iulie 15 2010 - 09:35 (altermedia.info) |
Pentru a evita repetarea situaţiei când Germania a fost nevoită să plătească pentru excesele bugetare ale Greciei, cancelarul german Angela Merkel pregăteşte un set de reguli care ar legifera procesul de intrare în insolvenţă a ţărilor din zona Euro care se confruntă cu probleme bugetare. Publicaţia germană Spiegel, preluată de Cronica Română, consideră că acest plan va întâmpina rezistenţă politică considerabilă în rândul politicienilor europeni.
Consiliul miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană (Ecofin) a hotărât să declanşeze procedura de deficit excesiv împotriva Bulgariei, în vederea reducerii acestuia sub limita de 3% admisă de Pactul de Stabilitate şi Creştere. O decizie similară a fost luata şi în cazul Danemarcei, Ciprului şi Finlandei, transmite Antena 3.
Setul de reguli propus de Angela Merkel urmăreşte ca, în cazul insolvenţei efective a unui stat din zona Euro, partea principală a eforturilor de redresare a situaţiei şi consecinţele negative să revină statului în cauză şi investitorilor care au cumpărat obligaţiunile statului respectiv.
Investitorii vor trebui să accepte faptul că pierd un procent din sumele investite în obligaţiunile statelor insolvente, iar statele insolvente vor fi forţate să accepte o guvernare externă care le va decide politica economică. În acest fel, Germania urmăreşte ca statele din zona Euro care nu îşi rezolvă problemele legate de deficitele bugetare să-şi piardă efectiv suveranitatea.
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a susţinut planul propus de Angela Merkel şi a declarat pentru Spiegel că „trebuie să facem în aşa fel ca, în situaţii extreme, statele să poată fi declarate insolvente fără a pune zona Euro în pericol”.
0 comments:
Post a Comment