Friday, May 15, 2015

Misterele Munţilor Retezat


Pentru cei care iubesc muntele, o să fac azi o incursiune în frumuseţea şi misterele Munţiilor Retezat.
Majoritatea aţi auzit de Parcul Naţional Retezat, un adevărat templu natural care găzduieşte o faună şi floră din cele mai rare şi mai interesante, un tezaur pentru patrimoniul românesc. Munţii Retezat fac parte din Carpaţii Meridionali, mai exact grupa muntoasă Retezat-Godeanu. 
Se înalţă între două depresiuni importante, Petroşani şi Haţeg şi între două râuri, Râul Mare, care îi delimitează la nord şi est şi Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Sunt înconjuraţi de Munţii Ţarcu la vest, Munţii Godeanu, la sud-vest şi Munţii Vâlcan, la sud, unde găsim staţiunea de ski, Straja.
Partea cea mai importantă a masivului este alcătuită în principal din roci cristaline şi se numeşte Retezatul Mare, aici găsim şi altitudinea maximă a grupei Retezat-Godeanu, vârful Peleaga de 2509 m. Partea sudică, cu relief dezvoltat şi în mase mai importante de calcare, se numeşte Retezatul Mic. 
Ele se unesc în apropierea lacului Bucura. Lacul Bucura este partea cea mai interesantă şi cel mai deosebit obiectiv turistic pe care îl oferă acest masiv. Pe lingă peisajul extraordinar şi altitudinea care te face să simţi că ajungi la zei, lacul Bucura este considerat un centru energetic foate puternic de către oamenii de ştiinţă din întreaga lume.
Cercetătorii afirmă că lacul ar fi baza unei piramide energetice, formată din vârfurile celor trei munţi care înconjoară lacul şi că aici s-ar produce diferite fenomene paranormale, deoarece se formează un câmp magnetic care a mai fost întâlnit doar în Triunghiul Bermudelor. 
Sătenii locului şi alţi oameni din zonă, spun că în unele nopţi, Vârful Gugu consi­derat a fi vârful piramidei energetice de la Bucura, este îngropat într-o ceaţă densă care efectiv îl face să dispară. Ciobanii aflaţi pe munte cu oile când s-a întamplat un astfel de fenomen, au declarat că deşi erau singuri cu oile pe masiv, după ce a apărut ceaţa au văzut diferite feţe, umbre de oameni foarte mari, voci şi lumini puternice care i-au speriat peste masură. 
Acest fenomen a atras atenţia multor cercetători din întreaga lume care au venit în România pentru a studia această zonă din munţi încărcată de istorie şi simbolism, conclu­zio­nând că ceea ce se petrece în masivul Retezat este similar cu Triunghiul Bermudelor, o poartă către o altă dimen­siune.
Un alt articol explică mai detaliat cele expuse de mine: “La semnalarea turiştilor despre existen­ţa unor energii stranii absolut inexplicabile în zona Vârfului Gugu care, în anumite ore din noapte “dispare” cu desăvârşire, un număr de 7 specialişti s-au deplasat în acea zonă, stabilindu-şi tabăra – în noaptea de 4 august 1991 – în apropiere de Vf. Gugu. Cu acea ocazie, membrii comisiei au consemnat apariţia unei “explozii luminoase” care părea că iese chiar din munte, în apropierea cabanei şi lacului Bucura din Munţii Retezat.
Culmea este că “explozia luminoasă” care a ţâşnit spre cer, a luat cu ea Vârful Gugu! Întreaga noapte, membrii comisiei nu au putut aţipi din pricina unor “apăsări atmosferice”, care le provocau o acută surescitare. 
După “pulverizarea” avionului IL-14 care se îndrepta în direcţia Vf. Gugu – noaptea de 13-14 august 1991 – în Curmătura Bucurii, în aceeaşi zonă, la poalele Vf. Gugu, s-a deplasat cea de-a doua comisie constituită din 10 specialişti care, în cele două zile de observaţii 17-18 august 1991, au consemnat spaime fără motiv, acute senzaţii de sufocare, în special noaptea, asociate explozii­lor luminoase, liniştea unui peisaj devenit brusc “marţian” şi impresia că sunt suprave­­ghea­ţi de “ceva”, “cineva” cu stăruinţă. 

Interesant este că, întorşi la Bucureşti, membrii comisiei din 17-18 august 1991, aveau să constate că pelicula şi camera nu înregistraseră nici o imagine dintre cele fotografiate şi filmele din câteva zeci de unghiuri faţă de Vf. Gugu.
Astfel în accep­ţiu­nea oamenilor de ştiinţă, Vârful Gugu şi Lacul Bucura sunt văzute ca centrul unuia dintre “punctele energetice esenţiale” ale Planetei. Legenda populară, spune că Vârful Gugu era un templu dacic închinat zeului Zamolxis care îşi făcea apariţia aici, venea aici când muntele se cufunda cu totul în ceaţă pentru a vedea alinierea stelelor şi a citi viitorul în astre. 
Astfel de legende circulă şi despre Vârful Retezat, care spune că doi uriaşi s-au luptat pentru iubirea unei pământence şi unul dintre ei a retezat vârful unui munte cu plugul, dând naştere numelui masivului. Nu toată lumea care a fost la Bucura a văzut astfel de fenomene, dar toţi au putut spune un singur lucru: când ajungi în Poiană, la 100 de metri distanţă de lacul Bucura şi Vf. Gugu, pici din picioare.
Oricât ai fi de antrenat şi pregătit pentru urcări pe munte, în Poiana pici din picioare. Dacă te ridici şi urci, când ai ajuns sus pe malul lacului dispare orice stare de oboseală. Te umpli de energie brusc şi inexplicabil. Asta nu s-a întamplat doar câtorva turişti, ci i se întâmplă oricui va merge acolo. 
Dacă aţi găsit interesant acest articol vă invit să mergeţi la lacul Bucura şi să vizi­taţi masivul Retezat care vă întâmpina cu peisaje de o frumuseţe aparte, după cum puteţi vedea din imaginile explicite, care au surprins câteva dintre frumuseţile naturii la o altitudine de peste 2000 de metri.
Roxana TOLTEANU




cybershamans (karmapolice) / CC BY-NC-ND 3.0
Share/Bookmark

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites