Friday, October 16, 2009

DRUMUL SUFERINTEI SI DRUMUL SPIRITUAL IN KABBALAH














Cele două drumuri, ale suferinţei şi cabalei, se deosebesc prin hotărarea omului de a trece la drumul cabalei, care este mai uşor şi mai rapid. Omul care trece la această cale, compară în sinea sa suferinţele prin care a trecut deja, cu cele pe care ar trebui să le treacă, dacă nu alegea calea cabalei. Socotind simplu, prin contemplarea viitorului, el decide să se salveze din viitoarele suferinţe. Dat fiind că a suferit destul, decizia sa este accelerată de suferinţele din trecut.

Înţelepciunea este aceea de a examina cu MINTEA (sehel) tot ceea ce se întamplă, şi de a înţelege că originea Răului, a tuturor necazurilor, este EGOISMUL. În urma recunoaşterii acestui fapt, vom acţiona în mod corespunzător, alegand calea cabalei. Paralel cu alegerea drumului propus de cabala, vom renunţa la folosirea egoismului, pentru a evita suferinţa provocată de acesta.

CEL DREPT - HA-MEKUBAL simte că tot universul a fost creat numai şi numai pentru el, avand rolul de a-l servi, conducandu-l spre scopul creaţiei.
Dorinţele toate, primite de mekubal de la toată realitatea din jurul său, au rolul de a-l ajuta în progresarea sa, deoarece un mekubal refuză imediat folosirea dorinţelor spre a se delecta pe sine, spre folosul propriu.Lucrurile din jurul său, văzute ca negative, reprezintă însuşirile încă necorectate, proprii ale cabalistului. Aceste lucruri îi arată ce anume mai are de corectat. Astfel toată lumea din jur este menită a-l purta pe Om spre înaintarea spirituală, demonstrandu- i trăsăturile de corectat.

fragment preluat din cartea Pe urmele inimii
traducere Clara Mendel

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites