Sunday, September 5, 2010

INELUL DE LA EZEROVO


Share/Bookmark

Revista "NOI TRACII"


Nr. 112/martie 1984







Cornelia Velcescu



Inelul de la Erezovo


Acest faimos inel a participat la Expozitia de Vestigii de aur trace, organizata de Bulgaria la Metropolitan Museum, New-York, in anul 1978, iar doi ani dupa aceea expozitia a fost prezentata la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, unde l-am putut vedea in original.

Pentru acest inel s-au dat pe plan international 22 de descifrari, fara a se ajunge la o acceptare oficiala. Un cercetator grec sustine ca, desi literele seamana a fi grecesti, inscriptia de pe inel nu este scrisa in limba greaca. Arheologii bulgari il considera trac si il dateaza in secolul V in. de Hr.

In aprilie 1978, am prezentat o ampla descifrare a acestui inel, plecand de la constatarea cercetatorului grec ca nu este scris in limba greaca si de la faptul ca specialistii bulgari il considera trac si il dateaza inainte de Hristos.

DESCIFRARE

In primul rand, observam ca inscriptia este prezentata pe suprafata unui oval culcat, ca este scrisa pe sapte randuri valurite, ca in centrul ei se afla un cuvant bine marcat si ca pe muchia inelului s-a mai repetat un cuvant care deja exista in interiorul inscriptiei.Urmarind intentia scribului, am intarit cu bina stiinta cuvintele alternativ, pentru ca sa le distingem mai usor la citire.

Din punct de vedere ortografic, in al doilea rand se afla un cuvant prescurtat, infatisat aici prin idiograma si litera "T". Cuvantul urmator este despartit in silabe, a doua silaba continuandu-se in randul al treilea. In randul al patrulea se afla, de asemenea, o idiograma, idiograma "?", Delta, care tine loc unei notiuni; in continuare, un alt cuvant despartit in silabe, a doua silaba fiind trecuta in randul al cincilea.

Din punct de vedere fonetic, aproape toate literele din text sunt cunoscute, numai cu exceptia catorva, printre care si doua litere duble, cu grafie deosebita, dar cu acelasi sunet, cum este, de exemplu, litera "E", reprezentata prin stramoasa ei idiograma "?". Acelasi lucru se petrece si cu idiograma si litera "T", dublata cu aceeasi valoare fonetica de litera si idiograma "I", mai veche. Idiograma "I", in pozitie culcata, a dat idiograma si litera "H", egal "H", sunetul "h".

Idiograma "H", introdusa cu necesitate de datare in cuvantul plasat in centrul inscriptiei, "NHEK", sau in alte doua cuvinte: "MIHE" si "IHLTEA", nu afecteaza cu nimic intelesul cuvantului. Ori de citim "NHEK" sau "NEK", "MIHE" sau "MIE", "IHLTEA" sau "ILTEA", este acelasi lucru. Chiar autorul dupa ce a terminat de scris inscriptia, dandu-si seama ca ii lipseste un "H", este nevoit sa reia cuvantul "ILTEA" pe muchia inelului sub forma "IHLTEA". Pentru a preciza exact datarea, el avea nevoie sa mentioneze de trei ori idiograma "H".Au mai ramas "Ë", Landa cu valoarea fonetica "L", "V" cu valoarea fonetica "U" si "K" cu valoarea fonetica "C" in limba romana.

TRANSCRIEREA FONETICA SI ORTOGRAFICA:

POLIET, ENEAEN

EPENEA, T. IL-

TEA NEC! OA

DA TEA "?" OM-

EA. 'NTILETU

OT, A MIE

TAT.

ILTEA.

VOCABULARUL:

POLIET – atribut, insusire esentiala, semn distinctiv pentru substantivul nominal ENEAEN EPENEA, stapanul inelului. Acestui cuvant ar greu in zilele noastre, sa-i intelegem continutul, daca inelul nu ar fi datat. Vom vorbi cu alta ocazie de HYPERBOREI, de URSE si de Ovidiu, care se tanguia ca ingheata vinul in ulcioarele Getilor, desi pe vremea lui Ovidiu, clima era dulce, desi, bineinteles, nu atat de dulce ca la Roma si nici atat de aspra ca pe vremea polarului Eneaen Epenea, Tarabostarul Cetatii Iltea. Clima, pe vremea cand a fost facut inelul de la Ezerovo, era in zona carpatica cam cum este astazi cam cum este in partea de nord a Scandinaviei.

Cuvantul POLIET este cuvant aglutinat din POLI+E+T. POLI – pluralul de la POL, de mai multe ori polar. E, popular E, ETE cu sensul de este, si sunt in limba culta. In stravechime idiograma E insemna de trei ori. Din aceasta cauza poporul, crescut in scoala traditionala, intrebuinteaza forma E, ETE si ESTE pentru pluralul SUNT. Traducand cuvantul POLIET in idiogramele matematice ale Sanctuarelor dace din Muntii Orastiei, "" POLI, de trei ori, Conducatori", T fiind idiograma de conducator. Mai pe inteles ""Sunt triprecesional, si mai clar, ca de exemplu, in numele propriu POLESCU – SUNT POLAR, ramas pana azi in limba romana, desi clima din zona carpato- dunareana despre care vorbeau Grecii antici s-a schimat demult.

Desi cuvantul POLIET noi l-am putut traduce "DE TREI ORI POLAR" sau pur si simplu "POLARUL…" pana ne vom familiariza cu Stramosii, pastram forma veche, asa cum este atestata pe inel, forma POLIET.

ENEAEN EPENEA, substantiv propriu, numele conducatorului cetatii Iltea. Epenea in stravechime mai insemna si URIAS, dar ne-ar lua prea mult timp sa discutam aici aceste nume proprii. Parintele Matase, fondatorul Muzeului de Arheologie de la Piatra Neamt, incepea prezentarea muzeului cu aceste cuvinte: "Moldovenii, cand gasesc ceva in pamant, fie un os, fie un alt obiect, zac: - Ori e de la URIESI, ori de la Stefan cel Sfant!". Dorim sa accentuam ca poporul a pastrat, prin traditie, inca un nume al Stramosilor, care erau uriasi nu atat in sensul fizic, cat in sensul spiritual al cunoasterii. Reintorcandu-ne la Tarabostarul ENEAEN EPENEA, mentionam numai ca este plina tara de ENE, ENEA, ENESCU si de PANA, PENEA si PENESCU.

T. – idiograma de Conducator, cuvant prescurtat, Tarabostar.

ILTEA – numele cetatii sau localitatii unde era Tarabostar Polarul Eneaen Epenea.

NEC – nec, inec, art. Inecul, verbul a ineca, potop. Cuvantul "nec" este viu in judetul Arges-Muscel. Dictionarul limbii romane contemporane nu-l atesta. Cuvantul NEC – bustrofedon – KEN – chin, suferinta a ramas (impropriu zis) in cuvantul NECAZ (nec+az), cu sensul de suparare, mahnire, tristete,amaraciune, suferinta, primejdie, impas, neajuns, neplacere, incercare, manie, furie etc. Dupa cum constatam, continutul cuvantului NECAZ este, in ciuda formei care a ramas aceeasi, nemaipomenit de bogat. Cuvantul Necaz, la originea sa, atesta NEC-ul de pe pozitia AR a Helicei de Precesie, helicea intreaga numindu-se la vremea aceea AZA. Partea dreapta a ei se numea AZ, de unde cuvantul ZA – zala, in limba romana. Cuvantul NEC-AZ se poate data, intrucat reprezinta, la origine, un fenomen al pamantului, un fenomen istoric care s-a petrecut cu 12920 ani in urma NEC-ului atestat pe inelul de la Ezerovo. Am insistat asupra acestui exemplu de lingvistica matematica si istorica, care este cu totul altceva decat lingvistica statistica si etimologica.

OA DA – de la verbul a da, in cazul nostru forma de viitor popular: o da, oa da, va da, o sa dea, Domnul Dumnezeu sa cada fericirea pe capul oamenilor!, de exemplu. Forma folosita in invocatii, chemare in ajutor.

TEU – Sfantul, in forma mai cunoscuta; TEIUL, in forma populara. Eminescu, cand zice "Teiul sfant", face de fapt o tautologie, pentru ca insemneaza "Sfantul Sfant". In toponimie, poporul spune "Piatra Teiului" cu sensul de "Piatra Sfantului". Mai clar a ramas cuvantul TEU in antonimul ATEU.

Idiograma Muntelui COGAION, Muntele OM din Bucegi, Muntele Sacru al Daciei.

OMEA – OM, STRAMOSUL apoteozat pe Muntele OM, in Bucegi. In textele din evul mediu gasim formele de: "oamu si cu oama lui", oamu pentru barbat si oama pentru femeie, forme care inca se pastreaza in vorbirea populara. Si pentru ca limba noastra este aglutinata din idiogramele matematice ale Stiintei despre pamant, din forma cuvantului OMEA putem afla fapte in plus. OMEA (ALFA), Stramosul, el a fost Alfa, insa idiograma E ne arata ca a fost de trei ori Alfa, adica TRIMEGISTRU, pentru ca era de la ISTRU. De trei ori verificata Stiinta lui, pe toate cele trei HELICII de PRECESIE.

'NTILETU – Inteleptul. Precum se vede, pe timpul cand a fost scris inelul de la Ezerovo, nu exista inca idiograma "I" si nici "T" si nici idiograma "P", intercalata in interiorul cuvantului "'NTILETU". In schimb are forma articulata cu sensul Inteleptul.

OT – unul din numeroasele nume ale Stramosului, cel care stia TOT. Din aceasta cauza il gasim la egipteni si cu numele de TOT, cel care a stabilit scrierea, Zeul care socoteste, manuieste cifrele, cel care calculeaza timpul, anii, calendarul si domneste peste diviziunile temporare, Zeu al verbului divin.

Povestirea demonica a lui Satni istoriseste cautarea Cartii divine a lui TOT care trebuia sa permita sa fie "fermecate" cerul, pamantul, apele si lumea inferioara si tristele nenorociri care l-au inrobit pe cel care a incercat sa patrunda acest secret de temut. Cheops insusi ardea de curiozitate sa cunoasca secretele zeului TOT, Zeu al Stiintelor. Mai tarziu, asimilat de catre greci lui Hermes, zice Dictionnaire de la civilisation egyptienne, ed. Fernand Hazan, Paris, 1972, TOT a cunoscut, sub numele de TRIMEGISTRUL "de trei ori foarte mare", un succes neasteptat in literatura "hermetica".

Pe monedele dace il gasim atestat sub forma TOTPO sau OTHPO sau TOPO, in tot cazul, intotdeauna numele sau legat de acest PO – bustrofedon OP – carte, lucrare, scriere (Dictionarul limbii romane).

In incizia de pe Sfinxul de la Babele din Muntii Bucegi, cat si in inciziile rupestre de la Cotul Buzaului, OP are in fata idiograma M, formand cuvantul MOT, Zeu cunoscator al secretelor VIETII, dar mai ales al secretelor MORTII. Numele lui a ramas toponimic in zona Muntilor Apuseni, Tara lui MOT, Tara Motilor.

MOT – bustrofedon – TOM (T+OM).

Citind culegerea germana de balade vechi, intr-o balada datand de pe la anul 900, 1000, 1200 D.Hr. gasim povestea unui rege german care dorea sa faca un pelerinaj de initiere pe "sapte ani":

"IN TARA TOMEI Nobil Sfant".

De unde deducem ca in Cununa Carpatica inca se mai gaseau la acea vreme centre de initiere in Stiinta cea veche a Stramosului. La Germani numele Stramosului de OT este cunoscut sub numele de GOT (G+OT), iar in Walhalla sub numele de WOTAN (W+OT+AN).

In Biserica Crestina este cunoscut sub numele de SAVA OT, de unde cuvantul modern de SAVANT, cel cu cunostinte vaste si temeinice, cel care creaza in domeniul stiintei, erudit. Cuvantul Savant are in interiorul lui si cuvantul AN, inca o denumire a Stramosului, Zeul An, descoperitorul ANULUI PRECESIONAL. Un AN precesional il mai putem reprezenta matematic si prin idiograma O. inlocuind AN cu o, avem din nou cuvantul SAVA OT.

A MIE – a mie, forma de dativ popular pentru prenumele personal IO si EU.


TAT – tot, adjectiv nehotarat cu sensul de intreg, integral, complet, din care nu lipseste nimeni sau nimic.

In Moldova, Crisana, Banat la "tot" se mai zice "tat" si "tat", ca pe vremea polarului Eneaen Epenea.

ILTEA – Iltea, scris din nou, repetat pe muchia inelului, cetate sau localitate distrusa de potop, cheia invocatiei textului de pe inel.

TRADUCEREA INSCRIPTIEI:

POLIET ENEAEN EPENEA, Tarabostar Iltea.NEC!

"Oa da Sfantul Cogaion OMEA, Inteleptul OT, a mie tat." (ILTEA)

Revenind asupra intelesului este, deci, vorba de Conducatorul Cetatii Iltea, Tarabostarul Poliet Eneaen Epenea, caruia i-a fost distrusa cetatea de potop. Face apel la Stramosul, Inteleptul OT, apoteozat pe Muntele OM in Bucegi, sa-I implineasca dorinta sa-si refaca cetatea, dupa ce se vor retrage apele.

Inelul de la Ezerovo a fost gasit intr-un mormant. Ne intrebam daca stapanul inelului si-a realizat visul de a-si reface cetatea. Faptul ca el a fost retras la Ezerovo din cauza potopului si ca a murit aici, ingropandu-se aici cu acest inel de mare jale si durere, dar si de intelepciune ancestrala, se pare ca in timpul cat a mai trait Tarabostarul nu s-au retras apele.

Acesta este un amanunt demn de retinut din punct de vedere lingvistic, demografic, geografic, geologic etc

In concluzie, inelul de la Ezerovo este scris in "limba veche si inteleapta", dupa cum caracterizeaza Eminescu limba noastra, in limba romana dinainte de Hristos, in limba Getilor, a Dacilor, a Carpilor, cei care isi ziceau cu numele generic Valahi, descendenti directi ai Stramosului apotezat pe Muntele OM in Muntii Carpati.

Inelul de la Ezerovo nu a putut fi descifrat de catre specialistii straini, in primul rand pentru ca nu cunosc limba romana, limba ce are un volum, atestat de Academia Romana, de 1.000.000 de cuvinte. Marele nostru scriitor Mihail Sadoveanu, care a fost un maestru al manuirii vocabularului limbii romane, abia a atins, in operele sale, cifra de 40.000 de cuvinte, iar Eminescu, luceafarul poeziei noastre, cifra de 10.000 de cuvinte.

Este extrem de dificil pentru un cercetator strain sa-si insuseasca vocabularul limbii romane care nu se afla mentionat in Dictionarul limbii romane contemporane.

In al doilea rand, chiar daca am poseda milionul de cuvinte al limbii romane, limba de vehiculare in stravechime a stiintei celor vechi, daca nu cunoastem Stiinta lor despre pamant si Sistemul lor de Datare, ramanem neputinciosi in fata inscriptiilor si vestigiilor de tot felul, de dinainte de Hristos.

Nu am inceput comunicarea de fata cum se procedeaza de obicei adica cu datarea. Insa ar fi fost cu totul inoportun. Abia in partea a doua a descifrarii inelului de la Ezerovo ne vom edifica despre adevarata valoare a acestui document.


6 comments:

This comment has been removed by a blog administrator.
This comment has been removed by the author.
This comment has been removed by a blog administrator.

Rolis ţi-ne acest inel strălucitor
păstrează-l
[din] ziua [în care]
lumina părăseşte [cerul]
[şi]
părăseşti lumea [aceasta]
[şi]
viu [rămâi] în mine (în amintirea mea)
Raz a ta (din tine, care-ţi aparţine, a cărei dragoste o ai)

https://sites.google.com/site/seimenineoliticsipreneolitic/1-5-inelul-de-la-ezerovo---interpretare

wow...unsolved mommy issues?putza mica? 3 minute dureAZA actul seexual la tine? whatever it is pe blogul MEU sterg ce vreau si las ce vreau...take your lack of sexual energy somewhere else BITCH!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites