Thursday, March 4, 2010

ZEN SI KRAV MAGA

ZEN ŞI KRAV-MAGA

Aş putea cu uşurinţă umple mii de pagini despre Imi; în definitiv am convieţuit zi de zi, pentru mai mult de douăzeci de ani. Sunt sigur însă, că oricine caută “Krav-Maga” pe internet va găsi nenumărate site-uri şi materiale despre el. De aceea, am decis să aştern pe hârtie o parte a lui cunoscută probabil doar de câteva persoane mai (puţin) norocoase.

În anul 1974, anul în care ţara traversase vremuri grele, am stat cu Imi în cafeneaua sa preferată şi am discutat despre experienţele mele personale, dacă rănile mele mi-au afectat în vreun fel abilităţile fizice. Ne luam cafeaua de dimineaţă când, pe neaşteptate, mi-a adresat o întrebare care m-a luat prin surprindere şi care mi-a lăsat pe faţă un mare semn de întrebare:

“Lichtenshtein, crezi că ai putea încerca ceva nou şi diferit de tot ceea ce ai ştiut vreodată?” Am dat repede din cap, fără umbră de îndoială. Imi pentru mine a fost un tată, un prieten, un frate, un profesor, o persoană admirată şi mult mai mult. Şi în mulţii ani de când ne cunoscuserăm, niciodată nu m-a uimit într-atât. Îl priveam cu o faţă mirată, când a scos din buzunarul hainei sale o carte mică, neagră, mi-a pus-o în mână şi, cu o sclipire în ochiul său stâng, m-a îndemnat să pun cartea în sacoşa mea de pe podea spunându-mi: “aceasta este doar pentru tine”.

Această carte era despre înţelepciunea Zen. Atunci a fost pentru prima dată când am întâlnit acest termen. În cursul anilor care au urmat, Imi mi-a prezentat, în răstimpuri, o carte sau alta despre Zen şi chiar m-a ajutat, arătându-mi şi exersând cu mine mişcări şi exerciţii în Krav-Maga pentru a înţelege ceea ce Zen spune că nu este posibil să înţelegi altfel.

De atunci am exersat fără oprire, pentru a înţelege corect şi mai bine îmbinarea dintre Zen, Budismul Zen şi Krav-Maga şi despre aceasta am scris şi în prima mea carte. Acest pasaj ascuns pe care Imi mi l-a descoperit, mi-a oferit perspective noi asupra Krav-Maga şi asupra vieţii însăşi.

În primul rând, trebuie să înţelegem de unde au pornit lucrurile. Cei mai mari profesori de arte marţiale au fost:

  1. Jigoro Kano – fondator al stilului Judo
  2. Morihei Ueshiba – fondator al stilului Aikido
  3. Gichin Funakoshi – fondator al stilului Karate

Acestea îşi au originea în istoria Zen şi Shinto. Toate artele marţiale pleacă din Budismul Zen şi măreaţa cultură a samurailor. Imi, deşi nu a fost un oriental in convingere, a fost foarte aproape de a fi unul ca mentalitate; de aici pornesc măreţia şi puterea sa de a crea o artă atât de specială.

Zen nu poate fi practicat în bibliotecă sau în faţa televizorului. Zen trebuie exersat zilnic.

Zen se găseşte în profunzimea mişcărilor Krav-Maga, create de Imi.

Krav-Maga poate fi practicată cel mai bine şi mai eficient prin concentrarea doar asupra mişcărilor corpului. Flexibilitatea, rapiditatea şi puterea sunt îndeajuns pentru a fi o persoană Krav-Maga bună. Dar sunt acestea suficiente?

Cartea pe care mi-a dăruit-o Imi m-a purtat spre locuri îndepărtate şi diferite, spre o altă lume care explică inexplicabilul, care cuprinde incomprehensibilul. Simple exerciţii devin momente de viaţă ele însele şi dau un nou înţeles noilor căi ale Krav-Maga şi putere a minţii dinspre timpurile samurailor.

Predând de peste 35 de ani am acordat diplome şi am calificat zeci de posesori de centuri negre, şi întotdeauna în cadrul ceremoniei de acordare a centurilor şi a diplomelor am împărţit şi cartea pe care am primit-o de la Imi.

Unii au ignorat-o şi şi-au continuat viaţa de zi cu zi. Alţii, cei mai curajoşi, au venit la mine să întrebe, să afle, să îşi lumineze minţile şi să înţeleagă, dincolo de mişcările trupului, puterea minţii, să cunoască şi să simtă chiar şi cele mai fine mişcări ale corpului.

Ca profesor, am fost repede captivat de responsabilitatea de a deschide aceeaşi cale elevilor mei, cel puţin acelora care îşi exprimă această dorinţă. Astfel, ei au mai câştigat încă ceva din Krav-Maga.

Este adevărat că Imi a creat şi fondat Krav-Maga exclusiv pe ideologia şi principiile exerciţiilor şi ale mişcărilor corpului. Totuşi, nu ar trebui să uităm că a executat primele sale mişcări Krav-Maga în cadrul a diferitelor forţe de securitate, în cursuri care nu au durat mai mult de câteva ore, în ritmul impus de specificul instruirii solicitate. În aceste condiţii, este dificil să transmiţi şi să dezvolţi o artă care să continue petru mulţi ani.

Astfel, ideologia fizică pură rămâne valabilă. Dar, daca nu ne oprim niciodată pentru a ne întreba despre şi a ne mira de înţelesurile profunde, despre unde este legatura lipsă care ne leagă - pe noi, practicanţii de Krav-Maga - de artele tradiţionale ale orientului îndepărtat, cum ar putea cineva ajunge la aceeaşi calitate a autocontrolului care se regăseşte în viaţa de zi cu zi?

Corpul fizic cu care ne naştem şi cu care vom sfârşi capitolul existenţei noastre terestre este tot ce avem. Putem să îl întărim prin exerciţii îndelungate, ne putem îmbunătăţi mobilitatea, uşurinţa mişcărilor şi reacţiile naturale cu care ne-am născut, dar, în final, toate acestea sunt limitate şi presupun un efor din ce in ce mai mare pentru îmbunătăţiri din ce în ce mai mici.

În orice caz, un lucru ne-a fost dat fără să aibă vreo limită: puterea minţii. Nu există vreun lucru mai puternic decât iuţeala şi înţelegerea gândului, la fel de ager şi rapid ca o sabie în mişcările sale.

Cred că fiecare antrenor şi practicant de Krav-Maga ar trebui să ia asupra sa ascuţimea înţelegerii şi responsabilitatea de a descoperi şi de a pătrunde ceea ce este dincolo.

Când am fondat şcoala de Krav-Maga, prima din Israel şi din lume, nimic altceva nu a stat înaintea ochilor mei decât dorinţa de a împărtăşi ştiinţa şi experienţa mea de zeci de ani cu Imi. Iar ţie, celui care ai accesat acest modest site (al meu) şi ţi-a trezit interesul, îţi voi răspunde şi te voi ajuta bucuros în orice problemă.

Marele Maestru Yaron Lichtenstein

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites