Placinta cu praz
Ingrediente: Pentru aluat (10 bucati) - 500 g faina, 2 oua, 50 g margarina, 100 g smantana, 20 g drojdie, sare. Pentru umplutura - 8 oua, 100 g smantana, 2 fire de praz, 2 linguri branza de vaci (sau de oi), o lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare: * Aluatul: Drojdia se dizolva in putina apa calduta sau lapte si zahar. Se introduc cu atentie pe rand ouale batute cu putina sare, smantana si faina cernuta. Se framanta un aluat. Spre sfarsitul framantatului se adauga untul topit sau margarina, se incorporeaza bine amestecandu-se cu mana si se pune la cald pentru 1-1,5 ore sa se ridice de 2-3 ori. Cand e gata, se mai framanta putin si se trece la modelarea placintelelor.
Umplutura: Prazul se taie in cerculete mici si se caleste in ulei. Ouale se fierb tari, se trec prin apa rece si se curata. Se dau prin razatoare ori se trec prin masina de tocat si se amesteca cu prazul, smantana si o lingura-doua de branza. Se sareaza, se condimenteaza cu piper. Aluatul se intinde cam de 0,5-0,7 cm si se taie in patratele nu prea mari. La mijlocul patratelului se pune umplutura si se strange sub forma de plic. Se mai lasa sa se ridice vreme de 20-25 de minute, se ung cu ou batut si se coc la cuptor. Se servesc calde, cu smantana.
Nota: Din astfel de aluat se mai prepara placinte cu cartofi si ciuperci, mere, dovleac, visine, carne.
Invartite
Ingrediente: Pentru aluat: 500 g faina, 300 g unt, 4/5 pahar apa, 1 ou, o lingura otet, o jumatate lingurita sare, 2 pahare faina de calitate superioara, 200 g unt sau margarina, 200 g smantana, o jumatate lingurita sare, o lingura de otet de vin.
Pentru umplutura: Cu carne - 500 g carne ori ficat, 2 cepe, 2 oua, jumari de pui, sare, piper.
Cu branza de vaci - 500 g branza, 1 ou, 1-2 linguri zahar, 1-2 linguri stafide, un praf vanilie.
Cu branza de oi - 500 g branza, 1 ou, marar, ceapa verde.
Cu cartofi - 700 g cartofi, 2-3 cepe, jumari de pasare, sare, piper.
Cu varza acra - 1 kg varza acra, 2-3 cepe, jumari, sare.
Cu mere - 5-6 mere mari, putin acrisoare, 3-4 linguri zahar, miezul a 10-15 nuci, o lingura pesmet, scortisoara.
Cu dovleac - 700 g dovleac, 3 linguri zahar, 2 linguri ulei, o mana stafide, un varf de cutit scortisoara, miezul a 15-20 nuci.
Mod de preparare:
Aluatul - 300 g unt ori margarina abia scoase din frigider se maruntesc cu cutitul pe o scandura, se adauga 500 g de faina de grau cernuta si se amesteca impreuna, timp de 4-5 minute. In faina se face o adancitura, in care se toarna 4/5 de pahar de apa cu un ou batut, o lingura de otet si 1/2 lingurita sare. Se amesteca, se framanta aluatul, i se da forma de sfera, se acopera si se pune la rece pentru 30-40 de minute. Si mai bine e sa se pregateasca din el invartite a doua zi.
Din acest aluat, se intind foi cat mai subtiri, care se ung cu umplutura si se ruleaza. Se rasucesc putin si se invart in forma de spirala. Ca sa aiba un aspect frumos, sa fie rumene, inainte de a fi puse la copt, se ung cu ou batut.
Umplutura se prepara astfel:
* Cu carne: Carnea de porc, vita ori amestecata sau ficatul se fierb, se racesc, se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa cruda ori prajita, cu ouale fierte tari si cu cateva jumari de pasare. Se sareaza si condimenteaza dupa gust.
* Cu branza de vaci: Branza se amesteca cu un ou crud, 1-2 linguri zahar, stafide bine spalate si zvantate si un praf de vanilie.
* Cu branza de oi: Se adauga un ou crud, cozi de ceapa verde si marar, taiate marunt cu cutitul. Daca branza nu e prea grasa, se adauga in ea bucatele de unt proaspat.
* Cu cartofi: cartofii se fierb in coaja, se curata, se dau prin razatoare sau masina de tocat, se amesteca cu ceapa prajita si cu cateva jumari de pasare. Se sareaza si pipereaza.
* Cu varza acra: varza se scurge de moare (zeama), se taie marunt si se prajeste impreuna cu ceapa (se poate si praz). Se amesteca cu jumarile si se condimenteaza.
* Cu mere: merele se dau prin razatoarea cu gauri mari, se lasa sa se scurga, se adauga zaharul, pesmetele, miezul faramitat de nuci, praful de scortisoara. Cand invartitele-s gata, este bine sa turnam peste ele un sirop din zahar, apa si praf de vanilie (1-2 linguri de zahar la un pahar de apa fiarta) ori miere de albine incalzita.
* Cu dovleac: se trece dovleacul prin razatoare si se inabusa in ulei. Spre sfarsit i se adauga zaharul, nuca trecuta prin masina de tocat, stafidele si scortisoara.
Salata de peste
Ingrediente: 2 cutii sprot afumat, 200 g cascaval, 4 cartofi, 2 morcovi, 5 oua, 2 cepe, 400 g maioneza.
Mod de preparare:
Separat, punem la fiert cartofii, morcovii si ouale. Sprotul se mixeaza cu furculita. Cand s-au racit ouale, albusul se separa de galbenus. Albusul se trece prin razatoarea cea mai marunta si se amesteca cu cascavalul, la fel, dat prin razatoarea mica. Ceapa se curata si se taie fin, se trece prin apa fierbinte, astfel capatand un gust deosebit.
Pe un platou se aseaza in straturi:1/2 cantitate sprot, peste care se intinde un strat subtire de maioneza, apoi se pun 1/2 cartofi, 1/2 ceapa, 1/2 morcovi, 1/2 albus+cascaval, 1/2 maioneza, 1/2 galbenus faramitat. Repetam straturile in afara de albus si galbenus. Dupa ce se pune iar maioneza, se presara albusul+cascavalul, deasupra galbenusul si verdeata. Se lasa salata pentru cateva ore la rece sa se imbibe.
Salata de sfecla rosie cu nuci si usturoi
Ingrediente: 1 kg sfecla rosie, un pahar miez de nuci prajite, 3 oua, 500 g maioneza, 4-5 catei de usturoi, sare.
Mod de preparare:
Se spala bine sfecla si se fierbe in coaja cam 2 ore (sau se coace). Se raceste si se curata de coaja, se rade. Nucile se sparg si se prajeste miezul. Ouale se fierb cat mai tari si se trec sub dusul rece. Sfecla si ouale se trec prin razatoare. Nucile se sfarama mai mascate (nu prin masina de tocat). Se aseaza pe un capat de prosop si se invelesc cu celalalt. Se trece pe deasupra cu sucitorul. Se amesteca toate cu sfecla, maioneza si usturoiul pisat, se potriveste de sare.
Costita de porc in foi de varza acra
Ingrediente: 1 kg costita de purcel, 200 g orez, 200 g ciuperci, 0,5 kg prune uscate, 2 cepe, un praz, un morcov, un ardei dulce, o radacina telina, o radacina patrunjel, 2 linguri bulion de rosii, ulei, cate o legatura marar si patrunjel.
Mod de preparare:
* Costita de porc se taie bucatele mai mici, se spala, se scurge de apa, se sareaza si se rumeneste pe o tigaie. In grasimea lasata, se calesc ceapa si prazul taiate felii. Cand prind culoare, se adauga bulionul de rosii.
* Separat, se taie marunt morcovul, ardeiul, ciupercile, radacina de telina si patrunjel. Se amesteca totul cu orezul, verdeata si condimentele, se sareaza dupa gust.
* Foaia de varza murata se croieste dupa dimensiuni potrivite, se clateste putin in apa rece sa nu fie prea sarata ori acra. In fiecare foaie pregatita se pune cate o costita si un pic de umplutura si se invartesc ca sarmalele. Printre straturi se mai aseaza si prunele uscate. Se da totul la cuptor pentru 1,5-2 ore.
Miel umplut
Ingrediente: un mielut de 1,5-2 kg, 3-4 cepe, otet de mere, vin alb, condimente (cuisoare, rozmarin, coriandru, piper negru, frunze dafin).
Umplutura: 1 kg maruntaie de miel, dintre care sa predomine ficatul, 2-3 cepe, un praz nu prea mare, o lingura de orez, un pahar nuci prajite, 3 oua, un borcanas maioneza, sare, condimente.
Mod de preparare: Se curata bine mielutul, se sareaza pe dinauntru si dinafara, se pregateste marinata din vin alb, putin otet de mere, ceapa, sare si condimente si se pune mielul la marinat pentru vreo 12 ore. * Maruntaiele se fierb si se toaca, orezul, la fel, se fierbe, nucile se prajesc si se maruntesc. Ceapa si prazul se calesc in ulei si se trec prin masina de tocat.
Se amesteca toate, se adauga 1-2 linguri maioneza, ouale, sare dupa gust, condimente. Se umple cu aceasta compozitie mielul, se coase, se unge cu maioneza si se da la cuptor. Din cand in cand, se mai unge cu maioneza, pana ce se rumeneste.
DULCIURI
Mule
Ingrediente: 1 kg branza de vaci, 200 g stafide, 2 oua, o lingura zahar tos, un plic zahar vanilat, un pachet unt. Pentru coca - 5 oua, 1 litru lapte, o lingura zahar, o lingurita ulei, un varf cutit sare, faina cat sa iasa o compozitie mai subtire ca smantana.
Mod de preparare: Se prepara mai intai coca ca pentru clatite din ingredientele recomandate, apoi se coc pe tigaie foile cat mai subtiri. Branza se amesteca cu stafidele, ouale, zaharul tos si vanilat. Foile se taie in fasii cam de 3-3,5 cm latime.
La capatul fiecarei fasii se aseaza cate o lingurita din amestecul de branza si se modeleaza in forma de triunghiuri mici, asa-zisele, in Basarabia - mule. Se aseaza intr-un cazanel uns cu unt si intre fiecare strat de mule se mai pun bucatele de unt. Se dau la cuptor pentru o jumatate de ora si se servesc calde cu smantana.
Trandafiri
Ingrediente: Pentru aluat - 500 g margarina pentru copt, 5 galbenusuri, 1,5 pahare smantana, esente aromate, faina cat cuprinde. Pentru crema - 5 albusuri, 3 linguri zahar, 2-3 pahare miez de nuci macinat.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat potrivit de tare din ingredientele propuse. Aluatul se da la frigider pentru cateva ore. Se intind apoi cu sucitorul foi de 2-3 mm grosime. Separat, se bat ouale cu zaharul, spuma, se amesteca cu miezul de nuci trecut prin masina de tocat (in loc de aceasta umplutura se poate folosi dulceata de trandafir). Se ung foile si se ruleaza. Se taie din aceasta rulada bucatele de pana la 3 cm lungime, se intorc pe verticala si se desfac putin sub forma de trandafir. Se coc la cuptor sau rola, la foc incet si, cand sunt gata, rostogoliti-le prin zaharul pudra.
Pliculete cu visine
Ingrediente: 250 g margarina pentru copt, 100 g smantana, 3 galbenusuri, un borcan de 1kg cu visine in suc propriu, faina cat cuprinde, esente aromate, zahar pudra.
Mod de preparare: Se framanta din aceste ingrediente un aluat potrivit de vartos. Apoi se modeleaza din el bilute nu prea mari si se pun intr-o punga la frigider pentru cateva ore. Visinele se scurg in sita si se indulcesc daca e nevoie. Fiecare biluta se lateste cu sucitorul, se pun la mijloc visine si se strang in forma de pliculet. Se coc la foc domol, se scot si, fierbinti, se pudreaza.
Chisinau, Basarabia
Ingrediente: Pentru aluat (10 bucati) - 500 g faina, 2 oua, 50 g margarina, 100 g smantana, 20 g drojdie, sare. Pentru umplutura - 8 oua, 100 g smantana, 2 fire de praz, 2 linguri branza de vaci (sau de oi), o lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare: * Aluatul: Drojdia se dizolva in putina apa calduta sau lapte si zahar. Se introduc cu atentie pe rand ouale batute cu putina sare, smantana si faina cernuta. Se framanta un aluat. Spre sfarsitul framantatului se adauga untul topit sau margarina, se incorporeaza bine amestecandu-se cu mana si se pune la cald pentru 1-1,5 ore sa se ridice de 2-3 ori. Cand e gata, se mai framanta
Umplutura: Prazul se taie in cerculete mici si se caleste in ulei. Ouale se fierb tari, se trec prin apa rece si se curata. Se dau prin razatoare ori se trec prin masina de tocat si se amesteca cu prazul, smantana si o lingura-doua de branza. Se sareaza, se condimenteaza cu piper. Aluatul se intinde cam de 0,5-0,7 cm si se taie in patratele nu prea mari. La mijlocul patratelului se pune umplutura si se strange sub forma de plic. Se mai lasa sa se ridice vreme de 20-25 de minute, se ung cu ou batut si se coc la cuptor. Se servesc calde, cu smantana.
Nota: Din astfel de aluat se mai prepara placinte cu cartofi si ciuperci, mere, dovleac, visine, carne.
Invartite
Ingrediente: Pentru aluat: 500 g faina, 300 g unt, 4/5 pahar apa, 1 ou, o lingura otet, o jumatate lingurita sare, 2 pahare faina de calitate superioara, 200 g unt sau margarina, 200 g smantana, o jumatate lingurita sare, o lingura de otet de vin.
Pentru umplutura: Cu carne - 500 g carne ori ficat, 2 cepe, 2 oua, jumari de pui, sare, piper.
Cu branza de vaci - 500 g branza, 1 ou, 1-2 linguri zahar, 1-2 linguri stafide, un praf vanilie.
Cu branza de oi - 500 g branza, 1 ou, marar, ceapa verde.
Cu cartofi - 700 g cartofi, 2-3 cepe, jumari de pasare, sare, piper.
Cu varza acra - 1 kg varza acra, 2-3 cepe, jumari, sare.
Cu mere - 5-6 mere mari, putin acrisoare, 3-4 linguri zahar, miezul a 10-15 nuci, o lingura pesmet, scortisoara.
Cu dovleac - 700 g dovleac, 3 linguri zahar, 2 linguri ulei, o mana stafide, un varf de cutit scortisoara, miezul a 15-20 nuci.
Mod de preparare:
Aluatul - 300 g unt ori margarina abia scoase din frigider se maruntesc cu cutitul pe o scandura, se adauga 500 g de faina de grau cernuta si se amesteca impreuna, timp de 4-5 minute. In faina se face o adancitura, in care se toarna 4/5 de pahar de apa cu un ou batut, o lingura de otet si 1/2 lingurita sare. Se amesteca, se framanta aluatul, i se da forma de sfera, se acopera si se pune la rece pentru 30-40 de minute. Si mai bine e sa se pregateasca din el invartite a doua zi.
Din acest aluat, se intind foi cat mai subtiri, care se ung cu umplutura si se ruleaza. Se rasucesc putin si se invart in forma de spirala. Ca sa aiba un aspect frumos, sa fie rumene, inainte de a fi puse la copt, se ung cu ou batut.
Umplutura se prepara astfel:
* Cu carne: Carnea de porc, vita ori amestecata sau ficatul se fierb, se racesc, se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa cruda ori prajita, cu ouale fierte tari si cu cateva jumari de pasare. Se sareaza si condimenteaza dupa gust.
* Cu branza de vaci: Branza se amesteca cu un ou crud, 1-2 linguri zahar, stafide bine spalate si zvantate si un praf de vanilie.
* Cu branza de oi: Se adauga un ou crud, cozi de ceapa verde si marar, taiate marunt cu cutitul. Daca branza nu e prea grasa, se adauga in ea bucatele de unt proaspat.
* Cu cartofi: cartofii se fierb in coaja, se curata, se dau prin razatoare sau masina de tocat, se amesteca cu ceapa prajita si cu cateva jumari de pasare. Se sareaza si pipereaza.
* Cu varza acra: varza se scurge de moare (zeama), se taie marunt si se prajeste impreuna cu ceapa (se poate si praz). Se amesteca cu jumarile si se condimenteaza.
* Cu mere: merele se dau prin razatoarea cu gauri mari, se lasa sa se scurga, se adauga zaharul, pesmetele, miezul faramitat de nuci, praful de scortisoara. Cand invartitele-s gata, este bine sa turnam peste ele un sirop din zahar, apa si praf de vanilie (1-2 linguri de zahar la un pahar de apa fiarta) ori miere de albine incalzita.
* Cu dovleac: se trece dovleacul prin razatoare si se inabusa in ulei. Spre sfarsit i se adauga zaharul, nuca trecuta prin masina de tocat, stafidele si scortisoara.
Salata de peste
Ingrediente: 2 cutii sprot afumat, 200 g cascaval, 4 cartofi, 2 morcovi, 5 oua, 2 cepe, 400 g maioneza.
Mod de preparare:
Separat, punem la fiert cartofii, morcovii si ouale. Sprotul se mixeaza cu furculita. Cand s-au racit ouale, albusul se separa de galbenus. Albusul se trece prin razatoarea cea mai marunta si se amesteca cu cascavalul, la fel, dat prin razatoarea mica. Ceapa se curata si se taie fin, se trece prin apa fierbinte, astfel capatand un gust deosebit.
Pe un platou se aseaza in straturi:1/2 cantitate sprot, peste care se intinde un strat subtire de maioneza, apoi se pun 1/2 cartofi, 1/2 ceapa, 1/2 morcovi, 1/2 albus+cascaval, 1/2 maioneza, 1/2 galbenus faramitat. Repetam straturile in afara de albus si galbenus. Dupa ce se pune iar maioneza, se presara albusul+cascavalul, deasupra galbenusul si verdeata. Se lasa salata pentru cateva ore la rece sa se imbibe.
Salata de sfecla rosie cu nuci si usturoi
Ingrediente: 1 kg sfecla rosie, un pahar miez de nuci prajite, 3 oua, 500 g maioneza, 4-5 catei de usturoi, sare.
Mod de preparare:
Se spala bine sfecla si se fierbe in coaja cam 2 ore (sau se coace). Se raceste si se curata de coaja, se rade. Nucile se sparg si se prajeste miezul. Ouale se fierb cat mai tari si se trec sub dusul rece. Sfecla si ouale se trec prin razatoare. Nucile se sfarama mai mascate (nu prin masina de tocat). Se aseaza pe un capat de prosop si se invelesc cu celalalt. Se trece pe deasupra cu sucitorul. Se amesteca toate cu sfecla, maioneza si usturoiul pisat, se potriveste de sare.
Costita de porc in foi de varza acra
Ingrediente: 1 kg costita de purcel, 200 g orez, 200 g ciuperci, 0,5 kg prune uscate, 2 cepe, un praz, un morcov, un ardei dulce, o radacina telina, o radacina patrunjel, 2 linguri bulion de rosii, ulei, cate o legatura marar si patrunjel.
Mod de preparare:
* Costita de porc se taie bucatele mai mici, se spala, se scurge de apa, se sareaza si se rumeneste pe o tigaie. In grasimea lasata, se calesc ceapa si prazul taiate felii. Cand prind culoare, se adauga bulionul de rosii.
* Separat, se taie marunt morcovul, ardeiul, ciupercile, radacina de telina si patrunjel. Se amesteca totul cu orezul, verdeata si condimentele, se sareaza dupa gust.
* Foaia de varza murata se croieste dupa dimensiuni potrivite, se clateste putin in apa rece sa nu fie prea sarata ori acra. In fiecare foaie pregatita se pune cate o costita si un pic de umplutura si se invartesc ca sarmalele. Printre straturi se mai aseaza si prunele uscate. Se da totul la cuptor pentru 1,5-2 ore.
Miel umplut
Ingrediente: un mielut de 1,5-2 kg, 3-4 cepe, otet de mere, vin alb, condimente (cuisoare, rozmarin, coriandru, piper negru, frunze dafin).
Umplutura: 1 kg maruntaie de miel, dintre care sa predomine ficatul, 2-3 cepe, un praz nu prea mare, o lingura de orez, un pahar nuci prajite, 3 oua, un borcanas maioneza, sare, condimente.
Mod de preparare: Se curata bine mielutul, se sareaza pe dinauntru si dinafara, se pregateste marinata din vin alb, putin otet de mere, ceapa, sare si condimente si se pune mielul la marinat pentru vreo 12 ore. * Maruntaiele se fierb si se toaca, orezul, la fel, se fierbe, nucile se prajesc si se maruntesc. Ceapa si prazul se calesc in ulei si se trec prin masina de tocat.
Se amesteca toate, se adauga 1-2 linguri maioneza, ouale, sare dupa gust, condimente. Se umple cu aceasta compozitie mielul, se coase, se unge cu maioneza si se da la cuptor. Din cand in cand, se mai unge cu maioneza, pana ce se rumeneste.
DULCIURI
Mule
Ingrediente: 1 kg branza de vaci, 200 g stafide, 2 oua, o lingura zahar tos, un plic zahar vanilat, un pachet unt. Pentru coca - 5 oua, 1 litru lapte, o lingura zahar, o lingurita ulei, un varf cutit sare, faina cat sa iasa o compozitie mai subtire ca smantana.
Mod de preparare: Se prepara mai intai coca ca pentru clatite din ingredientele recomandate, apoi se coc pe tigaie foile cat mai subtiri. Branza se amesteca cu stafidele, ouale, zaharul tos si vanilat. Foile se taie in fasii cam de 3-3,5 cm latime.
La capatul fiecarei fasii se aseaza cate o lingurita din amestecul de branza si se modeleaza in forma de triunghiuri mici, asa-zisele, in Basarabia - mule. Se aseaza intr-un cazanel uns cu unt si intre fiecare strat de mule se mai pun bucatele de unt. Se dau la cuptor pentru o jumatate de ora si se servesc calde cu smantana.
Trandafiri
Ingrediente: Pentru aluat - 500 g margarina pentru copt, 5 galbenusuri, 1,5 pahare smantana, esente aromate, faina cat cuprinde. Pentru crema - 5 albusuri, 3 linguri zahar, 2-3 pahare miez de nuci macinat.
Mod de preparare:
Se framanta un aluat potrivit de tare din ingredientele propuse. Aluatul se da la frigider pentru cateva ore. Se intind apoi cu sucitorul foi de 2-3 mm grosime. Separat, se bat ouale cu zaharul, spuma, se amesteca cu miezul de nuci trecut prin masina de tocat (in loc de aceasta umplutura se poate folosi dulceata de trandafir). Se ung foile si se ruleaza. Se taie din aceasta rulada bucatele de pana la 3 cm lungime, se intorc pe verticala si se desfac putin sub forma de trandafir. Se coc la cuptor sau rola, la foc incet si, cand sunt gata, rostogoliti-le prin zaharul pudra.
Pliculete cu visine
Ingrediente: 250 g margarina pentru copt, 100 g smantana, 3 galbenusuri, un borcan de 1kg cu visine in suc propriu, faina cat cuprinde, esente aromate, zahar pudra.
Mod de preparare: Se framanta din aceste ingrediente un aluat potrivit de vartos. Apoi se modeleaza din el bilute nu prea mari si se pun intr-o punga la frigider pentru cateva ore. Visinele se scurg in sita si se indulcesc daca e nevoie. Fiecare biluta se lateste cu sucitorul, se pun la mijloc visine si se strang in forma de pliculet. Se coc la foc domol, se scot si, fierbinti, se pudreaza.
Chisinau, Basarabia
0 comments:
Post a Comment