Wednesday, August 12, 2009

PARFUM

Jean-Baptiste Rigaud a ajuns la Paris in 1852, pentru a-si atinge telul-acela de a deveni un parfumeur cunoscut.Avind studii de chimie, Jean Baptiste a inceput sa lucreze ca farmacist, iar apoi a inceput sa calatoreasca prin lume, scotocind fiecare coltisor al planetei pentru a gasi arome noi, exotice, nemaiauzite.

Parfumerie Victoria

Intors la Paris intr-o perioada in care aristocratia experimenta tot ce era englezesc, si-a deschis o parfumerie pe strada Vivienne, dindu-i numele “Parfumerie Victoria” ca un tribut adus reginei Angliei.

Numele parfumurilor pe care a inceput sa le creeze aveau ecouri engleze, pentru a-si satisface dificila clientela:“Kiss Me Quick,” “Jockey Club,” “Bouquet Victoria.” Astfel si-a inceput cariera brilianta, creeind parfumuri exotice si rare, pasind pe o cale necunoscuta.

Un perfumeur de geniu si un creator de trenduri

Printre inovatiile sale importante se afla esenta de Ylang-Ylang in 1860, care si-a cistigat porecla de "Floarea florilor"si "Regele parfumurilor", cistigind voturile societatii privilegiate imediat.
Parfumerii pariziene
Eau de Kananga

O alta esenta exotica a fost floarea KANANGA din Japonia. Fascinat de misterioasa legenda a acestei flori, jean Baptiste a facut din ea un brand, Simbolizat de o tinara japoneza ce tinea o ramura de kananga in mina dreapta, “Eau de Kananga,” creata in 1869, a devenit rapid un imens succes atit in Europa cid si in S.U.A, permitindu-i sa deschida parfumerii pariziene in intreaga lume, incl.New York in 1868.

Atent si la evenimentele politice ale vremii, inspiratia sa l-a determinat sa creeze arome dedicate personalitatilor vremii. Astfel a luat nastere “Impérial Bouquet,” un portret in parfum al imparatului Napoléon III.

Armonizat si cu muzica timpului sau, perioada in care Offenbach triumfa pe scenele pariziene, el a creeat o serie de compozitii amuzante inspirate de capodepere ca La Vie Parisienne, La Belle Hélène, si La Biche au Bois. Si-a dedicat parfumul “Miranda Bouquet” actritelor de la Théâtre Vaudeville si Opéra Comique.

Rigaud, parfumeur al regilor

Dupa caderea celui de al doilea imperiu in Franta, Rigaud a devenit parfumeur oficial al reginei Olandei, familiei regale a Greciei si al curtii ruse.

Diversificindu-si afacerea prin crearea sapunurilor si cremelor de fata, a cumparat alte doua case de parfum cunoscute aristocratiei. Acestea produceau in exclusivitate uleiul rar de Macassar.

In 1899, sub numele de “Veuve Rigaud,” vaduva sa i-a continuat opera. Ea a adus un stil mai feminin saloanelor deschise pina atunci, ornind mobila cu lac alb si roz, si decorindu-le in stil Louis XVI. Vitrine din mahon prezentau flaconuri originale de cristal, ornate cu funde din materiale pretioaase.

Fiul lor, Henri Rigaud a profitat de avantajele chimiei in expansiune si a creeat noi arome in traditia familiei.

Parfum Camia

Noul sau parfum “Camia” , lansat in 1906, l-a propulsat in rindurile fruntase ale parfumeurilor mondiali; prezentat luxos intr-o cutie de satin stil Empire, parfumul a fost apreciat inclusiv de regina Angliei.

In 1910, noul salon decorat in stil Empire a devenit locul de intilnire al aristocratiei pariziene. Toate artistele si juranlistele voiau si ele sa fie vazute aici.

Un Air Embaumé,” imensul succes al lui Henri Rigaud’

Un Air Embaumé

In 1914, Henri Rigaud a lansat ceea ce avea sa devina cel mai mare succes al sau“Un Air Embaumé.” Aceasta aroma subtila si acum, la atitia ani de la creatia sa este ceruta de fanii sai rafinati.

Un Air Embaumé (Florence Walton)

“Un Air Embaumé” a inspirat si poetii timpului, multi dedicindu-i poezii.

Un Air Embaumé (Orient)

Casa Rigaud: “Chypre de Rigaud,” “Un rêve,” “Parfum tendre” si “Vers la Joie.”

Vers la Joie

Rigaud a inventat lumanarile parfumate

Dupa razboi, fiul lui Henri Rigaud, a preluat afacerea impreuna cu sotia sa, Viviane. Aceasta a schimbat conceptul, transformind salonul din Paris intr-un budoar intim, in care ea, ca o mare doamna, primea vizite personale ale celor apropiati.Ea a fost si o inovatoare, creeind prima lumanare parfumata.

Si asa s-a nascut lumanarea CYPRES- cu o culoare verde inchis, prezentata intr-un container de sticla facuta manual,legata cu o funda rosie, si avind atasata o stingatoare de lumanari din argint, emanind parfumul discret al chiparosilor. Succesul international a fost naucitor, lumanarea devenit 'a must' in toate casele chic ale epocii; chiar si Casa Alba avea una, cumparata de Jacqueline Kennedy.

Inainte de a muri, Jean Baptiste si-a spus crezul in aceste cuvinte:

“Un mare parfumeur trebuie sa fie un veteran si un specialist. El nu este doar cel ce are succes creeind un parfum fin, ci si cel ce reuseste sa transforme o aroma in cea mai poetica manifestare a vietii” — Jean-Baptiste Rigaud

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites