Dupa ce initial am pornit gresit spre Chiajna, am ocolit malul drept al Dambovitei, ne-am intors in oras ca sa ajungem pe Calea Giulesti, la capatul lui 44, in cartierul Giulesti-Sarbi.
Si-acolo zacea, pe un camp locuit de gunoaie si pazit de ciori, Manastirea Chiajna sau ceea ce a mai ramas din ea dupa o istorie bolnava si cutremuratoare. Manastirea a fost finalizata in timpului domnului fanariot Nicolae Mavrogheni, construita in stil neoclasic, avea dimensiuni impunatoare pentru acea vreme.
Oamenii locului spun ca ar fi blestemata, am fost intrebati : "Dar ce sa vedeti acolo? Sunt numai gunoaie si ruine" si-apoi un localnic ne-a sfatuit "Nu e bine sa va duceti, dar e treaba voastra".
Legenda spune ca ar fi blestemata. Preotii nu au slujit niciodata in ea, fiindca turcii au bombardat-o inainte sa fie sfiintita, crezand ca acolo e mai degraba o cetate. Cu toate astea, batrana nu s-a lasat distrusa si a ramas in picioare pana la cutremurul din '77 cand turla i s-a prabusit.
Acum, din zidurile groase mai cad caramizi la trecerea trenului din apropiere, iar rromii din zona profita si isi umplu carutele cu bucati din ruina.
Una dintre legende spune ca ca insusi mitropolitul Tarii Românesti, Cozma, a murit din cauza ciumei chiar in aceasta biserica. Clopotul ei ar fi fost aruncat in apele Dambovitei, si dupa spusele unor localnici, se aude batand in noptile cu luna plina. Oamenii locului spun ca noaptea se vad lumini miscandu-se din interiorul manastirii, dar nimeni nu are curajul sa se duca acolo.
O alta legenda, presarata si cu un filmulet pe internet Bucuresti,13, este cea a celor doi studenti la Politehnica, Ionut Bidescu si Marian Tudose, care au disparut in decembrie 1995 dupa ce s-au dus sa filmeze ruinele manastirii. In cele din urma, s-a constatat ca filmuletul nu a fost decat un proiect de facultate al unor studenti la regie, dar a avut un succes teribil pe internet, fiind inspirat de "The Blair Witch Project".
1 comments:
Mersi!!!
Post a Comment