte să impună un bir anual de 80 de euro pentru gazele produse de fiecare bovină. De partea cealaltă, ţăranii irlandezi ar trebui să plătească 13 euro pentru fiecare vacă de lapte, 7 euro pentru una care nu dă lapte şi 1 euro pentru fiecare oaie. Cum era de aşteptat, crescătorii de animale şi-au pus mâinile în cap şi au spus că îşi iau vacile şi pleacă în America de Sud.

În România, stat membru al Uniunii Europene, fermierii sunt scandalizaţi de această măsură, iar în satele mici, ţăranii ridică nedumeriţi din umeri: “Eu ce să fac să nu mai dea vaca vânturi? Că şi omul le mai scapă, d-apoi un animal”, spune Maria Pricop (76 de ani) din Vaslui.

Ministerul Mediului din România: «Nu am auzit de aşa ceva»

Din fericire pentru crescătorii de vaci din România, măsura de impozitare a gazelor eliminate de animale este total străină autorităţilor din ţara noastră. “Noi nu am auzit de aşa ceva până acum. Am discutat cu experţii pe poluare din minister, şi toţi cred că e doar o glumă. Pe de altă parte, o astfel de discuţie s-a ridicat cu ceva timp în urmă în Anglia, însă nu credem că Uniunea Europeană va implementa aşa ceva şi, implicit, nici ţara noastră”, ne-a declarat Dragoş Năcuţă, consilierul ministrului mediului, Nicolae Nemirschi.

Ce zic crescătorii de animale

«Ale mele sunt educate,nu dau vânturi»

Eugen Gojnea şi Iuliana Mucileniţa (foto), doi bucureşteni care şi-au înfiinţat o fermă de vaci la Suceava, consideră că o astfel de taxă e o nebunie totală. “Sper sincer că actualul guvern nu va lua în serios această chestiune, care ar putea fi pusă în aplicare în Irlanda şi în Danemarca. Dacă ar fi fost o farsă, ar fi fost amuzant, dar în caz contrar e doar o măsură aberantă. Eu le-aş spune că vacile mele sunt educate şi nu dau vânturi”, afirmă Gojnea.

«Le duc animalul în Parlament, să-i parfumeze!»

“Dacă la noi în ţară s-ar lua o asemenea hotărâre, apoi eu mă duc şi le duc vaca în Parlament! Aşa, ca să-i parfumeze bine! Că ei nu ştiu cât munceşte un om de la ţară ca să crească un animal. Au scumpit tot, abia ne mai putem lucra pământul şi acum asta mai lipsea! Da’ ia să meargă dumnealor pe jos sau cu bicicleta la serviciu! O să vedeţi că va fi mai puţină poluare!”, spune Petru Archip (72 de ani - foto), din satul vasluian Moara Grecilor.

«Parcă nu aveam destule pe cap!»

“Mare prostie şi taxa asta, de parcă nu aveam noi destule pe cap! Până acum vaca era bună, dădea lapte, carne şi acum e sursă de poluare. Să se planteze păduri, să meargă oamenii mai puţin cu maşina şi atunci nu vor mai fi probleme cu poluarea. Până la urmă, eu ce să fac ca să nu mai dea vânturi? Că şi omul le mai scapă, d-apoi un animal”, spune Maria Pricop (76 de ani - foto).

În Argentina, cornutele au saci pentru acumularea gazelorVacile din Argentina poartă pe spate sacii gonflabili în care se strâng gazele

După ce s-a spus că fiecare vacă emite, anual, aproape patru tone de gaze care contribuie la încălzirea globală, în Argentina, unde există 55 de milioane de rumegătoare, animalele cu pricina au început să poarte pe spate saci gonflabili creaţi special pentru acumularea flatulenţelor. Specialiştii de la National Institute of Agricultural Technology din oraşul Castellar au creat un astfel de dispozitiv, care este conectat la aparatul digestiv al animalelor, pentru a studia astfel dacă pârţurile vacilor chiar contribuie la încălzirea globală. ( Andreea Ciocănel)

sursa libertatea

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites