IAUZI IA...DAR DE CIPUL RFID INTEGRAT IN PASAPORT DE CE NU ZICE NIMENI NIMIC??/
"Plenul Senatului a decis ieri, cu 72 de voturi „pentru”, trei „împotrivă”, retrimiterea la Comisia juridică a OUG privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, dar dezbaterea a generat discuţii aprinse despre paşapoartele biometrice. Dezbaterile pe marginea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 207/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate au început prin intervenţia preşedintelui Comisiei de politică externă din Senat, social-democratul Titus Corlăţean. El a ridicat problema datelor biometrice incluse în cipul paşaportului şi a cerut explicaţii despre posibilitatea ca „faimosul număr de înseriere care a stârnit emoţie” să poată fi eliminat.
Alţi senatori au ridicat problema „puternicului” curent de opinie al unor reprezentanţi ai opiniei publice şi ai cultelor religioase împotriva cifrei „666”. „Pe o problemă atât de sensibilă, secretarul de stat ar trebui să fie mai bine pregătit”, a precizat senatorul PNL Emilian Frâncu, văzând că reprezentantul Guvernului nu are nicio informaţie despre „cifra malefică”. „Cred că ne grăbim foarte mult cu adoptarea acestui act normativ”, a completat el, susţinând că „apar probleme serioase” privind „acea cifră cu posibile efecte malefice”.
Mircea Diaconu se dă de partea Fiarei
Exasperat de intervenţiile colegilor săi, senatorul PNL Mircea Diaconu a ţinut să-i informeze că a avut ani la rând numărul de telefon 6663366. „Şi iată-mă: întreg, sănătos!”, a adăugat el, vehement împotriva „ridicolului” luării în calcul a unor superstiţii în elaborarea proiectelor de lege. În schimb, a ridicat o altă problemă - „cine mai face încă o afacere bună cu statul?”, sugerând că discuţiile ar trebui să fie centrate pe găsirea unor eventuale persoane „interesate” de a prinde un bun contract cu statul pentru emiterea unor noi paşapoarte. Punctul de vedere al lui Diaconu a fost salutat de senatorul PSD Miron Mitrea. „Povestea cu afacerile rămâne o întrebare...”, a afirmat el, susţinând că nu a fost convins de dezbateri că proiectul trebuie adoptat, ci dimpotrivă, deoarece nu se justifică graba adoptării actului normativ.
Maghiarii au temeri în privinţa securităţii
Pe de altă parte, s-au ridicat şi discuţii mai aplicate asupra subiectului. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a ridicat problema securităţii datelor stocate. El a exprimat temerea că în România nu există un sistem bine pus la punct de protejare a datelor biometrice stocate pentru paşapoarte şi care pot intra în posesia unor reţele infracţionale şi, astfel, folosite împotriva cetăţenilor de bună credinţă. „Nu ştiu dacă la nivelul României suntem pregătiţi pentru protejarea datelor”, a subliniat senatorul UDMR. De asemenea, Frunda a atras atenţia că România „este prima ţară membră UE care vine cu propunerea de modificare a paşapoartelor în Parlament”, în contextul în care, inclusiv la nivelul statelor UE, există discuţii neclarificate despre strategia de apărare a datelor pur personale. „De ce ne grăbim să avem paşapoarte biometrice?”, s-a întrebat el, în asentimentul colegului de la PDL, Iulian Urban.
Marica se dă neştiutoare
Din partea MAI, s-au adus precizări senatorilor că paşaportul biometric include imaginea facială şi impresiunea digitală. Marica Moroşan, şefa Direcţiei de paşapoarte, a ţinut să sublinieze că nu crede în numerologie şi, mai mult, nu există o informaţie privind apariţia numărului „666”. „Nu mi-a spus nimeni că ar exista această cifră”, a comentat ea, subliniind că există oricum alternativa paşaportului simplu. Moroşan a menţionat că introducerea noilor prevederi este o cerinţă a Uniunii Europene şi a afirmat că, printr-o reglementare europeană, datele biometrice ale persoanelor pot fi folosite numai în scopul în care au fost create. „Germania are tot două elemente biometrice”, a adăugat ea.
Armeanul cel deştept
În final, senatorul PNL Varujan Vosganian a atras atenţia că „orice superstiţie vine din lipsă de informare”, ceea ce generează „teamă”. „Şi eu cred că ar trebui să mai cumpănim şi să facem o dezbatere”, a subliniat el. La propunerea liderului grupului PNL, Puiu Haşotti, s-a decis retrimiterea la Comisia juridică a textului, deşi preşedintele acesteia, senatorul PSD Toni Greblă, a afirmat că soluţia juriştilor va fi aceeaşi, adică adoptarea OUG, cu amendamente. Greblă a explicat că, în realitate, datele incluse în paşaportul electronic sunt de două categorii: o fotografie, care există şi în prezent, şi amprentele „de la două degete”. „Nu e nimic spectaculos, spectacular, acel număr 666 nu există. Nu e nimic deosebit, periculos”, a încercat el să imprime o abordare realistă dezbaterii."
V-ați luat coșurile cadou de la FineStore?
18 hours ago
0 comments:
Post a Comment