Kilaya (Sanskrit; Tib. Phurba) este un cutit cu 3 taisuri ce este asociat ritual cu zeitatea protectoare Vajrakilaya in Bon sau Vajrayana. In tibetana Dorje Phurba reprezinta gindul-forma divin ce guverneaza creatia.
Una dintre formele de lucru cu Kilaya este infingerea sa in pamint pentru a-i actualiza calitatile-esenta. In traditiile shamanice din Himalaya, a penetra vertical, cu virful in jos un cos, un bol de orez sau alte grine, daruieste sacralitate acestor ofrande, kilaya avind rolul de axis mundi-axa ce uneste cele 3 lumi-cerul, pamintul si lumea de jos si de a darui stabilitate rugaciunilor.
Energia sa este feroce, minioasa, patrunzatoare, paralizanta si hipnotica.
Ca un obiect folosit in exorcizari, kilaya poate fi folosit pentru a tine pe loc demonii si gindurile/forma, o data ce acestea au fost deja trimise de la anumiti oameni spre practicant. In acest fel gindurile/forma pot fi redirectionate inapoi catre vrajitor si /sau transmutate.
Kilaya este deobicei reprezentarea fizica a zeitatii Vajra Kilaya , o zeitate minioasa care este deseori pictata alaturi de consoarta sa Vajra Varahi (Dorje Phagmo). El isi are resedinta in kilaya ca o modalitate de a distruge, elimina si elibera violenta, ura si agresiunile legindu-le de lama sa si apoi transmutindu-le cu virful. Minerul poate fi folosit pentru binecuvintari. De aceea kilaya nu este o arma fizica, ci o implementare spirituala ce poarta denumirea de Pumnalul de Diamant al Vidului.Folosirea tantrica a phurbei cuprinde vindecarea de boli, exorcisme, uciderea demonilor, meditatii, consacrari si schimbarea vremii. Cu toate ca taisul este folosit pentru distrugerea demonilor, minerul si partea de sus sint folosite pentru binecuvintari. Pentru a recapitula, kilaya este identificat cu constiinta si radacina perceptiei, natura de buddha.
0 comments:
Post a Comment