Azi eşti boier! Ai abonament la metrou, dar nu-l poţi folosi din cauza grevei şi eşti în întârziere? Urcă-te într-un taxi şi mergi la serviciu sau acolo unde ai nevoie să ajungi. Metrorex trebuie să-ţi deconteze călătoria. Asta susţine senatorul Iulian Urban, specialist în probleme juridice, care îţi spune ce drepturi ai în cazul în care nu beneficiezi de un serviciu pe care l-ai plătit în avans. Dacă nu ţi se face dreptate, te poţi adresa instanţei.
Staţiile de metrou vor fi goale azi, până la ora 16.00, când trenurile vor reîncepe să circule
“Prin această grevă se încalcă un contract comercial, iar instituţia (n.r. - Metrorex) de la care călătorii şi-au cumpărat abonamentele trebuie să-şi asume riscul. Bucureştenii pot să ceară despăgubiri pentru că nu pot folosi acest mijloc de transport şi sunt nevoiţi să găseacă alte alternative ca să ajungă în timp util unde au nevoie”, ne-a declarat senatorul Iulian Urban. Iată cum trebuie să procedezi.
Ca să nu întârzii la serviciu, poţi lua un taxi. Juristul Urban spune că Metrorex ar trebui să-ţi deconteze bonul“Mergi la Protecţia Consumatorului şi cere despăgubiri. Acestea reprezintă contravaloarea cartelei, a biletelor de tramvai sau de autobuz şi chiar preţul unei călătorii cu taxiul. Poate există persoane care se grăbesc şi vor să ia taxiul. E dreptul lor, iar banii pe care îi plătesc ar trebui să-i primească înapoi de la Metrorex. La rândul lor, reprezentanţii Metrorex îşi pot recupera banii de la liderii de sindicat”, a adăugat Iulian Urban. Începând de azi, pe perioadă nelimitată, trenurile nu vor mai circula din cauza grevei generale între orele 5.00-16.00, ci numai între orele 16.00-23.00.
Angajaţii Metrorex recurg la această măsură din cauză că nu le-au fost aprobate măririle de salarii cu 20%.
RATB va suplimenta numărul vehiculelor
“Am făcut câteva calcule şi am hotărât să suplimentăm mijlocele RATB astfel: vor fi 200 de vehicule în plus (tramvaie, trolee, autobuze) care vor acoperi cam 47 de linii, în special paralel cu liniile de metrou. Aceste 200 de vehicule fac parte din cele programate pentru reviziile tehnice. Aşa că, dacă greva se va prelungi pe o perioadă mai mare, vom fi nevoiţi să facem reviziile noaptea, iar ziua vom scoate vehiculele în traseu. Pe lângă acestea, mai sunt încă 400 de vehicule, pe care le scoatem zilnic în stradă, la orele de vârf, dimineaţa şi seara (atunci când oamenii merg la serviciu şi când se întorc acasă). Pentru a face faţă aglomeraţiei, vom prelungi programul acestor vehicule suplimentare între 5.30 şi 17.00”, ne-a spus directorul RATB, Gheorghe Aron. (Cătălina Brădiş)
Întrebări pe care şi le pune orice călător când e grevă
•Îmi decontează cineva transportul pe timpul grevei?
Răspuns: Dacă folosiţi alte mijloace de transport în comun, Metrorex trebuie să vă despăgubească. Cei care şi-au luat deja cartele şi abonamente la metrou vor primi banii înapoi.
•Pot fi dat afară dacă nu ajung la timp la serviciu din cauza grevei?
Răspuns: Da. Mai ales dacă sunteţi în probe, iar şeful nu vrea să înţeleagă situaţia.
•Ce fac copiii la şcoală? Cum îşi motivează absenţele?
Răspuns: Depinde de fiecare instituţie de învăţământ în parte, de profesori şi de diriginte. Dacă nu reuşiţi să-i convingeţi pe profesori, încercaţi să obţineţi o scutire medicală pentru o zi sau pentru cât aţi lipsit.
•Cum ajung la muncă dacă se face grevă?
Răspuns: În ciuda marilor neplăceri pe care vi le provoacă criza, e bine să găsiţi cu o zi înainte o altă cale de a ajunge la serviciu. Cea mai la îndemână variantă e să vă gândiţi dacă un prieten sau vreun coleg care circulă cu autoturismul stă aproape de voi şi vă poate lua. O altă variantă e să sunaţi încă trei colegi de la serviciu şi să-i întrebaţi dacă nu vă puteţi “combina” la un taxi sau la benzină.
Foto: Agerpres / Ion RădoiLiderul de sindicat Rădoi a făcut 83.216 € într-un an
Fost parlamentar PSD, în două legislaturi, adică 2000-2004 şi 2004-2008 şi, în acelaşi timp, lider sindical la metrou, Ion Rădoi nu este un om sărac. Conform declaraţiei de avere din ianuarie 2009, el are terenuri agricole, forestiere, dar şi intravilane în Giurgiu şi în Dâmboviţa, însumând peste 5 hectare; un apartament în Bucureşti şi două case de vacanţă, una în Cândeşti, alta în Sinaia; un autoturism Audi A4; ceasuri în valoare de 6.500 de euro; un depozit de 5.000 de euro din vânzarea unui Audi A6; un venit de 5.200 de euro pe lună provenit din închirierea casei din Sinaia către BRD; venituri neprecizate din exploatarea unei ferme de animale; un venit de 70.000 de lei (15.816 euro la cursul actual-n.r.) pe an din salariul de senator şi indemnizaţia sindicală. Pe scurt, Ion Rădoi a câştigat 83.216 euro în anul 2008 şi din cauza lui... noi nu avem metrou în dimineaţa asta...(Sorin Godea)
Radu Berceanu: «Salariaţii au venituri bune»Radu Berceanu
Ministrul interimar al transporturilor, Radu Berceanu (foto), a declarat că ia în calcul să conteste în justiţie greva sindicatelor de la metrou. “Au venituri bune şi pot să trăiască o lună - două cu ele. După care mai discutăm”, a adăugat ministrul Berceanu. Tot el a subliniat faptul că venitul mediu brut al unui angajat este de 3.600 de lei şi că salariaţii de la metrou au obţinut şi în noiembrie 2008 o majorare salarială de 23%.
sursa libertatea
Citate, reflexii, influente
19 hours ago
0 comments:
Post a Comment