Celebrele versuri “Munţii noştri aur poartă,/ Noi cerşim din poartă-n poartă” par mai reale ca niciodată, acum, când preţul metalului preţios a ajuns la o valoare-record. Sute de tone de aur aşteaptă să fie exploatate în Alba şi în Hunedoara. Scoase la suprafaţă, ne-ar face una dintre cele mai bogate ţări din Europa.
România are aur, chiar dacă în acest moment nici o mină nu este deschisă. Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în cele patru zone miniere pentru care diverse companii au licenţe de explorare (Roşia Montană - Alba, Rovina, Certej, Băiţa Crăciuneşti - Hunedoara) ar exista circa 354 de tone de minereu. Adică, peste 15 miliarde de euro! Din toată această sumă, României i-ar reveni doar 600 de milioane de euro, pentru că noi luăm doar redevenţa de 4% din valoarea zăcământului care este scos la suprafaţă de companii străine.
Băse vrea încă 100 de tone în vistieria ţării
Preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca aurul extras din Munţii Apuseni care revine ţării noastre să se ducă în rezerva BNR, pe care o doreşte îmbogăţită cu încă 100 de tone. La ora actuală, în vistieria BNR există 103,6 tone de aur, după ce, în anul 2000, erau 104 tone. Diferenţa reprezintă aurul pe care statul l-a retrocedat în ultimii ani. Conform Pro tv, în ţara noastră mai există 5 perimetre în explorare, pe care diverşi investitori testează terenul. Se pare că o companie cu acţionari în Marea Britanie a dat peste un zăcământ imens la Brad, însă oficialii statului ţin totul secret.
Hoţii din SUA s-au pus pe furat bijuterii
Din cauza preţului tot mai crescut al aurului, hoţii din SUA nu mai sunt interesaţi de genţi sau de portofele, ci de bijuterii. Astfel, în ultimele zile au fost înregistrate sute de cazuri în care infractorii au smuls pur şi simplu de la gâtul sau de la urechile trecătorilor podoabele din aur, pe care le-au vândut apoi la amanet. Cei mai curajoşi atacă chiar şi marile magazine de bijuterii.
În America se folosesc monede din aur
În primăvara acestui an, Utah a devenit primul stat din SUA care a admis prin lege folosirea monedelor din aur şi din argint, emise de Monetăria americană, ca mijloace de plată la valoarea metalelor din care sunt produse. Moneda “American Eagle” are o valoare inscripţionată de un dolar, însă valoarea reală e mai mare, întrucât este realizată din aur.
Presa americană scria că legea votată în Utah are ca scop încurajarea populaţiei să folosească monede din aur şi din argint ca bani, dar la valoarea metalului preţios folosit. Măsura a fost inspirată de susţinătorii Tea Party, mişcare conservatoare din SUA.
O parte din aderenţii acesteia consideră că dolarul ar trebui să fie garantat prin aur sau prin argint. Legea e prima de acest fel din SUA, însă mai multe state, între care Minnesota, Idaho şi Georgia, analizează decizii similare. Hotărârea americanilor a înflăcărat imaginaţia unor analişti care-şi doresc întoarcerea la banii din aur, aşa cum era în trecut.
cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
0 comments:
Post a Comment