Wednesday, July 22, 2009

PROBLEME IN PRACTICA-DEPRESIA, BOLILE, OBSTACOLELE

SFATURI DE LA LAMA ZOPA












Primul lucru la care trebuie sa ne gindim este ca a vea depresie este un lucru bun. Este buna, caci este un semn de purificare, pentru ca am practicat Dharma. De aceea karma negativa iese foarte repede la suprafata, pentru a fi terminata. La fel trebuie sa gindim si despre obstacole, boli, etc.Karma se manifesta prin acea problema astfel terminindu-se.

Karma negativa se poate purifica pe nivele diferite.

Cu primul nivel, nu experimentezi suferinta rezultata din actiuni, ACUM, ci timp de multi eoni, in iaduri.

La al doilea nivel rezultatul se manifesta in aceasta viata si ia forma problemelor, bolilor, despartirilor, criticilor, tradarilor, cosmarelor, depresiei sau esecurilor in afaceri si familie. Dar astfel nu vei mai experimenta suferintele dure din tarimurile inferioare foarte mult timp. De aceea aceste experiente sint un lucru pozitiv.

Exista doua practici pe care le recomand in aceste situatii: una este Buddha al medicinei-recitarea macar a unei mala de mantram.Apoi, recitarea numelor sale de 7 ori. Practica lui Buddha al medicinei este o practica pentru succes;toate dorintele tale se vor implini.Orice te-ai rugat in trecut se va implini acum, atit de importanta este aceasta practica.

Cealalta practica este Chenrezig (Buddha al compasiunii).Mantra sa este: OM MANI PADME HUM. Trebuie recitate macar 2 male din mantra sa.El este aici pentru a ne ajuta sa dezvoltam mintea si inima plina de compasiune-boddhichitta. Fara ea, nu putem atinge iluminarea si nu putem ajuta sa se ilumineze celelalte fiinte vii.

De asemenea este foarte important sa practicam guru yoga in fiecare zi. Aceasta este antrenamentul mintii:a-l vedea pe guru in unitate cu toti buddhas.Privindu-l pe Buddha il vezi pe guru.Apoi, avind devotiune ca guru este Buddha vei primi nenumarate binecuvintari si realizari spirituale.

Uneori, aceste stari negative sint induse de spirite. Incerci sa practici, sa fii motivata, sa traiesti moral, dar apoi spiritele cauzeaza atasamentele sa rasara in mintea ta, sau ginduri negative ce te opresc din practica. Oricit de mult incerci sa fii fericit, apar obstacole care te fac nefericit.Asa ca trebuie sa ai mare grija. Trebuie sa ai intelepciune, curaj si putere, pentru a putea judeca drept si a-ti continua practica.

Gindeste-te ca ai acest corp uman pretios, si ai putut auzi invataturile sacre. Acum este cel mai bun timp pentru a practica Dharma.Asa ca trebuie s-o faci! Mai ales ca nu stii daca miine vei mai trai!

In acest eon norocos exista 1000 de Buddha.Trei nu au predat tantra in aceasta lume; acum este prima data cind acest lucru s-a intimplat prin Buddha Shakyamuni.Nu ca ceilalti Buddhas nu cunosc tantra, dar fiintele simtitoare din acele timpuri nu au karma atit de buna incit sa o auda. De aceea este extrem de rar ca traim acum si primim sau auzim aceste invataturi.Profitati de ele!

Daca nu crezi ca esti in stare sa obtii iliuminarea in viata asta, sau ai o parere proasta despre tine si nu ai incredere in calitatile tale, gindeste-te ca ai acum o inima foarte buna si o dezvolti pentru a beneficia toate fiintele simtitoare. Ca si Buddha poti face la fel.Gindeste:"Pot obtine iluminarea, ca si Buddha. Chiar pot!"

Gindeste:"Sint incredibil de norocos. Pot sa o fac si chiar o sa o fac!"
In fiecare dimineata, cind iti incepi ziua fa o Intentie puternica si spune:"Orice problema intilnesc astazi, nu-mi voi lasa mintea sa fie deranjata de ea!Nu-mi voi permite sa fiu slab! O sa o iau ca pe o provocare!"


Meditatia pentru depresii si lipsa de incredere in sine este distrugerea egoului.Da-i depresia, boala, etc egoului spunind:"Sa o ia egoul. De ce sa experimentez eu asta?Lasa-l pe el sa o preia si sa fie distrus de ea."

Poti spune si:"Sufar acum aceasta depresie/boala/problema pentru beneficiul tuturor fiintelor vii. Sufar eu acum in locul lor, si pentru ele."Atunci iti folosesti problema pentr a atinge iluminarea.

Concluzia este ca depresia este ceva foarte pretios si care indeplineste dorintele ca nestemata mistica a lui Buddha.Este ceva de care avem nevoie.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites