Monday, June 28, 2010

MONGOL


In Mongolia ciinii sint sacrii, fiind pazitorii casei si ai turmelor; uciderea unui ciine este considerata un pacat la fel de mare ca si uciderea unui om.
Acest tip de ciine se numeste BANHAR si se lupta cu leoparzii de zapada si lupii, mestecindu-le oasele.



Mongolii considera ca sint inruditi cu lupii argintii, ei fiind lupi de culoarea pamintului.


Ciinii cu 4 ochi-nokhoi-care au doua pete aurii deasupra ochilor sint considerati speciali, si se crede ca pot vedea totul, inclusiv spiritele. Ei sint tinuti la mare cinste si sint tratati cu afectiune si respect.

Mongolii traiesc in iurte, denumite GER, care sint ecologice, nefolosind prea mult lemn si conectind in permanenta omul cu cerul si pamintul.


Pentru a-si proteja picioarele, vara folosesc cizme de fetru si iarna de piele, bogat brodate, denumite sapogi.


Femeile au o veche traditie a teserii vesmintelor cu tipare sacre, denumita DEEL.

Haina unei femei arata daca ea este casnica sau razboinica. Hainele ce au mineci ascutite indica o femeie luptatoare. In timpul razboaielor mongolii Halha mureau pe capete, asa ca femeile lor au luat arcuri sageti si sabii scurte si au iesit la lupta.Ele au fost victorioase din acel moment luptind cot la cot cu barbatii, iar hainele lor au fost modificate pentru a reflecta acest nou statut.

Coafura lor elaborata simbolizeaza aripile lui Khan Garid-Garuda pasarea mitologica ce apara omenirea si ii infringe pe nagasii si dragonii rai.



Share/Bookmark

2 comments:

cat de frumos!
imi plac corturile lor circulare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites