Friday, November 20, 2009

OVIDENIA


















Miine ortodocsii sarbatoresc Intrarea in Biserica-de fapt in templu- a Maicii Domnului.Aceasta sarbatoare crestina insa a fost suprapusa, ca atitea altele, peste OVIDENIE, sarbatoare pagina, tinuta inca si astazi la sate.

OVIDENIA era considerata inceperea anului nou dacic, iar noaptea de ajun este una dintre noptile magice de peste an in care se deschid cerurile.

Sarbatoare a Soarelui, Focului, Luminii si fapturilor de lumina- ingerii, la tara, de ajun nu se munceste si se incepe un post de o noapte, in care nu se maninca si nu se bea nimic, dar se sta treaz. Tot acum putem sa-i iertam pe cei ce ne-au suparat, deoarece este si o sarbatoare a iertarii.

Toata noaptea se vegheaza o candela sau lumanare, care se pune linga o strachina cu apa, ce ulterior va fi folosita ca apa sfinta, ce are puteri de vindecare si dezlegare, dar si de adus iubirea. Cel ce privegheaza in aceasta noapte face 300 de metanii impartite in 3-100 de metanii seara, 100 la mieul noptii si 100 inainte de rasaritul soarelui.
De asemenea se dau de pomana colacei si cani cu apa. Usorii ferestrelor si usilor se ung cu usturoi pentru a tine departe spiritele malefice, si daca aveti prieteni sau rude care au murit fara lumina, se tin lumanari aprinse pentru ei toata noaptea.

Se spune ca cei curati la suflet pot vedea la noapte tarimurile celeste, si cei ce au animale pe linga ei, le pot auzi cum vorbesc.
Daca miine va ninge, iarna va fi grea, daca in aceasta noapte cerul va fi instelat, va fi o iarna geroasa. Daca ziua de miine e senin si soare, vara ce va urma va veni cu seceta, iar daca vor fi nori, va urma un an cu epidemii.
In aceasta noapte sacra lupii stau in culcus pentru ca spiritele rele se pot atasa de ei si pot vina fara discernamint.

Cine reuseste sa tina postul din aceasta nopate cu lumanarea aprinsa, si fara sa doarma, va fi binecuvintat caci i se va indeplini orice dorinta pusa la inceputul noptii.


Book & Candle Comments

~Magickal Graphics~


Book & Candle Comments

~Magickal Graphics~

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites