Thursday, March 4, 2010

CEA MAI VECHE SCRIERE A OMENIRII?

Cea mai veche scriere a omenirii?

Fragmente din cojile unor oua de strut, descoperite in Africa, poarta o serie de semne misterioase, despre care specialistii cred ca ar putea reprezenta cea mai veche forma de expresie artistica si de comunicare scrisa, cunoscuta pana in prezent.

Bucatile de coaja de ou, descoperite in Africa de Sud, au cca. 60.000 de ani vechime; dateaza, asadar, dinainte de epoca in care oamenii au migrat din Africa, raspandindu-se pe celelate continente.

Semnele - 4 tipuri diferite - au fost utilizate pentru a marca ouale de strut folosite drept recipiente pentru lichide.

Cercetarile au fost realizate de arheologi francezi de la Universitatea din Bordeaux.

Pe baza modului in care sunt dispuse semnele, specialistii cred ca ele au fost folosite pentru a diferentia intre ele obiectele lucrate din coaja oualor de strut, desemnand fie pe proprietarul fiecaruia dintre ele, fie utilizarea recipientului respectiv.

Inainte de aceasta descoperire, cele mai vechi forme de expresie artistica erau considerate desenele rupestre, dintre care unele au peste 35.000 ani.

Dar aceste obiecte, mult mai vechi, arata ca utilizarea desenelor abstracte ca expresie a gandirii simbolice, folosirea semnelor grafice pentru a comunica identitatatea colectiva si pe cea individuala - toate acestea fiind trasaturi socio-culturale specifice civilizatiei umane - s-au dezvoltat mult mai devreme decat se crezuse.

Sursa: Telegraph Science
via descopera.ro

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites