Friday, May 15, 2009

Tralam-mé-buddhism tantric tibetan cu Ngak’chang Rinpoche-PARTEA 1











Q Ce inseamna tralam-mé – in Tibetana?

R Tralam-mé este un cuvint straniu. El se refera la orice este legat de ce se intimpla in cer-conditii climaterice, precipitatii, curcubee, aurora boreala, asteroizi, meteoriti. Nu avem un cuvint in engleza care sa includa TOT ce se intimpla in cer de aceea l-am lasat in tibetana-tralam-me-a vedea stelele pe cer, luna, viziuni in cer, orice.

Cuvintul ‘khra’(se citeste tra) luat separat inseamna vultur. 'Lam' inseamna context, teritoriu, cale sau defasurare naturala. 'Mé' inseamna foc. Cind ‘khra’ se alatura cuvintului ‘khro’ – ce inseamna ferocitate, atunci apare cuvintul pasiune. Cind ‘khra’ este alaturat lui ‘rGya’ – ce inseamna vast – atunci apar cuvinte ce desemneaza culori. Cind ‘khra’ apare linga ‘lhem’ – ce inseamna instant-apare cuvintul stralucire. Astfel puteti vedea cite intelesuri deriva de aici, toate portretizind culorile si radianta spatiului vast.

'dé tralam-mé' este folosit in contextul aparitiei unei 'vajra romance' (iubire de diamant/tunet) – si de aceea am tradus termenul ca turbulenta poetica.Turbulenta poetica este energia atractiei/iubirii ce se intimpla ca un foc spontan aparut in urma capacitatii de realizare a celor doua persoane.

Aceasta nu se intimpla doar ca o interfata efectiva intre cuplurile romantice barbat/femeie. Exista intre oricine, intr-un anumit grad. Afecteaza modul in care oamenii colaboreaza unii cu ceilalti. O denumim turbulenta poetica fiind un termen ce are legaturi cu Forma(Manifestarea) si Vidul (Nemanifestul); poetic este aspectul de Forma si turbulenta cel de Vid. Tralam-mé este modul in care oamenii rimeaza accidental unii cu ceilalti. De aceea si folosim cuvintul poezie. Cind oamenii se indragostesc ei rimeaza unul cu celalalt. In termeni diluati asta se intimpla in cazul adulterului. Adulterul inseamna slabiciune si pierderea puterii personale. Daca o persoana are relatii cu mai multe persoane deodata isi slabeste tralam-mé. Atunci el/ea gaseste ca este greu sa rimeze cu oricine si de aceea se muta intr-o stare de lipsa de rezonanta. Devine distonant.

Q Distonant?

R Poezia fara rima, fara armonie ar fi ca muzica fara corzi, ceva scirbos de dulce. Distonant e chiar mai rau decit fara rima.

Q Asta se intimpla si cind avem fantezii?

R Da, veti vedea ca intr-un sens mai larg, tralam-mé va afecta relatia voastra cu oricine.In afara de adulter vi s-ar putea intimpla o tradare a prietenilor. Atunci veti deveni cineva care nu se va omori dupa nimeni, si nimeni nu va va mai placea in mod deosebit. Daca nu sinteti loiali in prietenie si asta va distruge tralam-mé, dar intr-un mod mai putin violent decit atunci cind este implicata sexualitatea.Vom vedea asta la oameni care sint egocentrici si au din ce mai putini prieteni.Gasesc din ce in ce mai greu sa placa pe cineva si le gasesc mereu celorlalti greseli.

Q Deci asa ne cercetam gradul/cantitatea de tralam-mé ?

R Da.Daca va e usor sa va faceti prieteni, pastrati-i. Daca nu va este greu sa va indragostiti, atunci aveti un tralam-mé puternic.

Q Ce putem face in afara de practica zilnica pentru a ne repara tralam-mé?

R Nimic.

Q Nimic?

R Nu-doar sa va eliberati. Este un fenomen ce nu poate fi reparat decit prin renastere. Puteti doar sa nu-l erodati si sa nu-l risipiti.

Q Deci cantitatea de tralam-mé este finita pe viata?

R Vine o data cu corpul ca o arena proaspata de absorbanta a tiparelor energetice-e ca un pre-tipar al potentialitatii. Este o dimensiune care corespunde tiparelor/matricelor si care le permite sa se manifeste in relatie cu alte tipare puternic colorate.

Q Are legatura cu bodhicitta?

R Da – dar cu bodhicitta asa cum este inteleasa in Vajrayana –si mai ales in Dzogchen long-dé.

Q Dar bodhicitta poate fi dezvoltata nu-i asa?Asa ca, de ce aceasta nu ar afecta tralam-mé?

R Bodhicitta functioneaza mult mai permitiv decit tralam-mé. Tralam-mé este in parte de natura fizica si partial energetic. Bodhicitta poate fi complet intangibila si de aceea nu poate fi dezvoltata decit prin practici intangibile.Tralam-mé insa se termina ca si multe alte lucruri din viata noastra, incluzind viata in sine.

Q Deci, Rinpoche – daca o persoana si-a alterat tralam-mé poate dezvolta bodhicitta.

R Da


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites