Wednesday, October 14, 2009

Baba Vanga


“Indreptati-va gandurile spre bunatate…”


Pandeva – Gushterova Evanghelia (31 ianuarie 1911- 11 august 1996) denumita in popor ca baba Vanga, a fost o mare clarvazatoare a Bulgariei. Desi a orbit de mic copil, avea o “vedere” deosebita. Nimeni nu stie cum prezicea Vanga viitorul, sau de unde “primea” informatiile. Exista varianta acelui ostas misterios, sau se mai spunea ca ea vedea viata omului precum un film. La fel se mai spune, ca atunci cand venea omul la ea, ii vedea si pe toti cei care au murit din familia lui langa el, care ii povesteau si intrebau despre vizitator. Exista si versiunea ca vedea niste figuri transparente care-i vorbeau, iar uneori auzea doar vocea.

Vanga s-a nascut in Iugoslavia cu mare greu, cu 2 luni inainte de termen si familia a fost ingrijorata de slabiciunea ei, nu stiau daca va supravietui. La 3 ani a ramas fara mama si dupa o perioada, tatal ei se recasatoreste. La 12 ani, pe cand se juca impreuna cu alti copii, in timpul unei furtuni este luata de un vartej. A fost gasita acoperita de pietre si nisip. Ochii ei erau plini de nisip, asa ca dupa o perioada de suferinta, orbeste definitiv.

In 1925 este trimisa in “Casa celor orbi”, unde invata alfabetul Braille, sa cante la pian, sa croseteze, sa gateasca si sa faca ordine in casa. Toate aceste lucruri i-au fost de mare ajutor mai tarziu. Aici il cunoaste pe iubitul ei Dimitrie, la fel orb, care o cere in casatorie.

Desi isi doreste sa fie cu Dimitrie, Vanga renunta la cererea iubitului, pentru a se intoarce acasa sa-si ajute familia, unde tocmai murise mama vitrega, iar fratiorii ei aveau nevoie de ajutor. Ca sa intretina familia, Evanghelia croseteaza pentru oamenii din sat si imprejurimi.
Prima ei prezicere o face cu exactitate, la varsta de 16 ani, cand tatal ei pierde o oaie. Vanga il linisteste si-i spune unde sa caute dupa animal, dand detaliile satului, casei si numele omului care o gasise.
Mai tarziu, mergand cu sora ei la fantana, are o viziune acolo cu un calaret in armura stralucitoare, care ii vorbeste despre calitatile curative a unor floricele albe de langa fantana. Intreband-o pe sora ei despre floricele, aceasta ii confirma existenta lor acolo.

In 1941 vede iarasi acest calaret, care dupa spusele ei semana cu un ostas cu zale de aur! Ostasul a juns la poarta lor si s-a dat jos de pe cal, dupa care a venit la ea in camera si au stat de vorba. Luminand incaperea cu o lumina stralucitoare, acesta ii spune: “ In curand lumea se va zdruncina si multi vor muri. Vei ramane aici si vei proroci despre vii si morti. Nu te teme. Voi fi aici sa te ajut sa spui lumii adevarul.” Mai tarziu Vanga anunta inceputul razboiului, iar in timpul lui va prezice pentru mii de oameni despre rudele lor aflate in lupta, cine a murit si cine mai e viu. Oamenii veneau la ea si pentru alte sfaturi, unde isi pot gasi animalele sau lucrurile pierdute, sau cum pot rezolva diferite situatii problematice.

In 1942 este vizitata de tarul Bulgariei, Boris al III-lea. Nu vrea sa-i raspunda tarului la intrebari si doar ii spune napraznic: “Tine minte data de 28 august!” In anul urmator, pe 28 august, tarul moare.
Tot in 1942, se intalneste din nou cu Dimitrii si astfel se casatoreste. Pleaca de langa familie si se muta la Petrici. Oamenii din jur au aflat foarte repede ca au o clarvazatoare in sat si cozile de la usa reincep.

Se spune ca a vizitat-o insusi Hitler. Nimeni nu stie ce au vorbit cei doi, insa acesta a iesit suparat si a plecat fara sa priveasca in urma. Cu cateva luni inainte de moartea lui Stalin, Vanga ii prezice ziua de sfarsit. Pentru acest lucru este arestata si inchisa in inchisoare. Insa dupa ce Stalin moare, este eliberata.

Astfel intre Vanga si fortele de ordine se creeaza o relatie. Unii spun ca statul a obligat-o sa le ofere informatii despre toti cei care o vizitau si ca ar fi existat si microfoane ascunse in casa ei. Altii din contra speculau ca ar fi luat informatii de la stat ca sa stie despre soarta oamenilor si sa-i pacaleasca pe acestea. Luand in considerare potentialul clarvazator al Vangai, e clar ca toate acestea nu sunt decat speculatii. Intr-adevar au fost identificate casete audio la serviciile secrete ale Bulgariei cu multe convorbiri intre Vanga si oameni. Dar se spune ca atunci cand discutia parea sa fie importanta, se auzea doar un fasait. Oricare ar fi fost adevarul, lumea o admira pe Vanga si mergeau puhoaie la Petrici, ducandu-se sa auda o vorba buna despre viitor sau un sfat pentru sanatate, fiind vizitata si de cele mai mari celebritati ale URSS.

Mai tarziu intr-adevar statul construieste un hotel in Petrici, prevazut pentru turistii veniti la Vanga din departare si impune si o taxa de “vizitare” destul de mare. Cu toate acestea, Vanga nu a cerut niciodata bani de la oameni, iar cei ce ii dadeau cate ceva, ea-i punea deoparte. La batranete cu banii adunati, Vanga construieste o biserica foarte frumoasa in zona, indeplinindu-si astfel visul mult asteptat. Pe langa bani, Vanga mai primea si jucarii mici de plus sau suveniruri, pe care le iubea si le mangaia in fiecare seara, vorbind cu ele si mentionand numele celui de la care a primit jucaria.

Vecinii Vangai spun despre ea ca era o persoana modesta in trai, deseori tinea post, nu era pretentioasa. La fel iubea sa aiba ordine perfecta in lucruri si curatenie ideala, facand aproape singura totul. Insa era iute la manie si deseori aspra cu oamenii, ii certa, iar cei care nu-i placeau chiar ii alunga cu vorbe aspre.


Interviu cu Vanga (1994)
- Cum ati devenit prezicatoare?
- Deseori vedeam oameni care au murit demult si ei imi spuneau ce va fi cu ceilalti. Iar mai apoi, a aparut un barbat maret necunoscut si el mi-a spus despre razboi si ca va trebui sa-i ajut pe oameni si sa le spun despre rudele lor de pe campul de lupta.

- Era viu acel barbat?
- Nu, mort ca si ceilalti.
- Cum arata?
- Ca o umbra, ei toti asa arata…uneori li se aude doar vocea…
- Ce simtiti cand vin oamenii la dvs?
- Ii vad de departe pe toti, pe fiecare dintre ei, si toata viata lor o stiu de parca as fi vazut un film. Unii sunt buni, altii rai, de tot soiul…Toti isi doresc o minune, apoi plang…dar atunci cand e o situatie chiar grava, eu tac si nu le spun nimic. Doar un sfat mai pot sa le dau.

- Care?
- Ca sa nu traiasca in ura, sa nu fie razbunatori, sa nu pastreze supararile, sa faca lucruri bune. Sa-si asculte inima. Doar inima, pentru ca mintea uneori ne insala. Inima e legata de Univers. Insa… nu toti pot face distinctie intre vocea inimii si vocea ratiunii…
- Acesti oameni morti, va spun doar despre viitor sau si despre trecut?
- De toate.
- Dar daca e vorba de oameni departati sau alte tari?
- Distanta si limbile straine nu au importanta… totul vine din Univers.

- Si ne puteti spune ce ne asteapta?
- Pe Rusia o asteapta lucruri bune, pe Bulgaria si Macedonia nu chiar… Femeile din Rusia vor naste copii foarte buni, care vor schimba lumea! Apoi minunile vor aparea si vremuri minunate… Stiinta va deveni atat de avansata, incat se va uita catre scrierile stravechi si va intelege ce este adevarat si ce nu. In Cosmos se vor descoperi noi forme de viata si asa se va afla cum a aparut omul pe pamant. Se va descoperi un oras imens, ce va fi scos la iveala de sub pamant. Din cer vor veni in zbor alti oameni si mari minuni vor avea loc. Dar trebuie sa asteptam, nu e bine sa grabim lucrurile, asadar asta nu va fi prea curand…

- Dar ce va fi curand?
- Peste 9 ani va fi un fel de apocalipsa, pamantul se va intoarce de la soare si unde a fost cald va fi ghiata, multe animale vor muri. Oamenii vor lupta pentru energie, insa vor avea suflet sa se opreasca. Vor descoperi o metoda de a avea energie de la un soare, si trenurile vor zbura pe franghii.

- Lumea asteapta veacul de aur, va veni el?
- El deja a sosit, dar nu toti vad asta. Peste 7 ani, oamenii nu vor semana si nu vor culege, ci doar vor cultiva. Animalele se vor inmulti ca plantele si plantele ca animalele. Iar peste 21 de ani, nu va mai merge nimeni, trenurile vor zbura spre cer, se va interzice extragerea combustibilului si pamantul in sfrasit se va odihni. Peste 40 de ani nu vor mai exista bolile de astazi, insa vor aparea altele noi. Se va gasi apa in Cosmos. Numarul populatiei va fi foarte mare, India mai mare decat China. Insa lumea va incepe sa traisca fara corpuri…

- Ce inseamna “fara corp”?
- Se poate si fara corp, doar cu personalitate, ca forma energetica, precum cei morti. Dar asta nu va fi prea curand…
Oamenii de stiinta atrasi de prezicerile Vangai au facut un calcul si au ajuns la concluzia ca prezicerile ei se adeveresc 68,8%. Unele preziceri au devenit clare mult mai tarziu. De exemplu a prezis: “Cursc se va afla sub ape si o lume intreaga il va plange”. La vremea aceea, rusii au ras, pentru ca orasul Cursc este foarte departe de mare si acest lucru era imposibil. Acum insa stim la ce s-a referit. Submarinul Kursk a naufragiat in urma unei explozii a combustibilului unei torpile. Imensul submarin Kursk, care purta acelasi nume cu a orasului a disparut sub apa pentru totdeauna, in marea Barents. Nu au existat supravetuitori. Iata ca Vanga a avut dreptate.

Prezicerea ciudata a Vangai despre atentatele din 11 septembrie:
Vanga a facut prezicerea in 1989 si suna in felul urmator:“Groaza, groaza! Teroare! Fratii americani vor cadea nimiciti de pasarile din fier. Lupii vor urla din tufisuri si sange nevinovat va curge rauri”" (Frati= gemeni, Tufis = Bush). Va las pe voi sa deliberati ce a vrut sa spuna Vanga... cuvintele sunt in plus!

Vanga: vorbe intelepte si istorii
- Omul este ceea ce pretinde el ca este. Daca va reusi sa-si indrepte gandurile spre bine, toata viata lui se va schimba.
- Omul trebuie sa se iubeasca pe sine si tot ce este in jurul sau. In vremurile grele de astazi, acest lucru e primordial. Trebuie sa-si manifeste recunostinta fata de Dumnezeu, pentru ajutorul primit in momentele de cumpana si pentru acea intelepciune pe care a avut-o si datorita careia a obtinut succesul.

- Nu te lupta cu prostii – nu sunt periculosi; nu incerca sa-i schimbi. Cu mult mai periculosi sunt tampitii. Ei iti vor “aranja” asa lucrurile, ca pot da peste cap tot poporul.
- Nu-ti propune sa rezolvi probleme care te depasesc, mai bine analizeaza ce-ti sta in putinta si ce nu, altfei vei avea de regretat

- Nu promite daca nu esti sigur ca vei putea sa te tii de promisiune, pentru ca durerea pe care o vei pricinui unui om, cu siguranta ti se va intoarce inapoi
- Roaga-te la Dumnezeu si nu cere mai mult decat ai nevoie

Cele mai interesante istorii cu Vanga, erau cele legate de zahar. Ea era fascinata de zahar. Atractia ei fata de zahar, este in primul rand vadita pentru ca omul inainte sa vina la ea, trebuia sa tina o bucatica de zahar sub perna, apoi sa i-l aduca. Ea tinea zaharul in mana, apoi incepea sa le vorbeasca. Pe langa acest lucru, deseori Vanga recomanda zaharul si ca remediu in situatii destul de ciudate.

Iata o istorie chiar interesanta:
Se spune ca nu departe de Petrici era un drum in serpentina cu deal periculos. De multe ori aveau loc accidente acolo, iar lumea cunostea drumul acela ca pe unul blestemat. Auzind o poveste despre acel drum, cand a murit cineva acolo, Vanga a spus in treacat ca ar trebui sa se presare pe drumul acela niste zahar. Lumea nu prea a avut inima pentru aceasta recomandare si a ignorat-o. La scurt timp, a avut loc iarasi un accident acolo. Unul din soferii implicati auzise despre sfatul Vangai. El a cumparat cativa saci de zahar si i-a pus in camion. Le-a facut niste gauri si a urcat incet cu acel camion pe tot drumul de jos pina sus. Astfel zaharul s-a imprastiat uniform peste tot. Se spune ca de atunci, nu au mai fost accidente acolo si nu a mai murit nimeni pe acel drum.

sursa

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites