Tuesday, June 29, 2010

Este periculos telefonul mobil?

Share/Bookmark

Relatări pline de îngrijorare din partea comunităţii ştiinţifice

8) Dintr-o declaraţie dată de Sianette Kwee, profesor la Departamentul de Biochimie Medicală, Universitatea din Aarhus, Danemarca (membru al comisiei editoriale de bioelectrochimie, expert danez, reprezentant în cadrul proiectului COST 281 al Uniunii Europene "Efecte potenţiale asupra sănătăţii produse de noile sisteme de comunicaţie wireless", grupul de bază de cercetare).

Domenii de cercetare: bioelectrochimie, electroporaţia-electrochimia sistemelor biologice, bioelectromagnetică; efectele biologice ale cîmpurilor electromagnetice din mediul înconjurător (frecvenţe extrem de reduse - ELF şi microunde - MW), asupra dezvoltării celulare în celulele amniotice umane.


"Studiile noastre au arătat că există o modificare semnificativă în dezvoltarea celulară în aceste celule după ce au fost expuse la cîmpuri EMF provenite atît de la liniile de putere (ELF), cît şi de la telefoanele mobile (MW). Aceste efecte biologice au fost foarte intense în cazul celulelor tinere şi viguroase în curs de dezvoltare, dar mult mai mici în cazul celulelor bătrîne. Aceste rezultate ne arată că, de exemplu, cîmpurile de microunde produse de telefoanele mobile îi pot afecta pe copii într-o măsură mult mai mare decît pe adulţi.


9) Declaraţie a dr. Gerard Hyland de la Universitatea Warwick, Coventry, Marea Britanie, şi de la Institutul Internaţional de Biofizică din Neuss-Holzheim, Germania. Fragment (care se ocupă în special de copii şi de utilizarea de către aceştia a telefoanelor mobile) din raportul său pentru Comisia STOA a Uniunii Europene. "Vulnerabilitatea crescută a copiilor pre-adolescenţi":

"Ne putem aştepta ca pre-adolescenţii să fie (potenţial) într-un risc mai mare decît adulţii - după cum se arată în Raportul Grupului Independent de Experţi din Marea Britanie asupra Telefoanelor Mobile (Raportul Stewart) - pentru următoarele motive:


* Absorbţia microundelor cu frecvenţa folosită în telefonia mobilă e mai mare (în special la 900 MHz) în cazul unui obiect de mărimea capului unui copil - aşa-numita rezonanţă a capului - decît în cel al unui adult şi, în consecinţă, cu cît e mai subţire craniul unui copil, cu atît penetrarea radiaţiei în creier este mai mare decît la un adult.


* Sistemul nervos încă în curs de dezvoltare şi activitatea undelor cerebrale asociate în cazul unui copil (şi în special al unuia care este epileptic) sînt mult mai vulnerabile la agresiunea pulsurilor de microunde folosite în GSM decît în cazul unui adult.

Şi aceasta din cauză că frecvenţa de repetare multi-cadru de 8,34 Hz şi pulsul de 2 Hz care caracterizează semnalul de la un telefon echipat cu modul de transmisie discontinuă pentru econimisirea de energie se găsesc în interiorul domeniului de valori în care se situează activităţile undelor cerebrale Alfa şi, respectiv Delta.

Faptul că aceste două activităţi electrice particulare se modifică în mod constant la copil pînă la vîrsta de aproximativ 12 ani, cînd undele delta dispar şi ritmul Alfa este în cele din urmă stabilizat, arată că ne putem aştepta la o vulnerabilitate de două ori mai mare a copilului la radiaţiile GSM decît în cazul creierului unui adult. (Va urma)


Lector univ. dr. ing.
ANDREI DRĂGULINESCU


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites