Articol semnat de Sorin Golea
O echipa care studia cetatile dacice de la Orastie, in cadrul unui proiect comandat de Guvernul Romaniei, a gasit in zona capitalei dacice Sarmizegetusa Regia ceramica veche de 7.000 de ani. Este vorba de o retea de conducte pentru apa potabila. Anul acesta, investigatiile arheologice vor fi reluate in zona.
Intre 1995 si 1999, o echipa de geodezi, hidrologi si cartografi militari a intreprins un studiu despre capitala dacilor din zona muntilor Orastiei. Au fost explorate Sarmizegetusa Regia si toate cetatile dacice din jurul ei.
'Se stia ca aceste cetati erau alimentate cu apa printr-un sistem de retele subterane. Tuburile erau facute din ceramica.
In 1998 am gasit insa, la o adancime de 1,8 metri, adica sub nivelul arheologic al civilizatiei dacice clasice, o conducta facuta dintr-o ceramica mult mai fina. Ulterior am mai gasit asemenea conducte, in special in zona numita Vartoape. Am facut o datare cu izotopul carbonului si a rezultat o vechime de aproximativ 7.000-7.200 de ani. Asta inseamna ca acele conducte sunt cele mai vechi din lume', ne-a spus Vasile Rudan, seful echipei care s-a ocupat de studiu. Dupa terminarea investigatiilor din teren, echipa a ingropat obiectele inapoi si a intocmit un studiu pe care l-a dus la Ministerul Culturii.
Dupa depunerea studiului nu s-a mai auzit nimic despre aceste documente. 'Anul acesta vom relua investigatiile, cu surse financiare private. Vom deschide si o expozitie fotografica pe tema Sarmizegetusei Regia', a mai spus Vasile Rudan.
Conductele de la Mohenjo-Daro au doar 5.500 de ani vechime
'Din ceea ce se stia, cea mai veche retea de apa a fost gasita in orasele antice din India, Mohenjo-Daro si Harappa. Acestea apartin unei civilizatii a Indusului prea putin cunoscute, cu o vechime de aproximativ 5.500 de ani.
Nu am stiut pana acum ca ar putea exista o conducta mai veche decat cea indiana chiar pe teritoriul Romaniei', ne-a spus arheologul Dan Falcan .
(needless to say, didn't happen!!!!)
Straluciri de Craciun - RiO S52/2024
9 hours ago
0 comments:
Post a Comment