Thursday, March 18, 2010

TV-ul "porunceste", iar omul isi tortureaza semenii

O romanca a fost unul dintre putinii participanti la o simulare de concurs televizat organizata in Franta care au refuzat sa isi tortureze adversarii. Emisiunea a tras un semnal de alarma privind respectarea oarba a autoritatii de catre oameni, chiar daca este vorba de torturarea semenilor.

Potrivit romancei, experienta vietii in timpul regimului comunist i-a dat puterea sa se opuna indemnurilor prezentatorului emisiunii si publicului si sa refuze sa isi electrocuteze rivalul.

Un documentar francez, Jocul Mortii, a incercat sa demonstreze cum oameni obisnuiti pot fi manipulati pentru a deveni tortionari sau chiar sa execute persoane. Emisiunea arata 80 de persoane care cred ca iau parte la un joc televizat. In conditiile in care era vorba de o editie pilot, participantilor li s-a spus ca nu vor castiga nimic, dar li s-au dat 40 de euro. De asemenea, ei au semnat contracte prin care au fost de acord sa isi electrocuteze rivalii, relateaza BBC News, citat de NewsIn.

Unul cate unul, ei au fost dusi intr-un studio care semana cu cele pentru concursuri televizate. Apoi, li s-a cerut sa electrocuteze un barbat despre care credeau ca este un alt concurent, de fiecare data cand acesta raspundea gresit la o intrebare.

Asaltati de prezentator si de strigatele publicului, care cerea "pedeapsa", majoritatea participanitilor au respectat ordinele si au administra electrosocuri, desi barbatul tipa si ii implora sa se opreasca. In cele din urma, acesta nu mai spunea nimic, simuland ca este mort sau ca si-a pierdut cunostinta.

Conform Evenimentul Zilei, postul de televiziune francez este France 2. Concurentii nu au stiut ca barbatul respectiv este actor si ca electrosocurile nu erau reale.

Numai 16 persoane s-au oprit inainte de administra ultimul soc, potential letal.

Realizatorii acestui documentar au vrut sa traga astfel un semnal de alarma privind respectarea oarba a autoritatii si sa critice showurile de televiziune in care participantii sunt umiliti sau raniti.

Emisiunea a fost inspirata dintr-un experimente realizat in anii '60, la universitatea Yale, de psihologul Stanley Milgram. El a folosit metode similare pentru a analiza cum pot lua parte oamenii la crime in masa.
sursa 9am

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites