Povestea lui Gogea Mitu (2,42 metri), cel mai înalt român din toate timpurile, începe în urmă cu fix 96 de ani, în praful Mârşaniului, un sat din Oltenia, şi se termină brusc şi suspect pe 22 iunie 1936, pe patul unui spital din Bucureşti. Internat pentru o simplă răceală, Gogea - circar şi boxer la viaţa lui - s-a stins la numai 22 de ani, rudele susţinând cu tărie varianta otrăvirii.
Gogu Ştefănescu, pe numele lui adevărat, s-a născut în Mârşani, într-un sat aflat la 50 de kilometri de Craiova, fiind primul din cei 11 copii ai familiei. La 3 ani, avea deja înălţimea şi greutatea unui băiat de 7 ani, iar la majorat ajunsese la 2,42 de metri, cântărea 185 de kilograme şi avea măsura 62 la pantofi, chiar 64 după unele mărturii.
A învăţat singur să citească
Dimensiunile uriaşe şi curiozitatea pe care o stârnea la simpla apariţie au condus la prezenţa în jurul lui a multor personaje interesate să beneficieze financiar de pe urma gabaritului său incredibil. Mărturia Constanţei Burada (71 de ani), nepoata lui Gogea Mitu, despre unchiul său, găzduită în aprilie 2005 în ziarul Ediţie Specială din Craiova, este mai mult decât elocventă. “După spusele mamei mele, Mărioara, care a fost sora lui Gogea Mitu, unchiul meu era destul de inteligent, îi plăceau glumele şi vorbea din vârful limbii.
A fost foarte matur de mic: a învăţat să citească singur şi, pe la 10-12 ani, în clasele primare fiind, nu mai avea loc în bancă. Nici nu bănuiţi cât de harnic era şi cât de mult iubea animalele”, povesteşte nepoata gigantului român, care ştie şi cum a ajuns unchiul ei să lucreze la un circ, la doar 17 ani: “Patronul unui mare circ din Praga i-a rugat pe părinţi să-l lase pe Gogea să vină cu el. Uriaşul i-a zis atunci tatălui său, nea Gogu, mai în glumă, mai în serios, următoarele: «Lasă, tată, şi aşa te plângi mata că n-o să mă ia nici o fată din sat. Ducându-mă la circ, o să pot să mă însor şi eu cu una care se urcă pe trapez şi o să ajungă la mine»”.
După peregrinări de mare succes prin Europa, cu circul, Gogea termină cursurile unei şcoli de box şi intră în lumea pugilismului, unde aproape că nu avea adversar, una din “victime” fiind chiar campionul de atunci al României, Dumitru Pavelescu. Devine cunoscut în toată lumea, lucru care se pare că i-a fost fatal, conform rudelor sale, care cred că Gogea a fost ucis de străini, pentru că în materie de box deja nu mai avea rival.
Injectat letal pe patul de spital?
“Întorcându-se de la Paris la Bucureşti şi fiind foarte cald în tren, a deschis fereastra, şi l-a tras puţin curentul. La sfatul managerului său, s-a internat câteva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje şi investigaţii. Apoi, am aflat de la radio că a murit”, mărturisea nepoata uriaşului, amintindu-şi spusele mamei sale. Pe Gogea rudele l-au găsit mort, ascuns într-un subsol al spitalului, gata îmbălsămat, “să reziste pentru 20 de ani”. Deşi varianta oficială a decesului este tuberculoza, există şi suspiciunea că uriaşului de 2,42 metri i-au fost administrate în buric patru injecţii conţinând o substanţă letală, versiune îmbrăţişată de urmaşii celui care a fost cel mai înalt român al tuturor timpurilor.
De la el vine expresia «gogeamite»
Legenda spune că Gogea Mitu consuma la o masă obişnuită 25 de ouă, o pâine uriaşă, un pui fript, doi litri de lapte şi jumătate de litru de vin. Pentru confecţionarea unui costum, erau necesari aproape opt metri de stofă, iar încălţămintea şi-o făcea numai la comandă. Interesant este şi faptul că cuvântul “gogeamite”, cu care sunt catalogate persoanele foarte înalte, îşi are originile în numele lui de scenă. În clasamentul taliei la români, Gogea este urmat de fostul baschetbalist Gheorghe Mureşan, care măsoară “doar” 2,31 metri.
Intră aici pentru a vedea un film cu Gogea Mitu!
Deshumat în 1985, a ajuns material didactic pentru studenţi
Înhumat în 1936 în cimitirul din satul natal, Mârşani, trupul lui Gogea Mitu a fost deshumat în scopuri ştiinţifice în 1985, rămăşiţele fiind apoi expuse la Muzeu de Istorie a Medicinei din Craiova. Vechiul mormânt s-a păstrat şi în ziua de azi, chiar dacă plafonul criptei s-a prăbuşit, lăsând la vedere o gaură sinistră.
După Revoluţia din 1989, clădirea muzeului a fost retrocedată vechilor proprietari, fiind apoi cumpărată de controversatul om de afaceri Genică Boerică, arestat la un moment dat pentru returnări frauduloase de TVA, în valoare de mai multe milioane de euro. Deşi urmaşii lui Gogea Mitu se temeau că rămăşiţele gigantului din Mârşani au fost vândute în America, scheletul celui mai înalt român a ajuns în posesia Facultăţii de Medicină din Craiova, unde este material didactic.
(Elena Alexandru)
0 comments:
Post a Comment