Thursday, June 16, 2011

Kin-Dza-Dza 1/10 ROMANIAN SUB "Кин-Дза-Дза" 1986


„Cel mai cunoscut dintre filmele anonime", cum a fost numit de critică, este un film SF cu buget foarte mic, dar foarte bine făcut la nivelul regiei şi al actorilor. Povestea folosită pentru a vorbi despre societatea umană, despre structura şi problemele sale, este următoarea:

doi pămînteni, Vova (inginer constructor) şi Scripcarul (student), se trezesc brusc pe o altă planetă, după ce au apăsat ce nu trebuia pe minusculul aparat al unui vagabond care pretindea că este în vizită de pe o altă planetă.

Astfel se trezesc în mijlocul deşertului, care este relieful definitoriu al planetei Pluk, din galaxia Kin Dza Dza. Locuitorii săi sînt umanoizi şi telepaţi, ceea ce explică faptul că vorbesc ruseşte. În fapt, limba lor cunoaşte un număr extrem de limitat de cuvinte (10 la număr, cu denumiri pentru bani, poliţist, combustibil ş.a.), plus un cuvînt universal: „ku".

Au o sudalmă „acceptată social", universală şi ea în folosire: „kiu". Social, civilizaţia de pe Pluk şi planetele apropiate este extrem de inevoluată, în timp ce la nivel ştiinţific depăşeşte de cîteva ori societatea umană (diferenţă vizibilă în domeniul călătoriei, inclusiv a celei în timp şi spaţiu, al armelor etc.).

Acesta şi este marele paradox pe care este construit filmul, restul fiind micile amănunte care contribuie la texturarea realităţii. În încercarea de a se întoarce acasă, Unchiul Vova şi Scripcarul au de străbătut un drum lung şi periculos, presărat cu numeroase aventuri.

http://www.cinemarx.ro/filme/Kin-Dza-Dza-Kin-Dza-Dza-101982.html

Share/Bookmark

cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites