Friday, December 24, 2010

Sarbatorile de iarna in Bulgaria: printre zapezile, traditiile si muntii Bulgariei

Share/Bookmark

Sarbatorile de iarna in Bulgaria: printre zapezile, traditiile si  muntii Bulgariei

O escapada de iarna prin muntii vecinilor de la sudul Dunarii poate oferi senzatii, emotii si amintiri surprinzatoare. Bulgarii au si ei muntii lor. Nu sunt mai frumosi, nu sunt mai salbatici sau maiestuosi decat ai nostri. Sunt diferiti, dar cumva asemanatori. Cei care i-au calcat cu atentie se declara cuceriti atat de ambianta naturala, precum si de modalitatile in care au inteles vecinii nostri sa faca turism montan si pe timp de iarna. Ca sa te convingi si sa iti faci propria parere, nu trebuie decat sa te duci acolo. Dobre doschli, cum ar zice bulgarii...


Ce sarbatorim in Bulgaria?

Cu toate ca Bulgaria este situata mai la sud decat Romania, iar temperaturile minime pe timp de iarna sunt, in general, mai ridicate decat la noi, iernile vecinilor sunt destul de reci, iar in munti ninge in mod obisnuit. Sarbatorile de iarna bulgaresti sunt deosebit de interesante, privite mai ales in comparatie cu propriile noastre sarbatori si obiceiuri.


Traditiile vecinilor se axeaza pe interesantul melanj cultural slavo-turcic din istoria acestor meleaguri. Se pot intalni elemente folclorice autentice bulgaresti sau amestecate cu cele turcesti sau grecesti. Conform etnologilor locali, in bogatul etnos bulgar se pot observa reminiscente ale culturii si civilizatiei tracice, reminiscente care au supravietuit pana astazi in cantece, balade, dansuri si obiceiuri.


Iarna petrecuta printre bulgari consta, in primul rand, in contactul direct cu sarbatorile religioase, colindele crestine si chiar sarbatorile de sorginte pagana care inca imbogatesc cultura acestui popor. Traditiile folclorice bulgaresti sunt celebrate in randul multor festivaluri de iarna, care au loc din decembrie pana in februarie. Iar daca sunteti cinefili, trebuie sa mergeti neaparat la Kinemania Film Festival din capitala Sofia. Are loc anual, in luna noiembrie, chiar inainte de venirea iernii. Evenimentul este gazduit de Palatul National de Cultura si este cel mai important festival de profil din tara vecinilor.


Pe 4 decembrie, bulgarii o sarbatoresc pe Sfanta Varvara, protectoarea copiilor de boli, necazuri si saracie. Acestei zile i se da o importanta deosebita, vecinii cinstind memoria sfintei preparand alimente rituale, care sunt consumate doar in aceasta zi. Copiii mananca o ciorba specifica din fasole, facuta dupa o reteta unica, ciorba respectiva gatindu-se doar de ziua sfintei. Femeile, in special din zonele rurale, gatesc dulciuri diverse, dupa care ies la strada si le ofera gratuit norocosilor trecatori.

Craciunul vecinilor, sau Koledouvane, cum mai este cunoscut, este o sarbatoare marcanta pentru orice bulgar. Colindatorii, numiti aici koledari, merg din casa in casa purtand pe umeri cate un koledarka, bastoane lungi din lemn de stejar, bogat ornamentate si sculptate cu figuri din mitologia bulgara.


Anul nou bulgaresc este cea mai asteptata sarbatoare a iernii, fiind marcat prin numeroase obiceiuri stravechi. Ladouvane este o astfel de traditie, inca urmata de femeile si fetele care cauta sa se marite in anul urmator. Ladouvane se practica inca in vestul tarii si in centrul Balcanilor. Obiceiul cere ca Ladouvane (sau Kumichene) sa fie marcat prin dansuri si ritualuri de divinatie in apa neinceputa unde au fost puse, peste noapte, fire de busuioc.

In noaptea de Anul Nou, bulgarii urmeaza datinile locale, strangandu-se cu totii in fata cuptorului aprins si a mesei pline, simboluri ale sigurantei, perenitatii si abundentei. Se coace un colac ritual, iar in mijlocul mesei troneaza vasul cu Banitza, o placinta bulgareasca cu branza. Onoarea de a aprinde focul din cuptor revine celui mai varstnic membru al familiei. Este aprins pe inserat si trebuie sa arda pana la sfarsitul iernii ca o lumina consacrata fertilitatii si prosperitatii.


In dimineata de Anul Nou, copiii merg la Survakari. Exact! Este vorba de un colind indentic cu sorcova noastra. Ramura inflorita se cheama survacika, si este un atribut indispensabil copiilor care-i colinda pe cei varstnici, urandu-le sanatate, viata lunga si noroc.


Pe 1 ianuarie este sarbatorit sfantul Vasile, sau Vasiliovden, cum mai este denumit... mare sarbatoare la bulgari, atestata de abundenta de nume de genul Vasil, Vasilka, Veselin, Vesela, Veselina.

In orasul Pernik are loc Carnavalul Surva, o asteptata sarbatoare straveche al carei punct culminant consta in intrecerea mastilor si costumelor. Sarbatorile de iarna se incheie odata cu ziua Sfantului Trifon, celebrata pe data de 1 februarie. Este un fel de Dragobete bulgaresc, sau Valentine's Day de la sud de Dunare. In aceasta zi se bea mult vin in onoarea sfantului, iar vinul cel mai apreciat de degustatori este mai apoi premiat in cadrul unui festival national.


Unde schiem in Bulgaria?

Se poate spune, pe buna dreptate, ca Bulgaria beneficiaza de cele mai insorite partii de schi din Europa. Factorii naturali, precum inclinatia pantelor montante, altitudine si nebulozitate au facut posibila aceasta adevarata performanta naturala, de care turismul bulgar a stiut sa profite din plin, practicarea schiului ca sport in Bulgaria avand o vechime de peste 45 de ani.


Cand spui schi in Bulgaria, spui cele patru mari destinatii pentru sporturile de iarna care au dus departe faima Balcanilor bulgaresti... ma refer aici la Bansko, Borovets, Chepelare si Pamporovo. Pe langa aceste adevarate "capitale" ale statiunilor montane, bulgarii se mai lauda si cu alte locuri de schiat, nestiute de marele aflux al turistilor. Intre acestea se evidentiaza Vitosha, Bodrost, Semkovo, Malyovitsa, Govedartsi, Smolyan, Kulinoto, Uzana si Kom.



Borovets - Este cea mai veche statiune montana din Bulgaria, datand din anul 1896. In vechime, aici era un loc de vanatoare indragit de tarii bulgari.


Geografic si administrativ, Borovets este situat in provincia Sofia, pe versantul nordic al Muntilor Rila, la altitudinea de 1.350 metri. Statiunea se afla la 73 kilometri de Sofia, 125 kilometri de Plovdiv si 10 kilometri de Samkov. Statiunea s-a dezvoltat in timp, ca o destinatie favorita pentru schi si alte sporturi specifice anotimpului rece.


Borovets este o destinatie de prestigiu international, care a gazduit de doua ori prestigioasa Cupa Mondiala de Schi Alpin (in anii 1981 si 1984), in timp ce traseele sale de biatlon sunt considerate ca fiind printre cele mai bune din intreaga lume.


Zona de schiat este deosebit de bine pusa la punct si contine peste 58 de kilometri de partii, in marea lor majoritate situate pe versantul nordic al muntelui, unele dintre ele coborand spre poale chiar de la altitudinea maxima de 2.560 metri. Teleschiurile functioneaza intre orele 9 dimineata si 4:30 dupa-masa.


Bulgarii s-au gandit si la cei care vor senzatii de neuitat, dorind sa schieze pe timpul noptii, si au amenajat un teleschi special care functioneaza de la ora 5 dupa amiaza pana dimineata la ora 10.



Bansko - La baza Muntilor Pirin, la o altitudine de 925 metri, se ridica probabil cea mai fermecatoare destinatie de schi din Bulgaria. Conform legendelor locului, Bansko ar fi fost ridicat de triburile slave ale Perunilor care locuiau in Pirin si care au pus bazele asezarii de azi. Sursele istorice sustin, insa, ca Bansko a fost fondat de razboinicii tarului Samuil, cel orbit de bizantini... Astazi, Bansko este un centru al turismului montan bulgar, fie el de iarna sau vara.


Imprejurimile sunt deosebit de pitoresti, fiind marcate de piscuri indraznete, numeroase lacuri glaciare si paduri dese de pini. Satucul Banya, aflat la doar 5 kilometri de statiune, este celebru pentru cele 27 de izvoare cu apa termala si minerala. Pantele si vaile montane ofera conditii propice pentru practicarea schiului la toate gradele de dificultate.


Incepand cu sezonul 2008-2009, Bansko gazduieste probele de schi pentru femei din cadrul Cupei Mondiale de Schi Alpin.



Chepelare - Conform specialistilor, Chepelare este cel mai insorit loc din Bulgaria. Meteorologii afirma ca aici sunt circa 270 zile cu soare in fiecare an, acest dar natural sporind de la sine faima locului. Chepelare, alaturi de Pamporovo, asezare situata la o distanta de doar 11 kilometri, sunt renumite statiuni de iarna inca din anul 1937, cand s-au dat in functiune primele partii de schi de aici.


Chepelare nu este celebru doar pentru partia sa de 20 kilometri ci si pentru fenomenul natural denumit "Podul Minunilor". In plus, aici sunt numeroase trasee pentru mountain bike, situate in apropierea vechiului drum roman care unea Tracia de Marea Egee. Iar daca v-ati saturat de schi si mountain bike, iar muschii tresar sub febra musculara, puteti sa vizitati Observatorul National Rozhen, care detine cel mai mare si mai complex telescop din sud-estul Europei.



Pamporovo - Este considerat a fi cel mai bun loc pentru practicarea snow-boarding-ului din intreaga Bulgarie. In plus, statiunea ofera 25 kilometri de partii de schi-fond si 38 kilometri de partii pentru schi-cross. Intregul ansamblu pentru sporturile hibernale este deservit de 18 teleschiuri care au capacitatea de a transporta circa 8.500 de persoane in decursul unei singure ore.


Aproximativ 100 de instructori (care vorbesc limbi de circulatie internationala) sunt gata sa te ajute cu sfaturi si raspunsuri la orice problema sau intrebare. Cu toate ca iernile de aici nu sunt atat de reci precum cele din Carpati, Pamporovo primeste cam 150 de zile cu ninsori de-a lungul intregului sezon hibernal. Daca va plictisiti sau vreti sa vedeti cum este iarna in muntii grecesti, granita cu Grecia este la doar o ora distanta de mers cu masina din Pamporovo!

Sarbatori Fericite!

sursa descopera.ro


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites