Monday, May 2, 2011

Mormantul lui Bnei Hezir

Share/Bookmark

Mormantul lui Bnei Hezir este unul dintre renumitele morminte de pe valea Cedrilor, vale cunoscuta si sub numele de "Valea lui Iosafat", fiind asezat pe partea estica a vaii, la poalele Muntelui Maslinilor, imediat langa zidurile Ierusalimului, intre Mormantul lui Zaharia si Mormantul lui Absalom.


Acesta este de fapt o cripta funerara folosita de familia cohen (familie preoteasca, urmasa directa a lui Avraam), cunoscuta mai ales dupa numele lui Hezir; numele acestuia este pomenit in mai multe locuri din Vechiul Testament. In interiorul muntelui se afla deci mai multe morminte. In limba ebraica, cuvantul "bnei" inseamna "fii", de unde reiese ca numele mormantului ar fi: "Mormantul fiilor lui Hezir".


Mormantul lui Bnei Hezir - marturii biblice


In cartea I Paralipomena (Cronici), gasim enumerate cele 24 de familii preotesti (cohen), in ordinea slujirii lor la Templu, printre care se afla si cea a lui Hezir. "Al saptesprezecelea lui Hezir, al optsprezecelea lui Hapitet (...) Aceasta era insirarea lor la slujba, cum trebuia sa vina in templul Domnului, dupa randuiala lor data prin Aaron, tatal lor, cum poruncise acestuia Domnul Dumnezeul lui Israel" (I Paralipomena 24, 15, 19).

Mormantul lui Absalom - Mormantul lui Bnei Hezir - Mormantul lui Zaharia

In cartea Neemia (II Ezdra), il intalnim pe Hezir semnand un document preotesc. Neemia era unul dintre slujitorii de la curtea domneasca a regelui persan Artaxerxes. In jurul anului 445 i.Hr, el s-a intors in Tara Sfanta, spre a intalni pe cei intorsi din robie. Dupa cateva lui, regele l-a rugat sa ramana in Ierusalim. Astfel, el a inceput sa ajute pe oameni, atat economic, cat si social.


Neemia a intocmit un "contract" intre popor si Dumnezeu, act semnat de toate familiile preotesti, printre care si de cea a lui Hezir. "Pentru toate acestea, facem legamant pe care si noi insine cu iscalitura, si capeteniile, levitii si preotii nostri il intaresc cu pecetea. Iata acum si cei care si-au pus pecetea lor: (...) Magpias, Mesulam, Hezir" (Neemia 9, 38; 10, 1, 20).

Mormantul lui Bnei Hezir - Mormantul lui Zaharia

Mormantul lui Bnei Hezir - scurt istoric


Mormantul lui Hezir este cel mai vechi dintre cele patru marete morminte sapate in piatra, aflate in Valea Cedrilor, el datand inca din perioada celui de-al doilea Templu. Mormantul numit "al lui Bnei Hezir" este datat ca fiind construit cu un secol sau doua mai inainte de Hristos, in perioada hasmoneilor.


In interor, el se arata ca un complex de pesteri funarare. Initial, in interiorul mormantului se intra prin partea nordica, pe o scara sapata in piatra. Mai apoi, un culoar a fost sapat in stanca, pornind de langa Mormantul lui Zaharia.

Mormantul lui Bnei Hezir - Mormantul lui Zaharia

La intrarea in mormant, o inscriptie veche enumera membrii familiei Hezir Cohen, inmormantati in acest loc. Aceasta inscriptie, scrisa cu litere ebraice vechi, a fost descoperita in anul 1865. Textul ebraic spune urmatoarele: "Acesta este mormantul si Nefesh (monument funerar) lui Eliezer Hania Yoazar Yehuda Shimon Yochanan Bnei (fiii lui) Yosef Ben (fiul lui) Oved Yosef si Elazar Bnei (fiii lui) Hania, preoti din familia Hazir."


Potrivit traditiei iudaice, se crede ca acesta este locul in care a vietuit regele Azaria, in secolul al VIII-lea i.Hr, dupa ce s-a imbolnavit de lepra. Datorita acestui fapt, actualul mormant mai este numit si "Beit Hahofshit", dupa cum citim in cartea II Regi, insemnand "locul liber", din moment ce regele a fost "eliberat" din functia de rege.

Mormantul lui Bnei Hezir - Mormantul lui Zaharia

Potrivit traditiei crestine, acesta este locul in care Mantuitorul Iisus Hristos s-a aratat Sfantului Apostol Iacov, dupa Inviere: "Dupa aceea S-a aratat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor" (I Corinteni 15, 7). In cele din urma, tot aici a si fost inmormantat Apostolul Iacov (+62).


Fatada mormantului este zidita la nivelul peretelui de stanca, fiind impodobita cu doua coloane de piatra. In spatele acestora se afla inscriptia mai-sus amintita. Odata pasind pe usa mormantului, care este sapata in perete, chiar langa Mormantul lui Zaharia, un culoar larg duce spre trei sali mari, fiecare avand mai multe incaperi adiacente.


Teodor Danalache

Mormantul lui Bnei Hezir - Mormantul lui Zaharia



  • sursa crestin ortodox.ro



0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites