Wednesday, March 24, 2010

LALLA AISHA


In zilele mele marocane, am ajuns intr-o amiaza prafuita de vint la Azemmour. Prin secolul 12 acest oras devenise centrul cultural al Islamului; filozofi si maestrii sufiti ca Moulay Bouchaib Erredad atrageau discipoli din intreaga lume araba.
Un astfel de discipol devotat a fost Lallah Aicha Bahria, care a calatorit din orasul ei de bastina -Baghdad- pentru a-si vizita maestrul, pe Erredad, dar a murit pe malul nordic al riului, la o aruncatura de bat de casa mentorului ei cu care corespondase toata viata.
Orasenii impresionati de lunga ei calatorie, au ridicat un monument in cinstea ei si pina in ziua de azi femeile din Maroc il viziteaza pentru a gasi raspunsuri si a fi ghidate in problemele inimii.

In acea dupa amiaza in care am ajuns acolo, mauzoleul era destul de gol-numai vreo patru femei erau afara, pregatite sa scrie cu henna din scripturi pe corpul sau miinile celor care cereau un ritual.
Dupa ce am ocolit mauzoleul desculta in semn de respect am fost pictata cu mare grija pe brate si palme, cerind binecuvintarea lui Lalla Aisha.

Prin extensie, in Maroc exista un complex sistem de credinte in spirite atit benefice cit si malefice, denumite jinni. Fiecare jinn este asociat cu diferite ritualuri si practici, si sint chemati de marocani pentru calatorii, afaceri, iubire, vindecari sau razbunare. De altfel practica este atit de extinsa incit a fost interzisa prin lege-si tot de aia desigur TOATA lumea ii cheama.


Jinnii sint o permanenta prezenta in peisajul marocan, iar Lalla Aisha este asociata cu henna si artistele ce picteaza cu henna. Fiecare desen este asociat cu o anumita cerinta si acestea sint facute de neqashas pentru a o multumi si a o invita sa binecuvinteze viata celui ce le va purta.
Muzicienii gnawa participa si ei la ritualuri cintind armonii creeate special pentru a aduce un tribut jinnilor, inclusiv Lallei Aicha.


Here's a link to a video of Mâallam Zakaria Houaoura playing Lalla Aicha's song: www.youtube.com/watch

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites