Liliana Ivan
În tradiţia populară, la data de 20 iulie este celebrat Sânt Ilie, o divinitate Solară şi meteorologică, care aduce ploaie, provoacă trăznete, tunete şi incendii. Ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, care leagă şi dezleagă ploile, ziua zeului solar (Sant-Ilie) era considerată ca fiind mijlocul sezonului pastoral.
Dacă tună şi fulgeră în această zi, alunele şi fructele din livezi vor avea viermi. În multe localităţi din ţară se mai păstrează obiceiul recoltării mierii de albine, cunoscut sub numele de „retezatul stupilor".
Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor, apărându-le stupii de furtul manei.
În ziua praznicului, nu este bine să stai sub un carpen, deoarece dracul este atras de acest pom şi poţi fi trăsnit de Prooroc, care-l urmăreşte pe drac.
.
Tradiţia spune că, până în ziua praznicului, nu se mănâncă mere, fructele Sfântului Ilie, ca să nu-l superi pe prooroc. Abia după ce se sfinţesc la biserică, merele se împart prietenilor, rudelor şi săracilor. Respectând această tradiţie, merele dulci se păstrează mai bine şi devin mai gustoase.
Sf. Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, iar credinţa şi curajul lui sunt exemple pentru creştinătate.
Tot în ziua praznicului, se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. Acum se fac provizii de busuioc şi de alte plante de leac, se usucă şi se păstrează în farmacia casei.
Busuiocul, plantă venerată la praznicul proorocului
În ţara noastră, busuiocul este o valoroasă plantă de cultură care poate fi valorificată sub diferite forme: pulbere, infuzie, decoct, tinctură şi ulei volatil.
„Această plantă tratează mai bine de 80 de afecţiuni”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
„Persoanele care consumă zilnic 1 l de apă în care adaugă o picătură de ulei volatil de busuioc sunt mai rezistente la infecţiile cu bacterii luate din alimente".
Previne toxiinfecţiile alimentare
Preocupaţi de efectele terapeutice ale busuiocului, cercetătorii de la Colegiul de Farmacie Poona, din India, au realizat un studiu din care se evidenţiază proprietatea antiinflamatorie a busuiocului. Tinctura, spun specialiştii, a redus inflamaţiile în proporţie de 73 %, la un interval de 24 de ore de la începerea tratamentului.
Previne ateroscleroza
Substanţele antioxidante conţinute de busuioc previn depunerile de toxine şi de grăsimi pe artere şi menţin elasticitatea vaselor. Astfel, alături de oregano, busuiocul este principalul condiment folosit în aromatizarea preparatelor culinare: salate, sosuri pentru paste sau pizza, combătând formarea plăcilor de aterom.
Tratează afecţiunile respiratorii
De asemenea, cercetările efectuate în mai multe ţări din Europa au dovedit că ceaiul de busuioc este eficient în cazul afecţiunilor respiratorii, mai ales în bronşită, dar şi în caz de astm şi de artrită. Mai mult, o dietă care include şi ceaiuri din busuioc reduce nivelul glucozei din sânge, prevenind astfel apariţia diabetului.
Cercetătorii cred că efectul se datorează uleiului din plantă, care are acţiune antinflamatoare, revigorantă şi energizantă. Datorită acestor proprietăţi, busuiocul limitează procesul de uzură. Terapia trebuie urmată timp de 14 zile, iar în acest interval se consumă zilnic câte patru linguriţe de pulbere.
Previne infarctul
Alte studii europene semnalează că atunci când se administrează zilnic unui bolnav preparate cu busuioc sub formă de infuzie,de sirop sau de mâncare asezonată cu pulbere de busuioc (timp de trei luni), terapia aceasta previne infarctul, deoarece busuiocul protejează arterele coronare de depunerile de colesterol, menţinând sub control şi tensiunea arterială.
Adjuvant în depresie
În depresie şi în nevroze, se recomandă amestecul, în proporţii egale, de pulbere de busuioc şi de sunătoare, din care se ia câte o linguriţă de 4-6 ori pe zi. Tratamentul se face vreme de opt săptămâni.
Combate oboseala cronică
Se amestecă: patru linguri de pulbere măcinată fin, 12 linguri de miere şi patru linguri de polen proaspăt. Zilnic se administrează câte 4-6 linguri de amestec, în cure de zece zile, urmate de alte cinci zile de pauză, apoi tratamentul se poate relua. Este un remediu cu efecte complexe, care fortifică sistemul nervos şi are acţiune de relaxare.
sursa click.ro
0 comments:
Post a Comment