Friday, December 17, 2010

IARBA CRACIUNULUI






Share/Bookmark

Lichenul De Piatra
(Iarba Craciunului)- leacul de pe crestele muntilor -

Se spune ca demult, in vremurile in care picioarele sfinte ale Domnului mai calcau inca prin colbul acestei lumi, undeva, intr-un sat de munte, la ceasurile dupa-amiezii, doi drumeti obositi au poposit cerand gazduire. Dar oamenii din satul acela nu prea voiau sa primeasca straini... Cei doi drumeti au strabatut satul dintr-un capat in celalalt fara sa gaseasca adapost.

S-au pus atunci cu nadejde la drum, urcand tot mai sus, pana la bordeiul unui cioban batran, care statea ca un pustnic in varful muntelui, ascultand glasul vanturilor prin pietre. Deja se lasa intunericul, iar cei doi straini erau osteniti, nemancati si arsi de sete.

Batranul cioban s-a cam speriat cand a vazut ca aprigii lui caini nu i-au latrat pe straini, ci s-au tras indarat cu sfiala, dar vazandu-le oboseala si blandetea cautaturii s-a grabit sa le iasa inainte cu bucate si apa rece de izvor.

Dupa ce s-au ospatat, strainii au multumit si au cerut umili gazduire, caci noaptea deja se lasase, iar racoarea muntelui se facea simtita, cu atat mai mult cu cat iarna nu era departe. Batranul nu avea decat incaperea bordeiului, in care abia aveau loc doi oameni inghesuiti, dar le oferi drumetilor gazduire cu draga inima, el avand sa doarma afara infasurat in bunda lui. Zis si facut.

Strainii fiind osteniti au si intrat sa se culce, iar omul nostru numai ce s-a infasurat in blani, ca un somn dulce l-a si cuprins, iar pietrele ascutite pe care statea erau mai moi parca decat cel mai bun asternut. La venirea zorilor, ciobanul parca intinerise douazeci de ani, atat de usor si in putere se simtea, si cerul ii parea mai senin si soarele mai stralucitor ca oricand. Cat despre straini, ei erau treji de mult si ingenuncheati se rugau, vazduhul din jurul lor luminandu-se parca si mai tare ca soarele.

La picioarele lor, peste pietrele muntelui, rasarise iarba nemaivazuta, verde-argintie, moale ca asternutul si cu miros amar. S-a minunat si s-a speriat batranul cioban de asa minuni si numaidecat a priceput cine erau cei doi straini, adica nimeni altii decat bunul Dumnezeu si mana Lui dreapta, Sfantul Petru.

Si Domnul s-a intors spre pastor si i-a spus: am fost infometati si ne-ai dat din bucatele tale, am fost insetati si ne-ai stins arsita cu apa proaspata, am fost osteniti si ne-ai lasat in bordeiul tau, infruntand gerul noptii si taria pietrei. Drept rasplata, eu ti-am daruit un asternut moale, care va inveli pietrele muntilor slujind drept loc de odihna tie si fratilor tai pastori.

Muschi de piatra se va numi aceasta iarba, care va fi si asternut, si leac pentru tine si animalele tale. Fie ca tu si urmasii tai sa-i cunoasteti tainele tamaduitoare si sa va bucurati de ele, alinand orice boala si suferinta. Si zicand acestea, Domnul a disparut impreuna cu slujitorul Sau intr-o geana de lumina.

Si de-atunci, povesteste legenda, pe crestele muntilor creste acest muschi de piatra care vindeca toate bolile de gat si de piept, intremeaza pe cei slabi, alunga raul la stomac si bolile cele rele. Si pentru ca rezista si peste iarna, i se mai spune si Iarba Craciunului.


Cum arata si unde gasim lichenul de piatra

Lichenul de piatra (Cetraria islandica) nu are radacina, tulpina, frunze sau flori (fiind o planta inferioara), ci se prezinta ca o "tufa" creata miniaturala, de cativa centimetri inaltime, verde-cenusie, cu gust usor sarat si amarui. Asa cum spuneam, creste prin zonele muntoase inalte, in locuri greu accesibile si rar umblate, fiind o planta sensibila la poluare si la alti factori artificiali nocivi.

Ea se culege din mai, cand se retrag zapezile, si pana la sfarsitul lui noiembrie, atunci cand toamnele sunt mai lungi. Ciobanii nostri stiu insa sa o gaseasca si sa o scoata chiar si de sub zapada, fiind un remediu salvator in timpul epidemiilor de boli respiratorii, care afecteaza oamenii sau animalele.

Pentru a folosi muschiul de piatra nu este insa necesar sa urcam pe culmile muntilor, planta gasindu-se - e drept ca mai rar - si in magazinele si farmaciile naturiste de la noi din tara (la sfarsitul acestui articol va vom pune la dispozitie si o adresa unde o puteti gasi). Sa vedem in continuare cum se prepara si se administreaza aceasta iarba de leac:


Cateva retete pe baza de lichen de piatra

Pulberea

Este preparatul cel mai raspandit pe baza de lichen de piatra, asa-numita "faina de lichen" fiind un medicament traditional in tarile nordice (mai ales in Islanda) pentru bolile respiratorii (in special bronsita, pneumonie si Tbc), pentru scorbut si pentru starile de convalescenta.
Se obtine prin macinarea in piua sau cu rasnita electrica de cafea. Se ia cate o lingurita pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata.


Maceratul la rece de lichen de piatra

Este un leac extrem de eficient in bolile digestive si pancreatice. Se obtine prin punerea intr-o cana de apa a 2-3 lingurite de pulbere de lichen de piatra, care apoi se lasa la temperatura camerei vreme de o zi (24 de ore), pentru ca extractia sa se faca foarte bine, dupa care se filtreaza. Se beau 1-3 pahare din acest remediu, de obicei inainte de masa.

Decoctul de lichen de piatra

Se face un macerat dupa metoda de mai sus, dupa care planta ramasa de la filtrare se fierbe 10 minute cu o alta cana de apa, apoi se lasa la racit si se filtreaza. In cele din urma se combina maceratul cu decoctul, obtinand aproximativ jumatate de litru de preparat, cu efecte exceptionale asupra cailor respiratorii.

Unii farmacisti recomanda sa se puna o lingurita de bicarbonat de sodiu sau potasiu in acest remediu, insa dupa parerea unei autoritati a fitoterapiei moderne, medicul german H. Schulz, acest procedeu reduce mult forta curativa a decoctului de lichen.

Se administreaza 2-3 cani pe zi de decoct indulcit cu miere din belsug, in cure de lunga durata, in cazul bolilor respiratorii grave.

Tinctura de lichen de piatra

Un borcan cu filet se umple pe trei sferturi cu pulbere de planta. Se acopera apoi totul cu alcool alimentar de 96¡, amestecat in proportii egale cu apa. Se pune capacul si se lasa sa se macereze 10-12 zile, dupa care se filtreaza si se trage in sticlute mici, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci. Se ia de regula o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.


Boli care se vindeca prin tratamentul cu lichen de piatra

Dureri de gat, bronsita (inclusiv formele astmatiforme), pneumonie - se bea decoctul de lichen de piatra indulcit cu miere din belsug (pentru a-i amplifica efectul emolient si expectorant), cate 3-4 cani pe zi.
Preparatul se va bea cu inghitituri mici, lasand sa "lunece" lent pe gat, asa incat sa actioneze si local. O cura dureaza 7 zile in bolile acute si o luna in bolile cronice.

In medicina populara se spune ca nu exista leac mai bun pentru orice boala de plamani ca aceasta fiertura din lichen de piatra.

Sensibilitate la boli respiratorii, gripa - se ia o lingurita de tinctura de lichen de piatra dizolvata intr-un pahar de apa de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
Efecte mai puternice se obtin daca amestecam tinctura de lichen de piatra cu cea dintr-o alta planta de munte: arnica - in proportii egale, administrand aceasta combinatie in aceeasi doza (tinctura de arnica se prepara la fel ca si cea de lichen).

Amigdalita si faringita cronica, ganglioni inflamati - se combina in proportii egale pulberea de lichen de piatra cu cea de radacina de brusture si iarba de echinacea (se gaseste la Plafar). Se iau din acest amestec 4-6 lingurite pe zi.
Cu acest tratament multi oameni au scapat de faringite, amigdalite si alte infectii locale insotite de marirea ganglionilor, care nu treceau nici cu cele mai puternice antibiotice. Aceasta combinatie poate fi administrata si copiilor, doza reducandu-se insa de doua-trei ori.

Slabiciune corporala, convalescenta - inainte de masa se iau 1-2 lingurite de pulbere, care se tin 10 minute sub limba si apoi se inghit cu apa. Cercetarile au aratat ca administrarea constanta a acestei plante vreme de minimum 15 zile ajuta la o revigorare rapida, fiind un excelent tonic pe termen lung, mai ales in perioada de iarna.

Pancreatita, insuficienta pancreatica, diabet - in ultimul timp bolile pancreatice au inregistrat o crestere ingrijoratoare, probabil din cauza poluarii din alimentatie si stresului, la ora actuala fiind cunoscute prea putine remedii pentru aceasta categorie de afectiuni.
Mai ales in timpul marilor sarbatori, cand mancarea si bautura curg din belsug, se produc mai mult de jumatate din imbolnaviri, intrucat pancreasul este extrem de solicitat.

Un tonic si stimulent pancreatic excelent este constituit de lichenul de piatra, la care se adauga o alta planta specifica muntilor inalti: afinul (de la care se folosesc frunzele). Cele doua plante se macina sub forma de pulbere, se amesteca in proportii egale si se administreaza pe stomacul gol: 1 lingurita de patru ori pe zi.

Rau de masina, de avion, rau de miscare in general - se pare ca tinctura de lichen de piatra este un remediu mai puternic decat celebrele bucatele de lamaie cu tot cu coaja consumate in timpul drumului. La nevoie se iau 1-2 lingurite de tinctura diluata in putina apa, la intervale de una-doua ore.

Stari de voma, dureri de cap care apar dupa anestezii, administrarea de substante cu efect narcotic etc. - la intervale de timp de una-doua ore se iau 50 de picaturi de tinctura de lichen de piatra diluata in jumatate de pahar de apa.

Diaree, dizenterie - se beau 1-2 l de decoct de lichen de piatra pe zi, pe nemancate. Aceasta fiertura, cu un gust amarui destul de puternic, curata tubul digestiv, reface epiteliile lezate de infectii (mai ales in zona intestinului), anihileaza bacteriile, ajutand la restabilirea tranzitului intestinal si la revigorarea pacientului slabit de boala.

Tumori ale tubului digestiv - recent s-a demonstrat ca acidul usnic continut de aceasta planta are efecte antitumorale extrem de puternice. Se ia sub forma de pulbere: 4-6 lingurite pe zi, pe stomacul gol.
Este recomandat in mod special in toate cazurile de cancer in care ganglionii sunt umflati si inflamati, eficienta sa marindu-se atunci cand se combina in proportii egale cu brusture si echinacea.

Intoxicatii cu metale grele (plumb in special) - se face o cura de minimum o luna in care se consuma doua cani dimineata si doua cani inainte de pranz din decoctul de lichen de piatra.

Este un tratament valoros si in cazul expunerii indelungate la campul electromagnetic emis de monitoarele calculatoarelor si de alte tipuri de aparate electronice.

Raguseala, tuse, tuse convulsiva, dureri de gat - se face gargara cu decoctul de lichen de piatra, lasand solutia sa patrunda cat mai in profunzime pe esofag. In cazul in care inghitim acest decoct nu este nici o problema, intrucat substantele antibiotice naturale pe care le contine vor actiona ca un dezinfectant excelent al zonelor in care gargara nu ajunge.

Graviditate - lichenul de piatra este o planta excelenta pentru perioada de graviditate. El reduce senzatia de voma, aduce un surplus de minerale esentiale si oligoelemente, ajuta la dezvoltarea normala a fatului. Se administreaza sub forma de pulbere: o lingurita de trei-patru ori pe zi.

Utilizari externe ale lichenului de piatra

Ranile care se vindeca greu si tumorile - se pune o compresa cu tinctura de lichen de piatra si se tine 1-2 ore pe zi, dupa care se lasa sa se usuce si se aplica un unguent de tataneasa.

Pentru un somn bun - pustnicii din Muntii Neamtului dormeau pe o pernuta umpluta cu lichen de piatra, in care mai adaugau uneori iarba de pedicuta. Despre aceste plante se spune ca alunga visele urate si toate nalucirile sau vedeniile, dand un somn odihnitor si limpede.
Ilie Tudor

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites