Thursday, October 8, 2009

HYPATIA-O ALTA CHESTIE MISTO FACUTA DE CRESTINI


Profilul lui Hypatia

Drawing of Hypatia holding an oversized astrolabe. Art purchased from clipart.com

  • Locatie: Alexandria, Egipt
  • nascuta in 370AD, moarta in 415, or 416AD
  • Ocupatie: Matematiciana, filozoafa, educatoare, inventatoare
  • a trait la sfirsitul perioadei Ptolemaice si la sfirsitul imperiului roman
  • Mentorul sau a fost tatal ei, Theon
  • Documente ale studentului sau Synesius din Cyrene, Episcop de Ptolemais, supravietuiesc pentru studiu


Hypatia din Alexandria Egipt, a fost ucisa in mod brutal din cauza credintei sale pagine, si din cauza geloziei unui oficial inalt care nu-si putea permite ca si comunitatea 'lui' sa consulte o femeie mai inteligenta si mai educata decit el. Faimoasa Biblioteca din Alexandria a fost cimpul sau de cercetare, si sursa inspiratiei sale.

Multi istorici o citeaza ca pe inventatoarea astrolabului, a planosferei, hidroscopului si al multor lucrari de matematica si filozofie, din care citeva supravietuiesc si azi. Studentul sau Synesius i-a scris scrisori ce exista inca.

In timpul Hypatiei, Alexandria era un mare centru universitar si stiintific,rivalizind cu Athena si Roma. Populatia cosmopolita nu era totusi prea tolerata, din cauza raspindirii crestinismului in Egipt, ce cauzase neintelegeri intre ei, evrei si pagini.

Fiind o filozoafa neoplatonica, apartinea traditiei matematice a Academiei din Atena reprezentata de Eudoxus din Cnidus, dar si a lui Plotin, descurajind cercetarea empirica si incurajind studiile matematice.

Hypatia era fiica lui Theon, care i-a fost si profesor, si ultimul matematician asociat cu Biblioteca din Alexandria. A calatorit atit la Atena cit si in Italia pentru a studia, inainte de a deveni capul scolii platonice din Alexandria in anul 400. Ea a lucrat ca profesor de filozofie, predindu-l atit pe Plato cit si pe Aristotel. Elevii ei erau atit crestini cit si pagini, localnici si straini.

Cu toate ca era pagina, era respectata atit de elevii ei crestini cit si de comunitatea scolastica crestina, ambele laudindu-i virtutea, si fiind de acord ca era virgina.

Hypatia a atras minia crestinilor care au crezut ca din cauza ei prefectul imperial Orestes si episcopul Chiril nu au putut fi reconciliati.
In martie 415, lectica ei a fost imobilizata in drumul spre casa de o ceata de crestini.Era Postul Pastelui. Ceata alcatuita de calugari nitrieni era condusa de un anume Petru Cititorul, asistentul lui Chiril. Calugarii crestini au dezbracat-o in pielea goala si au ucis-o in mod brutal..nu pot scrie cum, mi se face rau..dati si voi un google.


In 1843, nemtii Soldan si Heppe au scris in lucrarea lor Istoria Vrajitoriei ca probabil Hypatia a fost prima femeie arsa ca vrajitoare din istorie, de minunatii de crestini.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites