Tuesday, March 23, 2010

Dieta Ayurvedica in functie de zodie







Cele 6 gusturi in conceptia ayurvedica sunt dulce, acru, sarat, amar, iute si astringent. Alimentele si condimentele alese cu atentie in functie de gustul lor pot fi tratamente naturiste deosebit de eficiente. In conceptia ayurvedica, sanatatea este reprezetata de o imbinare armonioasa intre trup, starea sufleteasca si mentala.

Zodiile sunt caraterizate puternic de energiile lor planetare, care sunt in concordanta cu aceste 6 gusturi. Mai jos aveti prezentat aceste analogii:




Zodiile guvernate de planeta VENUS: zodia Taur si zodia Balanta

Gustul asociat cu planeta Venus este gustul dulce, considerat chiar gustul iubirii. S-a observat ca persoanele care tocmai au suferit de o dezamagire in dragoste sau duc lipsa de afectiune adesea simt nevoia sa manance multe dulciuri, pentru a compensa tristetea si a beneficia astfel de senzatia de bine. Gustul dulce da senzatia de ceva placut, bland si reconfortant. Imbunatateste memoria, vitalitatea si este recomandat de medicina ayurvedica in caz de depresie.

Nativilor aflati sub influenta planetei Venus le face bine sa manance multa miere (sa evite zaharul) iar ca si condiment, vanilia este condimentul lor.

Fructele dulci (cirese, banane, pere, capsuni, zmeura, curmale) precum si legumele dulci (mazare, rosii) au efect benefic asupra nativilor din zodia Taur si zodia Balanta.


Zodiile guvernate de planeta MERCUR: zodia Gemeni si zodia Fecioara

Gustul sarat este asociat cu planeta Mercur si printre efectele sale putem enumara stimularea circulatiei umorilor, efect diuretic, laxativ, calmeaza balonarile, retine apa in organism, regleaza temperatura corpului etc. In doze mari este vomitiv.

La nivel psihologic, gustul sarat confera o stare de buna dispozitie, satisfactie si relaxare.

Alimentele sarate recomandate pentru nativii din zodia Gemeni si Fecioara sunt: branza sarata, laptele de capra, telemeaua, algele de mare si maslinele. Ceaiul de galbenele are efect deosebit de benefic asupra acestor nativi.



Zodiile guvernate de planeta MARTE: zodia Berbec si zodia Scorpion

Energia lui Marte este in stransa corespondenta cu gustul iute si printre efectele sale enumeram: stimularea organelor, efect insufletitor, de incalzire, stimuleaza pofta de mancare, are efect lacrimogen, usuca transpiratia si echilibreaza secretiile corporale, actioneaza impotriva parazitilor intestinali.

La nivel psihologic, da o senzatie de energie, insufletire, gustul iute fiind preferatul oamenilor activi si plini de pasiune. Nativii din zodia Berbec si Scorpion ar trebui sa tina cont de recomandarile ayurvedice si sa consume alimente si condimente iuti, pentru a fi in armonie cu natura lor energetica si a avea o sanatate perfecta.

Astfel se recomanda: ghimbirul, piperul, ardeiul iute, ridichile, usturoiul, vinetele, hreanul, ceapa, mustarul.

Zodiile guvernate de LUMINARII (Soarele si Luna): Zodia Rac si zodia Leu

Gustul acru are proprietati energizante si racoritoare. La nivel psihic, are efect de clarificare si constientizare, creeaza o senzatie de aventura. De aceea, nativii nascuti in zodia Rac si zodia Leu reusesc sa fie atat de limpezi in decizii si de deschisi spre nou, in special, atunci cand respecta dieta Ayurvedica potrivita lor si gustul acru este prezent in alimentatia lor zilnica. Gustul acru starneste pofta de mancare, favorizeaza secretia salivara, are efect benefic asupra digestiei, combate greata.



Acestor nativi li se recomanda fructele cu gust acrisor (lamaie, grapefruit, visine). Catina si macesele au efecte deosebite asupra organismului nativilor din zodia Rac si Leu si le este recomandat in perioadele de oboseala accentuata. Vinul si otetul sunt de asemenea in armonie cu structura lor zodiacala.

Zodiile guvernate de planeta JUPITER: zodia Sagetator si zodia Pesti

Jupiter, planeta intelepciunii este asociat cu gustul astringent. Acest gust, la nivel psihogic, gustul astringent ajuta persoana sa se focalizeze asupra esentialului, sa elimine detaliile deranjante, sa clarifice si sa fie cumpatat, sa aiba o sanatoasa incredere in fortele proprii.

Gustul astringent este indicat in curele de slabire, are efect calmant, antiinflamator, vindecator, purifica sangele, combate diareea, inhiba secretea salivara si reduce cantitatea de urina.

Alimentele cu gust astringent recomandate nativilor din zodia Sagetator si Pesti sunt gutuile, urzicile, stevia, bananele verzi, rodiile, nucile, toate fructele insuficient coapte, varza, patrunjel. Ceaiurile de urzica si cel de mesteacan sunt recomandate acestor nativi.

Zodiile guvernate de planeta SATURN: zodia Capricorn si zodia Varsator

Gustul amar este asociat planetei Saturn, deoarece este energia realismului si echilibrului. La nivel psihologic, gustul amar este asociat cu dezamagirea, cu trezirea brusca dintr-o iluzie frumoasa si constientizarea realitatii mai putin placute. Oamenii care iubesc gustul amarui sunt oameni idealisti care au avut parte in trecut de dezamagiri si care au ajuns deja la o filozofie personala asupra vietii, matura si realista.

Gustul amar are efect detoxifiant, curata canalele corpului, inhiba secretia salivei, purifica sangele, combate febra, stimuleaza inteligenta.


Nativilor din zodia Capricorn si Varsator, guvernati de Saturn, le sunt recomandate pentru a se echilibra energetic urmatoarele: ciocolata neagra, cicoarea, gulia, radacina de papadie, telina, salata verde, spanacul, rubarba, brusture. Ceaiurile cu efect special asupra acestor nativi sunt cele din coada soricelului, anghinare si musetel.




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites