Primul ministru polonez Donald Tusk a anunţat astăzi că Polonia a decis să îngheţe ratificarea acordului împotriva contrafacerii, ACTA. Împotriva acestuia au protestat mii de polonezi, nemulţumiţi de faptul că documentul ar putea fi o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare pe internet.
Polonia, împreună cu alte 21 de state europene, a semnat acest acord joia trecută, pe 26 ianuarie, chiar dacă oamenii au protestat pe internet şi pe stradă, anunţă agenţia AFP, citată de Agerpres. Mii de polonezi, cei mai mulţi fiind tineri, au manifestat vreme de câteva zile împotriva tratatului.
„Consider că argumentele pentru oprirea ratificării sunt îngheţate. Semnarea acordului ACTA nu a făcut obiectul unor consultări suficiente cu toate părţile din proces", a spus Tusk, anunţând că vor urma „consultări ample".
„Procesul de ratificare va fi îngheţat, atât timp cât nu vom fi înlăturat toate îndoielile. Vom trece în revistă legislaţia poloneză şi nu putem exclude că, în final, acordul nu va fi aprobat", a încheiat prim ministrul polonez.
Vreme: „Depinde ce înţelegeţi prin cenzură"
România îşi lasă însă o portiţă de ieşire în ceea ce priveşte adoptarea controversatei legi. „Nu este prea târziu. Orice sesizare ne interesează. Trebuie să existe o dezbatere serioasă", a declarat ieri pentru „Adevărul" Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Întrebat dacă există cenzură prin ACTA, Vreme a declarat: „Depinde ce înţelegeţi prin cenzură. Sunt aspecte pe care fiecare le interpretează. Dacă lupta împotriva contrabandei este cenzură..." Ministerul Economiei este iniţiatorul proiectului în România.
„Actul normativ are avizul de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Ministerul Comunicaţiilor a dat un aviz tehnic pozitiv", a explicat Vreme. „Din partea României, acordul a fost semnat în Japonia de către însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei României la Tokyo (Petre Stoian - n.r.)", a declarat Vreme.
CALENDARUL acordului ACTA în Parlamentul European
- prima dezbatere în comisia pentru comerț internațional: 29 februarie și 1 martie
- dezbateri cu europarlamentari şi Comisia Europeană: 1 martie 2012
- a doua dezbatere: 26-27 martie
- prezentarea proiectului de raport: 25-26 aprilie
- vot în comisie 29-30 mai
- vot în plenul Parlamentului: iunie
Ce este ACTA?
ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) este un tratat internaţional care are ca scopuri declarate respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv pe internet şi combaterea pirateriei cu bunuri de lux, muzică şi filme. Negocierile au început în 2008, dar au fost ţinute secrete.
Joia trecută, 22 de state europene s-au alăturat celor care au iniţiat proiectul: SUA, Canada, Australia, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia. Pentru ca prevederile actului să fie aplicate la nivelul UE este însă nevoie de aprobarea Parlamentului European. Aleşii îşi vor exprima votul cu privire la acest subiect în luna iunie.
Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI
sursa adevarul.ro
0 comments:
Post a Comment